Starterslening: wat is het en hoe werkt het

Tips & vragen

Als je voor het eerst een huis gaat kopen, kan dat best spannend zijn. Er komt veel bij kijken en er zijn veel zaken waar je rekening mee moet houden. Een van de grootste uitdagingen kan de financiering zijn. Als starter heb je vaak niet genoeg eigen geld om een huis te kunnen kopen en kun je ook niet altijd de maximale hypotheek krijgen. Gelukkig zijn er verschillende mogelijkheden om toch je eerste huis te kunnen kopen, waaronder de starterslening.

1. Wat is de starterslening

Het is een aanvullende lening bovenop je eerste hypotheek. Het is bedoeld voor starters op de woningmarkt die niet genoeg eigen geld hebben om de bijkomende kosten te betalen of niet in aanmerking komen voor de maximale hypotheek.

De lening wordt verstrekt door sommige gemeenten en is onder bepaalde voorwaarden beschikbaar. Het is belangrijk om te weten dat de starterslening een lening is en dus moet worden terugbetaald. Het is wel mogelijk om boetevrij af te lossen.

Tip icoon

Hypotheek met Starterslening Berekenen

  • 100% onafhankelijk
  • Altijd de laagste rentes
  • Gratis en vrijblijvend

2. Voorwaarden voor de starterslening

Om in aanmerking te komen voor de starterslening, moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen. Deze voorwaarden kunnen verschillen per gemeente, maar over het algemeen geldt:

  • Je bent tussen de 18 en 35 jaar oud
  • Je koopt je eerste woning
  • Je inkomen is niet hoger dan een bepaald bedrag
  • Je moet hem afsluiten met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)
Starterslening en een hypotheek

3. Hoe werkt de starterslening

Als je aan de voorwaarden voldoet en jouw gemeente biedt de starterslening aan, dan kun je een aanvraag indienen. De hoogte van de lening is afhankelijk van de koopprijs van de woning, jouw inkomen en de voorwaarden van de gemeente.

De starterslening kun je gebruiken als aanvulling op je eerste hypotheek, bijvoorbeeld voor de bijkomende kosten. De lening heeft een looptijd van 30 jaar en je betaalt rente en aflossing. De eerste drie jaar hoef je echter geen maandlasten te betalen. Na deze periode betaal je rente en aflossing. Het is mogelijk om boetevrij af te lossen.

De voordelen

De lening kan veel voordelen hebben voor starters op de woningmarkt:

  • Je kunt meer lenen en daardoor meer bieden op een huis
  • Je hebt de mogelijkheid om je eerste woning te kopen, terwijl je anders misschien niet in aanmerking zou komen voor een hypotheek
  • De lening kan de maandlasten in de eerste jaren verlagen doordat je de eerste drie jaar geen rente en aflossing betaalt
  • De lening kan gecombineerd worden met andere regelingen, zoals de Nationale Hypotheek Garantie en de energiebespaarlening

De nadelen

Naast de voordelen zijn er ook nadelen waar je rekening mee moet houden:

  • De lening is een extra lening bovenop je eerste hypotheek en hierdoor betaal je uiteindelijk meer rente en aflossing
  • De lening moet na verloop van tijd worden afgelost, wat tot hogere maandlasten kan leiden als je inkomen niet stijgt
  • Niet alle gemeenten bieden een starterslening aan en de voorwaarden en hoogte van de lening kunnen per gemeente verschillen

4. Veelgestelde vragen

Hoe hoog is de rente van de starterslening?

De rente verschilt per gemeente. Gemiddeld ligt de rente tussen de 1 en 2 procent.

Kan ik de starterslening combineren met andere subsidies of regelingen?

Ja, het is mogelijk om de lening te combineren met andere subsidies of regelingen, zoals de NHG of de energiebespaarlening.

Kan ik de starterslening ook gebruiken voor de aankoop van een nieuwbouwwoning?

Ja, in de meeste gemeenten kun je de lening ook gebruiken voor de aankoop van een nieuwbouwwoning.

Hoeveel kan ik lenen met de starterslening?

De hoogte van de starterslening is afhankelijk van verschillende factoren, zoals je inkomen en de koopprijs van de woning. Gemiddeld ligt de hoogte tussen de 20.000 en 55.000 euro.

Laat je goed adviseren

Laat je goed adviseren over de mogelijkheden tot een hypotheek. Zo maak je een goede keuze en kan je profiteren van de meest voordelige mogelijkheden.

Maak gebruik van onze 280 experts

  • Wij opereren landelijk. Dus altijd in de buurt
  • Wij zijn 100% onafhankelijk
  • De eerste analyse is gratis en vrijblijvend

Deze aanbieders doen mee