Waarom is het jaarlijks kostenpercentage hoger dan de rente?

09 sep

Vergelijkt u regelmatig de hypotheekrente van dit moment, of heeft u wellicht een offerte ontvangen met daarin zowel de hypotheekrente als een Jaarlijks Kostenpercentage (JKP)? Dan is de kans groot dat u heeft gezien dat dit JKP hoger is dan de rente die u betaalt. Er is geen sprake van een opslag, dit heeft te maken met de maandelijkse betalingen.

 

Effectieve kosten per jaar

Banken zijn verplicht om in hun advertenties en andere uitingen niet alleen aan te geven hoeveel rente u op jaarbasis betaalt, maar ook wat dit u daadwerkelijk zal kosten. Betaalt u bijvoorbeeld 3,6% rente? Dan zal dat in de praktijk iets hoger uitvallen door de betaling per maand, waardoor een afronding op 1 decimaal leidt tot een aanbieding van 3,7%. Bij lagere rentes valt dit verschil soms weg, omdat de verhoging dan binnen het decimaal valt. Het kan op die manier voorkomen dat een rente van 2,9% ook leidt tot een JKP van 2,9%. Er is echter nog altijd sprake van dezelfde relatieve verhoging, aangezien deze altijd geldt op het moment dat u de rente per maand betaalt.

 

Hypotheekrente per maand

U betaalt maandelijks hypotheekrente, waardoor er een rente-op-rente effect ontstaat. Dit werkt precies andersom dan op een spaarrekening. U krijgt daar bijvoorbeeld 2% rente per jaar over. In de praktijk levert dit jaarlijks een hogere rente op, aangezien u ook weer rente ontvangt over de rente die u eerder ontving. Met een hypotheek werkt dit precies andersom, waardoor u net wat meer kosten betaalt dan het rentetarief dat de bank u in rekening brengt. Alle banken doen dit, al valt het vanwege afrondingen de ene keer meer op dan de andere keer. Het is gelukkig niets om u zorgen over te maken op het moment dat u de hypotheekrente vergelijkt.