Stijging huizenprijzen zet door volgens S&P

08 mrt

De stijging van de huizenprijzen in Nederland zal voorlopig nog wel even doorzetten. Dat stelt kredietbeoordelaar Standard & Poor’s, op basis van een eigen onderzoek. Ook in andere landen lijkt het voorlopig goed te gaan met de huizenprijzen of zullen die stabiliseren, nadat er eerder flinke dalingen hebben plaatsgevonden.

 

Groei van 3 procent verwacht

Voor de Nederlandse huizenprijzen verwacht S&P voor het komende jaar een stijging van 3%. Ook in 2017 zullen de huizenprijzen nog eens met 3% stijgen, waardoor de prijzen de komende tijd nog wel even in de lift zitten. Dat heeft volgens de kredietbeoordelaar met een paar verschillende zaken te maken. Ten eerste is de hypotheekrente nog altijd erg laag, wat het relatief voordelig maakt om een eigen woning te financieren. De maandlasten vallen mee, zodat meer mensen de kans hebben om een eigen huis te kopen. Daarnaast is het consumentenvertrouwen de laatste jaren flink toegenomen. We hebben weer meer vertrouwen in de woningmarkt, waardoor we de stap durven te zetten. Ten opzichte van 2008 liggen de huizenprijzen nog altijd een stuk lager, maar volgens S&P zal het herstel zich in ieder geval nog wel even door blijven zetten.

 

Stevige plussen in Europa

We zijn volgens S&P overigens niet het enige land dat de komende tijd op goede cijfers kan rekenen, ook in andere Europese landen gaat het beter dan een paar jaar geleden. Vooral in Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Ierland zullen de prijzen de komende tijd omhoog schieten. Er zijn daar plussen van 5% mogelijk, meer nog dan hier bij ons in Nederland. In Spanje en Portugal zullen de prijzen met 2,5% toenemen, in Italië lopen die met 1,5% op. Al met al lijkt het in Europa weer beter te gaan, alleen in Frankrijk zullen de huizenprijzen slechts stabiliseren.