Oversluiten aflossingsvrije hypotheek

Wilt u een aflossingsvrije hypotheek oversluiten en bent u benieuwd naar de mogelijkheden op dit gebied? Houd er rekening mee dat de regels met betrekking tot een aflossingsvrije hypotheek behoorlijk zijn aangescherpt. Het is tegenwoordig nog slechts toegestaan om maximaal 50% van de vrije verkoopwaarde op deze wijze te financieren. Sluit u een nieuwe aflossingsvrije hypotheek af? Dan kunt u sinds 1 januari 2013 zelfs niet meer rekenen op hypotheekrenteaftrek, deze geldt alleen nog voor hypotheken waarbij u direct begint met aflossen, om dit in maximaal 30 jaar te voltooien.

 

Maximaal 50% van de vrije verkoopwaarde

U kunt tegenwoordig nog maximaal 50% van de vrije verkoopwaarde financieren, door gebruik te maken van een aflossingsvrije hypotheek. De overheid heeft deze regel in het leven geroepen, om te voorkomen dat de hypotheek gemakkelijk ‘onder water’ kan komen te staan, een situatie waarin de woning minder waard is dan de hoogte van de hypotheek. Met name tijdens de eerste jaren van een aflossingsvrije hypotheek loopt u dat risico, vanwege het ontbreken van aflossingen en de beperkte waardestijging. Wilt u een aflossingsvrije hypotheek oversluiten naar een andere hypotheekvorm? Dat is goed mogelijk mits u voldoet aan de nieuwe regels.

 

Oversluiten aflossingsvrije hypotheek

 

Oversluiten zonder verhuizing

Wilt u uw aflossingsvrije hypotheek oversluiten zonder dat u verhuist? Had u voor 2013 al een aflossingsvrije hypotheek? Dan is het mogelijk om hier gewoon gebruik van te blijven maken, u bent dan niet gebonden aan de 50% als maximum ten opzichte van de vrije verkoopwaarde van de woning. Het is uiteraard aan uzelf om na te gaan of het verstandig is om hier gebruik van te blijven maken. Door extra af te lossen of een andere hypotheekvorm te kiezen kunt u de hypotheekschuld omlaag brengen, bijvoorbeeld om te voorkomen dat uw huis ‘onder water’ komt te staan.

 

Aflossingsvrije hypotheek oversluiten met verhuizing

Wilt u een aflossingsvrije hypotheek oversluiten met verhuizing? Houd er dan rekening mee dat u dan dient te voldoen aan de nieuwe hypotheekregels. U kunt niet zomaar een nieuwe hypotheek afsluiten bij een andere geldgever, op het moment dat u deze weer aflossingsvrij wilt financieren. Verhuist u en wilt u de aflossingsvrije hypotheek oversluiten? Dan dient u gebruik te maken van een andere hypotheekvorm waarop u direct gaat aflossen, naast de maximale 50% die u met de aflossingsvrije hypotheek kunt blijven financieren.