ZZP’er kan met juiste documenten gemakkelijker hypotheek krijgen

12 sep

Zelfstandigen Zonder Personeel (ZZP) hebben het traditioneel lastig om een hypotheek af te sluiten. Banken zijn terughoudend met het vertrekken van hypotheken aan zelfstandigen, omdat hun inkomen sterk kan wisselen. Met de juiste gegevens in de hand hebben ze toch redelijke kansen om een financiering aan te vragen en af te sluiten.

 

Gemakkelijker dan een paar jaar geleden

Het aanvragen van een hypotheek is voor ZZP’ers gemakkelijker dan een paar jaar geleden. Dat heeft te maken met de meer soepele regels van de bank. Die kijken inmiddels meer naar het toekomstperspectief van een zelfstandige, dan naar de resultaten tot op dat moment. Veel ZZP’ers zijn pas een jaar of een paar jaar bezig, waardoor ze nog geen jaarcijfers hebben over drie jaar. Of ze hebben veel investeringen gedaan, waardoor ze nog niet verdienen op het niveau dat ze zullen bereiken. Door daar rekening mee te houden maken de banken het een stukje gemakkelijker voor zelfstandigen om een hypotheek af te sluiten. Tenminste, indien ze de belangrijke gegevens op een rij hebben en alle documenten vlot kunnen aanleveren.

 

Verzamelen van de belangrijke documenten

De aanvraag van een hypotheek voor een ZZP’er duurt over het algemeen iets langer dan voor iemand in loondienst. Er komt meer bij kijken, omdat de bank de gegevens van de onderneming dient door te nemen om tot een goede risico-analyse te komen. Het is voor zelfstandigen daarom nog belangrijker om alle benodigde documenten op tijd bij de hand te hebben en meteen aan te leveren. Op die manier kunnen ook zelfstandigen een hypotheek aanvragen en daarmee een eigen woning financieren. Het lijkt voor hen vooral belangrijk om op tijd alle documenten bij elkaar te vinden.