Welke banken bieden hypotheekkansen voor ZZP’ers?

29 aug

ZZP’ers die een hypotheek willen afsluiten dienen volgens de standaardprocedure minimaal 3 jaarrekeningen te overleggen. Aan de hand daarvan berekent de kredietverstrekker een ‘bruto jaarinkomen’ en maakt men een prognose van de waarschijnlijke ontwikkeling. Er zijn echter banken die hier soepeler mee omgaan en daarmee kansen bieden voor zelfstandigen.

 

ASR, ING, Rabobank en Hypotrust

ASR accepteert bijvoorbeeld minder dan 3 jaarrekeningen, wanneer de zelfstandig minstens 1 jaar werkzaam is binnen het vakgebied waarin er ook een dienstverband in loondienst bestond. ING bekijkt de situatie per geval, door rekening te houden met een onderbouwde prognose, een ondernemersplan, arbeidsverleden en de belastingaangifte. Rabobank wenst een onderbouwde prognose door een deskundige, terwijl Hypotrust minimaal 2 jaarrekeningen en een goed onderbouwde prognose verlangt. Het lijkt wat dat betreft vooral van belang om de eigen financiële situatie goed te onderbouwen, eventueel in combinatie met een deskundige die hier op een betrouwbare wijze over kan rapporteren.

 

ABN, Aegon, Florius en Obvion

Ook ABN biedt mogelijkheden bij minder dan 3 jaarrekeningen. Tussen 2 en 3 jaar is er 90% financiering mogelijk, bij 1 tot 2 jaar gaat dat om 75%. Daarnaast is er een onderbouwde prognose door een deskundige vereist. Aegon vraagt om een vergelijkbare prognose en beperkt zich tot volledige hypotheken op basis van de NHG-grens, anders gaat het om maximaal 80% van de marktwaarde. Florius vraagt om de onderbouwing en hanteert dezelfde voorwaarden als ABN AMRO, zelfstandigen die minder dan 1 jaar actief zijn kunnen er geen hypotheek krijgen. Obvion biedt de mogelijkheid vanaf 2 jaarrekeningen een hypotheek af te sluiten, mits er sprake is van een goed onderbouwde prognose. Wat dat betreft zijn er wel degelijk mogelijkheden voor ZZP’ers, al houdt het grootste deel van de banken standaard vast aan de eis om jaarcijfers over de afgelopen 3 jaar aan te leveren.