Starter brengt gemiddeld 27.000 euro eigen geld in

03 okt

Het bedrag dat starters inbrengen op het moment dat zij een eigen woning kopen bedraagt gemiddeld €27.000. Dat is meer dan de eigen inbreng in 2014, toen er gemiddeld genomen nog sprake was van €24.500. Starters sparen langer door, zodat zij meer mogelijkheden hebben om een eigen koopwoning aan te schaffen.

 

Een lagere hypotheek met lage maandlasten

Er bestaan verschillende redenen door het hogere bedrag aan eigen geld dat starters gemiddeld genomen inbrengen. Zij hebben over het algemeen de voorkeur voor een lagere hypotheek, waardoor zij minder risico lopen op een huis dat ‘onder water’ komt te staan. Daarnaast lijken starters vooral op zoek naar een hypotheek met lagere maandlasten, zodat zij meer geld overhouden om te kunnen sparen of om andere leuke dingen van te doen. Het bewustzijn met betrekking tot de hypotheek is wat dat betreft veranderd ten opzichte van voor de crisis. Dankzij het grotere bedrag aan eigen inbreng slagen starters er steeds beter in om de zogenaamde tophypotheken te voorkomen, waarbij hypotheeknemers lenen op de top van hun kunnen.

 

Meer last van de studieschuld

Bovendien hebben steeds meer starters last van de studieschuld die ze tijdens hun studie hebben opgebouwd. Gemiddeld genomen is er sprake van een studieschuld van €4.500. Dit leidt ertoe dat oud-studenten een lagere maximale hypotheek kunnen afsluiten. Ze dienen meer eigen geld in te brengen om de woning toch te kunnen kopen of dienen genoegen te nemen met een minder waardevolle woning. De verschillende factoren veranderen de wijze waarop starters hun eigen woning kopen, in lijn met het doel van het beleid dat de overheid voor ogen heeft.