Beoordeel deze pagina
8,5/10 (2)
Bedankt voor uw beoordeling

Coronavirus en de huizenmarkt

Freddy Hoffman, hypotheekexpert
Freddy Hoffman
Blauw & Florijn
Onze hypotheekexpert
Onze klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9,3/10!
"Fijn als iemand je helpt"
De adviseur besteedde erg veel tijd om duidelijk te maken wat een geldverstrekker exact nodig had en hoe ik dit het beste via internet kon aanleveren, erg behulpzaam! Alles wordt steeds meer digitaal en het is erg fijn als iemand je daarbij helpt.
- Harman G. op 1 juni 2021
Bijgewerkt op dinsdag 17 november 2020

Het coronavirus is nu in Nederland al een tijdje actief. Dit roept een hoop vragen op ons af, waaronder ook de vraag: wat betekent de uitbraak van het coronavirus voor de huizenmarkt? In deze live blog schrijven wij het laatste nieuws over de ontwikkelingen in de huizenmarkt rondom het coronavirus.


Datum: 04-05-2020

Tips voor hypotheekadvies ontvangen tijdens de coronacrisis

Het lijkt allemaal wel normaal te worden, de situatie van het coronavirus. Toch is het verre van normaal en vergt deze crisis veel van ons allemaal. Hypotheekberekenen.nl vindt het dan ook belangrijk dat jij alsnog het beste hypotheekadvies kunt krijgen. Wij geven een aantal tips om ervoor te zorgen dat jij veilig geadviseerd kunt worden. Lees gauw verder om te zien wat jij kunt doen om veilig advies kunt krijgen.

 1. Informeer jezelf online over de mogelijkheden
 2. Doe een online berekening om te zien hoeveel hypotheek je kunt krijgen
 3. Plan een bel of videobelafspraak met de adviseur door het gebruik van bijvoorbeeld Google Hangouts
 4. Gebruik een app voor het digitaal ondertekenen van documenten. Bijvoorbeeld: Adobe Fill & Sign
 5. Een andere manier bestaat ook, onderteken op papier en scan het document makkelijk met een andere app: Genius Scan
 6. Onze laatste tip, blijf zoveel mogelijk thuis en houd 1,5 meter afstand. Zo komen we er samen doorheen en kun jij gewoon jouw hypotheek afsluiten.
Tip afbeelding
TIP!
Laat je goed adviseren
Maak een afspraak met een expert
Weet snel wat er mogelijk is
Altijd een expert in de buurt
Gratis en vrijblijvend
Advies door een expert

Datum: 06-04-2020

Hypotheek afsluiten tijdens coronacrisis

Het coronavirus heeft effect op iedereen, dat merken we allemaal. Het verschilt nogal in hoeverre dat effect heeft op jou. Voor iedereen die een hypotheek wilt afsluiten is dat ook verschillend. Wij leggen uit hoe jij gemakkelijk tijdens deze moeilijke tijd een hypotheek kunt afsluiten.

Hypotheekadvies en COVID-19

Het RIVM heeft aanbevolen 1,5 afstand te houden van anderen en zoveel mogelijk thuis te blijven. Maar hoe werkt dat als je een adviesgesprek wilt met een hypotheekadviseur?

Dat kan dankzij de moderne technologie vrij gemakkelijk. Je kunt bijvoorbeeld bij ons op website de maximale hypotheek berekenen. Nadat je de berekening hebt gedaan wordt je binnen 24 uur benadert door een onafhankelijke hypotheekadviseur. Deze adviseur maakt dan een gratis en vrijblijvende afspraak met jou. Hierbij vraagt de adviseur of je een bel- of videobelafspraak wilt. Je bespreekt met de adviseur wat voor app of medium jullie hiervoor willen gebruiken. Vervolgens kun je het adviesgesprek via de telefoon doen. Voor het gesprek kun je ook gemakkelijk bepaalde documenten sturen door ze te scannen.

Beleid hypotheekverstrekkers coronavirus

Ook de geldverstrekkers veranderen hun beleid tijdens de coronacrisis. Inmiddels hebben de meeste verstrekkers hun beleid aangepast. Hierbij gaat het om digitaal ondertekenen van belangrijke documenten, verlenging van offertes en tijdelijke werktijd verkorting. Het digitaal ondertekenen van de documenten is mogelijk bij de meeste verstrekkers. Bij bijvoorbeeld Argenta kun je zelfs via de mail bevestigen dat je het renteaanbod accepteert.

Voor het verlengen van offertes in verband met het coronavirus kun je bij enkele geldverstrekkers terecht. Dit wordt meestal individueel bekeken. Echter, ABN AMRO, Reaal, Allianz en Syntrus Achmea geven aan geen wijzigingen te doen in het beleid van verlenging tijdens coronacrisis.

Voor de hypotheekaanvragers die last hebben van tijdelijke werktijdverkorting is het nog vrij onduidelijk. De meeste hypotheekverstrekkers geven aan geen verandering te brengen in hun beleid voor de aanvragers met werktijdverkorting. Er wordt op basis van 100% van het inkomen een hypotheek berekend. De meeste verstrekkers geven aan dat als er betalingsproblemen ontstaan dat ze verwijzen naar hun standaard aanpak voor personen die financieel in de knel komen.

ABN Amro is de enige geldverstrekker die tot nu 3 maanden rentepauze geeft bij betalingsproblemen door de coronacrisis. Daarnaast geeft Achea bank 3 maanden betalingsuitstel in het geval van betalingsproblemen.


Datum: 31-03-2020

Huizen bezichtigen via live streams

Afgelopen zaterdag werd er een alternatief gelanceerd voor de Open Huizen Dag door De Hypotheker. De Open Huizen Dag was namelijk afgelast vanwege de coronacrisis. Huizenbezitters konden 28 maart hun huis via een live stream tonen op Facebook. De Hypotheker had gemeld dat dit kon met de hashtag #hypothekeropenhuis.

Volgens de commercieel directeur Menno Luiten was de facebook actie een succes geworden. En dat is te zien, vele livestreams staan nog steeds online op facebook. De huizenverkopers konden gemakkelijk een bezichtiging doen voor meerdere mensen tegelijk, zonder het risico van het verspreiden van het virus.

Huis bezichtigen mogelijk

Het zijn wat moeilijkere tijden, ook voor het bezichtigen van huizen. Zowel huizenkopers als verkopers hebben hier last van. Toch laat deze open huizen dag via live streams op Facebook zien dat er wel degelijk mogelijkheden zijn. Daarnaast geldt dit natuurlijk ook voor het telefonisch contact met bijvoorbeeld een hypotheekadviseur. De mogelijkheden zijn er, dus laat het virus niet het kopen van jouw droomhuis beïnvloeden. Maak hier een afspraak met een onafhankelijke hypotheekadviseur.

Video bellen hypotheekgesprek

Datum: 26-03-2020

Huizenmarkt in beweging

De periode van lage hypotheekrentes lijkt afgelopen te zijn. Kortgeleden werd er nog gesproken van een historisch lage rente. Nu zijn er een aantal verstrekkers die hun hypotheekrente al hebben verhoogd (zie tabel). Kijk voor alle actuele rentestanden hier.

Meer oversluiten aanvragen

Wij van HypotheekBerekenen.nl hebben gemerkt dat de afgelopen week er een kleine stijging is geweest in het aantal aanvragen voor oversluiten van de hypotheek. Wij vermoeden dat dit komt door de renteverhoging van verschillende verstrekkers. De woningbezitters waren vermoedelijk afwachtend en wilde zien of de rente nog verder zou gaan zakken. Nu de rente is gaan stijgen zijn veel woningbezitters toch gaan kijken of ze hun hypotheek nog voor een lage rente kunnen oversluiten.

Coronacrisis

Het coronavirus zorgt er de afgelopen weken voor dat velen thuis met of zonder werk zitten. Wij vermoeden dat dit ook een reden is van het verhoogde aantal aanvragen voor het oversluiten. Het thuiszitten geeft namelijk meer mogelijkheid om persoonlijke klusjes op te pakken. Hieronder kan natuurlijk het oversluiten van de hypotheek regelen vallen.


Datum: 24-03-2020

Mogelijk stijging huizenprijzen ondanks coronavirus

De economen van Rabobank voorspellen dat ondanks de corona-uitbraak de huizenprijzen zullen blijven stijgen, dit vermeld RTLZ op hun website. Wel wordt hierbij vermeld dat de prijzen door het coronavirus minder hard zullen stijgen. In februari voorspelde de Rabobank nog dat dit jaar de huizenprijzen met 5,5% zouden stijgen. Nu is deze statement herzien en zegt de bank dit:

"Op dit moment ligt het voor de hand dat de huizenprijzen dit jaar minder hard zullen stijgen dan 5,5 procent"

Vraag naar huizen daalt

Volgens het artikel van RTLZ verwachten de economen dat de vraag naar huizen zal dalen door het coronavirus. Dit vanwege het feit dat mensen werkloos zullen raken en daardoor geen nieuw huis kunnen en willen kopen. Verder zal deze crisis invloed hebben op het vertrouwen van de Nederlanders in de economie en dus ook in de huizenmarkt. Dit zal mogelijk ook leiden tot minder hard groeiende huizenprijzen.

Huizenmarkt is nog steeds krap

Ondanks de coronacrisis blijft het tekort aan woningen flink toenemen. Daarnaast is de hypotheekrente op het moment enorm laag. Deze twee factoren schroeven de huizenprijzen ook weer op.

Samenvatting

 • Vraag naar huizen zal dalen door o.a. verhoogde werkloosheid en verlaagd vertrouwen in de woningmarkt
 • Door dalende vraag naar huizen zullen de huizenprijzen dalen
 • De dalende huizenprijzen zullen tegengegaan worden door de groeiende krapte op de woningmarkt en de historisch lage rente.
 • De Rabobank verwacht dat de huizenprijzen zullen blijven stijgen tijdens de coronacrisis maar zal dit jaar niet de voorspelde verhoging van 5,5% halen.

Mijn hypotheek en coronacrisis

Nu zal de vraag wellicht bij je opkomen: wat betekent de coronacrisis in dit geval voor mijn bestaande hypotheek? Niet heel veel, kunnen we zeggen bij HypotheekBerekenen.nl. Je kunt wel beslissen om vanwege de historisch lage hypotheekrente jouw hypotheek over te sluiten om zo lagere maandlasten over te houden.

Bron: RTLZ


Datum: 20-03-2020

Minder huizen verkopen tijdens uitbraak coronavirus

Antoine Steenkamer, de oprichter van Mijn Verkoopmakelaar, heeft gisteren een artikel geplaatst over de mogelijke gevolgen van het coronavirus op de woningmarkt. Het artikel is gebaseerd op een onderzoek dat is gedaan door Svenja Gudell van Zillow.

In het onderzoek werd gekeken naar pandemieën uit het verleden en beschikbare informatie uit China tijdens de corona-uitbraak. Wij geven je een korte samenvatting van de resultaten en wat dit betekent voor de Nederlandse woningmarkt.

Samenvatting

 • Volgens data uit voorgaande epidemieën dalen huizenprijzen niet, maar de verkopen wel.
 • Ook in China zijn de huizenprijzen tijdens de uitbraak van het virus niet gezakt, wel zijn de verkopen tussen december en januari met 90% gedaald.
 • Bij de SARS-uitbraak in 2003 en de Spaanse griep epidemie in 1918 en 1919 verlaagden de economische activiteiten met zo'n 5-10% van het BBP. Hierna heeft de economie zich altijd snel hersteld.

Het effect van het coronavirus op de Nederlandse huizenmarkt kunnen we dus niet voorzien. Wel kunnen we hieruit opmaken dat, hoogstwaarschijnlijk, ook in Nederland de huizenprijzen niet (veel) zullen dalen en dat er mogelijk wel minder verkocht gaat worden.

Dit betekent natuurlijk niet dat het niet mogelijk is om een hypotheek aan te vragen. Wij ontvangen nog steeds ontzettend veel aanvragen en de meeste adviseurs werken graag op afstand met bijvoorbeeld Google Hangouts of via de telefoon.


Datum: 19-03-2020

Hypotheekrentes verlagen door coronavirus

Door de uitbraak van het coronavirus in Nederland zien we dat op de financiële markten velen investeren in veilige beleggingen met vaste rentes zoals staatsobligaties. De marktrentes dalen vanwege deze beleggingen. Dat zien we ook terug in de hypotheekrente.

In de afgelopen weken is bijvoorbeeld de rente van ING bij een rentevaste periode van 10 jaar met een hypotheek van 90% van de marktwaarde gezakt van 2,09% naar 1,38%. Naast ING hebben de meeste verstrekkers de hypotheekrentes verlaagd. Het is opvallend dat dit heeft geleid tot een vermindering in het verschil tussen de hypotheekrentes van lange en korte rentevaste perioden. Het verschil tussen de hypotheekrente van een 30 jaar en 5 jaar rentevaste periode is op het moment 0,7 procentpunt. Dit verschil was midden 2019 nog rond de 1,3 procentpunt.

Dit zijn de gemiddelde hypotheekrentes (zonder NHG) per 19 maart 2020:

Rentevaste periode Gemiddelde hypotheekrente
5 jaar 1,51%
10 jaar 1,56%
20 jaar 1,92%
30 jaar 2,21%

Bron: Hypotheekberekenen.nl

Ondanks deze onzekere tijden is het dus wellicht mogelijk om de maandelijkse woonlasten te verlagen door de hypotheek over te sluiten. Velen adviseurs doen nu al de adviesgesprekken op afstand. Zij doen dit door middel van bijvoorbeeld videobellen of telefonisch contact. Zo kunt u alsnog uw hypotheek oversluiten zonder gevaar van besmetting te lopen.


Laat u goed adviseren

Laat u goed adviseren over de mogelijkheden tot een hypotheek. Zo maakt u een goede keuze en kunt up profiteren van de meest voordelige mogelijkheden.

Maak gebruik van onze 280 experts
 • Wij opereren landelijk. Dus altijd in de buurt
 • Wij zijn 100% onafhankelijk
 • De eerste analyse is gratis en vrijblijvend

200.000+ Klanten geadviseerd

Wij zijn een landelijk werkende organisatie. Dit betekent dat waar u ook woont, onze adviseurs hebben altijd een kantoor bij u in de buurt. De adviseurs komen ook graag bij u aan huis voor een vrijblijvend en kosteloos eerste gesprek. Zo kunnen wij zonder dure huisvestigingskosten, de klant tegen een lager tarief een persoonlijke service bieden.

Ruim 280 ervaren hypotheekadviseurs staan klaar om u binnen enkele dagen van maatwerk advies te voorzien. Uw eigen adviseur begeleidt voor u het gehele traject van begin tot eind.

U weet binnen 5 minuten hoeveel hypotheek u kunt krijgen!

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?