Beoordeel deze pagina
7,7/10 (6)
Bedankt voor uw beoordeling

Blok Hypotheek

Freddy Hoffman hypotheekexpert
Freddy Hoffman
Blauw & Florijn
Onze hypotheekexpert

Wat houdt de Blok-hypotheek in?

In het voorjaar van 2013 sloten verschillende politieke partijen het Woonakkoord, om tot een oplossing voor de woningmarkt te komen. Minister Blok presenteerde vervolgens een nieuwe hypotheekvorm, die in de volksmond de ‘Blok-hypotheek’ is gaan heten. Het gaat om een hypotheek voor starters, waarbij u zowel een hypotheeklening als een tweede lening afsluit. U gebruikt de tweede lening om de aflossingen te kunnen voldoen, zoals dat werkt bij een doorlopend krediet. De banken staan echter niet te springen om deze hypotheekvorm aan te bieden.

Hypotheek voor starters

De Blok-hypotheek is een hypotheek voor starters, aangezien zij de maandlasten op die manier kunnen drukken. De maandlasten bestaan uit zowel rente als aflossing, aangezien het sinds 1 januari 2013 verplicht is om nieuwe hypotheken binnen 30 jaar af te lossen, wil u in aanmerking komen voor de hypotheekrenteaftrek. Dat betekent dat een hypothecaire lening relatief hoge maandlasten met zich meebrengt, in vergelijking tot enkele jaren geleden, toen het nog goed mogelijk was om een aflossingsvrije hypotheek af te sluiten. Indien u als starter niet de mogelijkheid heeft om zowel de rente als de aflossingen te voldoen, kunt u een tweede lening afsluiten voor de aflossingen.

Tweede lening

U gebruikt de tweede lening om de aflossingen maandelijks te kunnen doen. Deze lening werkt als een doorlopend krediet. De lening mag uiteindelijk oplopen tot 50% van de hypotheekschuld. Iedere keer dat u een aflossing dient te doen (iedere maand) leent u dat bedrag, zodat zich een tweede lening vormt die steeds verder op zal lopen, tot aan de kredietlimiet. Het gaat hierbij om een consumptief krediet in plaats van een hypothecaire lening, waardoor men deze als zodanig registreert bij het BKR en u voor deze lening niet in aanmerking komt voor hypotheekrenteaftrek.

Risico van de extra lening

Het grote nadeel van de Blok-hypotheek is dat u een extra lening af dient te sluiten, terwijl de banken het risico juist willen verkleinen. Bovendien stuurt men vanuit de overheid aan op een verlaging van de totale hypotheekschuld, door het aflossen verder te stimuleren. Op het moment dat u de Blok-hypotheek aan gaat dient u er rekening mee te houden dat er na verloop van tijd een flinke schuld ontstaat, naast de hypotheekschuld die er over is. Op het moment dat u bijvoorbeeld wilt verhuizen is het niet zeker dat banken deze schuld niet mee zullen nemen bij de berekening van een mogelijke nieuwe hypotheek.

U weet binnen 5 minuten hoeveel hypotheek u kunt krijgen!

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?