Beoordeel deze pagina
7,8/10 (4)
Bedankt voor uw beoordeling

Boetevrij aflossen

Freddy Hoffman hypotheekexpert
Freddy Hoffman
Blauw & Florijn
Onze hypotheekexpert

Hoeveel kan ik boetevrij aflossen op mijn hypotheek?

Wilt u aflossen op uw hypotheek? Houd er dan rekening mee dat u jaarlijks een beperkt bedrag boetevrij kunt aflossen, het is bij wijze van spreken niet zomaar mogelijk om het totale hypotheekbedrag in één keer af te lossen. Zou u de loterij winnen en wilt u van uw hypotheek af? U kunt jaarlijks een deel boetevrij aflossen, of het totale bedrag aflossen en de boete voor lief nemen.

10 - 20% per jaar boetevrij aflossen

In de meeste gevallen kunt u maximaal 10 - 20% van de hypotheeksom boetevrij aflossen per jaar. Heeft u een hypotheek van €190.000? Dan kunt u tijdens het eerste jaar maximaal €19.000 boetevrij aflossen. Lost u regelmatig af en is er na 5 jaar bijvoorbeeld nog €145.000 van de hypotheekschuld over? Dan kunt u in dat jaar €14.500 boetevrij aflossen, indien we rekenen met 10%. Het is de moeite waard om met uw hypotheekverstrekker overeen te komen dat u meer boetevrij kunt aflossen, indien u daarmee de mogelijkheid openhoudt om uw hypotheek sneller af te betalen.

Waarom zou ik boetevrij extra aflossen?

Het is de moeite waard om gebruik te maken van het boetevrij aflossen, wanneer u wat wilt doen aan uw hypotheekschuld. U zorgt er binnen de maximale boetevrije aflossing voor dat u uw hypotheekschuld omlaag kunt brengen, ten opzichte van de waarde van de woning. Door jaarlijks maximaal 10% van de hypotheekschuld af te lossen zorgt u er behoorlijk snel voor dat uw hypotheek niet zomaar ‘onder water’ komt te staan. Bovendien is de kans groot dat uw loan-to-value ratio voldoende afneemt, om voor een rente-korting in aanmerking te komen. Het boetevrij aflossen op de hypotheek kan de maandlasten op die manier op twee manieren drukken, via een lagere hypotheekschuld en een lagere rente die u betaalt.

Meer aflossen dan boetevrij mogelijk

Wilt u meer dan boetevrij aflossen, bijvoorbeeld door in ons voorbeeld in het eerste jaar al €25.000 af te lossen? Houd er rekening mee dat u 10 - 20% boetevrij kunt aflossen, over de resterende aflossing zal de bank u een boeterente berekenen. De bank loopt inkomsten mis die men niet had kunnen voorzien. De bank zal u een boeterente berekenen, een hypotheekadviseur kan voor u bepalen of de voordelen opwegen tegen deze boete, of dat u beter nog even kunt wachten met uw extra aflossing.

Gerelateerde pagina's

U weet binnen 5 minuten hoeveel hypotheek u kunt krijgen!

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?