Oversluiten beleggingshypotheek

Wilt u uw beleggingshypotheek oversluiten naar een andere vorm, bijvoorbeeld omdat dit u een lagere maandlast op kan leveren of u het idee heeft dat de beleggingshypotheek teveel risico met zich meebrengt? Het is onder andere gebruikelijk om een beleggingshypotheek over te sluiten naar een bankspaarhypotheek, al zijn ook de annuïteiten hypotheek en lineaire hypotheek vandaag de dag populair bij huizenbezitters. Een hypotheekadviseur kan u aangeven wat de mogelijkheden zijn en waar u rekening mee dient te houden.

 

Oversluiten naar een bankspaarhypotheek

Wilt u de beleggingshypotheek oversluiten naar een bankspaarhypotheek, om meer zekerheid te verkrijgen over het kapitaal dat u tot aan het eind van de looptijd op zal bouwen? Houd er rekening mee dat het gegarandeerde eindbedrag (bij een spaarhypotheek) of de oorspronkelijke inleg (bij een beleggingshypotheek) bij de nieuwe bankspaarrekening niet hoger uit mag komen dan in de oude situatie. Dit zorgt ervoor dat u hetzelfde voordeel kunt behouden, de bankspaarhypotheek biedt u de zekerheid dat u de hypotheek kunt aflossen of zorgt ervoor dat u minimale kosten maakt om het kapitaal op te kunnen bouwen.

 

 

Oversluiten naar een andere hypotheekvorm

Wilt u de beleggingshypotheek oversluiten naar een andere hypotheekvorm? U heeft dan bijvoorbeeld de keuze uit een annuïtaire of een lineaire hypotheek, waarmee u tijdens de looptijd reeds aflossingen op de schuld zal doen. Deze hypotheekvormen bieden u ook bij een nieuwe hypotheek sinds 1 januari 2013 recht op hypotheekrenteaftrek. Sloot u de beleggingshypotheek voor die periode af en wilt u een aflossingsvrije hypotheek behouden? Houd er dan rekening mee dat de toetsing van de verstrekkingsnormen plaats zal vinden op basis van de normen per 1 augustus 2011, dit betekent onder andere dat u maximaal 50% van de waarde van de woning mag financieren met een aflossingsvrije hypotheek.

 

Boete bij oversluiten van uw beleggingshypotheek

Wilt u de beleggingshypotheek oversluiten en was er nog sprake van een resterende rentevaste periode? Dan bestaat de kans dat u een boeterente dient te betalen, de bank kan voor u uitrekenen hoe hoog deze boete uitvalt. De hoogte van de boete hangt onder andere af van de rentevaste periode die nog resteerde, het uitstaande bedrag aan hypotheekschuld en de hoogte van de hypotheekrente. U betaalt deze boete om het inkomstenverlies voor de hypotheekverstrekker te compenseren, de boete is fiscaal aftrekbaar. Een hypotheekadviseur kan u helpen te berekenen of het ondanks de boete verstandig is om uw hypotheek over te sluiten.