Beoordeel deze pagina
9.1 / 10 (136)

Oversluiten hypotheek berekenen

Direct het oversluiten van uw hypotheek berekenen. Oversluiten van uw hypotheek betekent dat u uw huidige hypotheek gaat beëindigen en u kiest voor een nieuwe hypotheek en/of hypotheekvorm. Dat kan betekenen een lagere rente, een andere of betere aanbieder, een nieuwe hypotheekvorm of een combinatie van deze drie. Vul het onderstaande formulier in en u ontvangt direct een uitgebreide uitslag per e-mail.

 

Naar aanleiding van uw berekening neemt een onafhankelijk adviseur in de buurt contact met u op om de berekening toe te lichten. Deze service is geheel kosteloos en vrijblijvend.

 

In de uitslag krijgt u antwoord op de volgende vragen:

  • Is het voordelig om over te sluiten?
  • Wat is de boeterente bij oversluiten?
  • Wat zijn mijn nieuwe maandlasten na oversluiten?

De veranderingen kunnen groot zijn, zeker voor uw maandelijkse hypotheeklast, maar ook voor uw toekomstige situatie. Het kan in veel gevallen gunstig zijn om de hypotheek over te sluiten,het is dus ook altijd zinvol om te kijken of uw aflossingsvrije hypotheek oversluiten een goede keuze is.

 

Oversluiten hypotheek in 2018: wat zijn de regels?

Een hypotheek oversluiten in 2018 of nu alvast daarover nadenken ? Dan is het de moeite waard om goed te kijken naar de regels, voorwaarden en gevolgen. Het oversluiten van een hypotheek kan immers interessante voordelen opleveren. Maar kent aan de andere kant ook nadelen.

 

Het is verstandig om de voor- en nadelen op een rij te zetten. Bijvoorbeeld door een onafhankelijk hypotheekadviseur. Die kan nagaan welke kosten er met het oversluiten gemoeid zijn en welk voordeel dat op de korte en lange termijn zal opleveren.

 

Boeterente bij oversluiten

Iedereen die de hypotheek wil oversluiten loopt daarmee het risico op een boeterente. Daarvan is sprake indien er nog een resterende termijn loopt voor de rentevaste periode. Stel dat u de rente voor 10 jaar vast heeft gezet en u na 5 jaar de hypotheek wilt oversluiten. In dat geval loopt de bank de tweede 5 jaar aan hoge rente-inkomsten mis. Ter compensatie wordt er een boeterente berekend.

 

In 2017 kwam aan het licht dat sommige banken meer dan de gemiste inkomsten als boete berekenden. Zij zijn daarvoor op de vingers getikt. In een aantal gevallen is de boeterente daardoor lager uitgevallen. Het werd daarmee aantrekkelijker om de hypotheek in 2017 over te sluiten.

 

Woningwaarde en inkomensnormen in 2018

En die regels gelden uiteraard ook weer voor 2018. Het is daarom de moeite waard om met een hypotheekadviseur te spreken over de mogelijkheid om de hypotheek over te sluiten. Houd er dan wel rekening mee dat u in dat geval dient te voldoen aan de normen voor een hypotheek van 2018. Dat betekent dat u maximaal 100 procent van de waarde van de woning mag financieren. En dat het inkomen toereikend dient te zijn, op basis van de nieuwe normen. In die gevallen is het mogelijk om de hypotheek over te sluiten in 2018.

 

Oversluiten hypotheek; waar op te letten

Als u een hogere rente heeft dan op dit moment te krijgen is in de huidige hypotheekmarkt, dan is het interessant om te kijken naar oversluiten. Wel is het in voorkomend geval zo dat u –omdat u uw huidige hypotheek voortijdig wenst te beëindigen- een boete rente kunt krijgen vanwege deze voortijdige beëindiging. Deze boete is overigens doorgaans vrij eenvoudig mee te financieren in de nieuwe hypotheek. Het is verstandig om te kijken of de maandlast gunstiger is en of u de betaalde boeterente vlot terugverdient. 

 

Oversluiten hypotheek berekenen

 

Nog los van de rente die een stuk gunstiger kan uitpakken, hebben veel mensen vaak nog een verouderde hypotheekvorm. Dat kan een beleggingshypotheek zijn waar u graag vanaf wilt of een spaar- of levenhypotheek, waar veel poliskosten in zitten en die in veel gevallen kan worden omgezet in een gunstigere aflosstructuur. Het hoeft dus zeker niet alleen de rente te zijn die het verstandig maakt om over te sluiten, maar zeker ook de nieuw te kiezen aflossingsvorm en bijvoorbeeld het feit dat u vaak ook nog kunt overstappen naar een veel voordeligere overlijdensrisicodekking bij de hypotheek, omdat de huidige overlijdensrisicoverzekeringen een stuk goedkoper zijn dan enkele jaren geleden. 

 

Het is altijd verstandig om te kijken of oversluiten interessant is omdat er naast de lage rentetarieven ook andere zaken zullen gaan veranderen waardoor het uiteindelijk voor u minder interessant kan zijn om over te sluiten. Valt er op basis van de rente te verwachten dat er serieus voordeel te behalen valt, dan is het verstandig om samen met een adviseur te kijken of het totaalplaatje gunstig uitpakt.

 

U kunt hierboven de berekening maken of oversluiten van uw hypotheek interessant is. Deze berekening is slechts een indicatie, echter u kunt hiermee wel vast voor u zelf bepalen of het de moeite waard lijkt te zijn uw hypotheek in deze tijd over te sluiten.

 

U vindt hier ook meer informatie over een ING hypotheek oversluiten en een Florius hypotheek oversluiten