Beoordeel deze pagina
9/10 (2)
Bedankt voor uw beoordeling

Hoeveel kan ik lenen met een lineaire hypotheek?

Tim van Es hypotheekexpert
Tim van Es
Blauw & Florijn
Onze hypotheekexpert

Een lineaire hypotheek afsluiten en benieuwd hoeveel u kunt lenen? Deze hypotheekvorm geeft binnen de huidige normen recht op volledige hypotheekrenteaftrek, dankzij de verplichte aflossingen in maximaal 30 jaar.

De lineaire hypotheek gaat uit van een vast bedrag aan aflossing per maand, gedurende de gehele looptijd. Het is op die manier een hypotheek met tijdens de eerste jaren relatief hoge netto maandlasten. Naarmate de hypotheek vordert nemen de netto maandlasten af, waardoor die steeds goedkoper wordt.

Lineaire hypotheek

Wat is een lineaire hypotheek?

De lineaire hypotheek gaat uit van lineaire aflossing. Stel dat u 252.000 euro leent met een looptijd van 30 jaar, dan lost u die af in 30 jaarlijkse termijnen van 8.400 euro. Dat betekent een aflossing van 700 euro per maand. Tijdens de eerste maand waarin de hypotheek is ingegaan, tot en met de laatste maandlast die u voldoet.

Daar bovenop betaalt u rente over de uitstaande hypotheekschuld. Dat leidt tijdens de eerste jaren van de looptijd tot een relatief hoge bruto en netto maandlast. Gaandeweg zorgen de aflossingen ervoor dat de hypotheekschuld afneemt. Daardoor daalt de rentelast per maand, en daarmee ook de maandlast die u betaalt.

Let op: de maandlasten van een lineaire hypotheek zijn gedurende de eerste jaren relatief hoog. Naarmate de looptijd vordert neemt dat af. U kunt berekenen hoeveel u kunt lenen, zowel op basis van deze hypotheekvorm als bijvoorbeeld op basis van een annuïtaire hypotheek.

wat is een lineaire hypoteek

Hoeveel kan ik lenen: maximale hypotheek

Hoeveel kan ik lenen met een lineaire hypotheek? Een vraag die veel huizenkopers zich stellen. Dat hangt grotendeels af van het bruto inkomen dat u verdient, eventueel samen met een partner. Houd er daarnaast rekening mee dat u maximaal 100 procent van de waarde van het te kopen huis mag financieren.

U kunt online de maximale hypotheek berekenen. Zowel op basis van een lineaire hypotheek als een annuïtaire hypotheek, die bij aflossing in maximaal 30 jaar beiden recht geven op hypotheekrenteaftrek.

U weet binnen 5 minuten hoeveel hypotheek u kunt krijgen!

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?