Beoordeel deze pagina
8/10 (5)
Bedankt voor uw beoordeling

Hypotheek Duitsland of buitenlandse woningen

Freddy Hoffman hypotheekexpert
Freddy Hoffman
Blauw & Florijn
Onze hypotheekexpert

Een hypotheek voor buitenlandse woningen is niet ongebruikelijk, maar het is desalniettemin verstandig om u door uw eigen (hypotheek)bank of een adviseur door te laten verwijzen naar een specialist op dit gebied. Er komen bij een hypotheek voor buitenlandse woningen wat extra voorwaarden kijken, vooral wanneer u ervoor kiest om die in het land van bestemming af te sluiten. Indien u deze tweede hypotheek in Nederland aan wenst te gaan zal u in ieder geval overwaarde of eigen vermogen mee moeten brengen om hiervoor in aanmerking te komen.

Overwaarde of eigen vermogen

Het is bij het aangaan van een hypotheek voor buitenlandse woningen van belang om over overwaarde binnen uw huidige hoofdverblijf in Nederland te beschikken, of eigen vermogen achter de hand te hebben. Een tweede hypotheek is een stuk risicovoller dan een eerste woning in Nederland, waardoor de bank vraagt om een grotere eigen inbreng. De overwaarde uit uw huidige woning is over het algemeen een uitstekende bron van kapitaal, aangezien u er op die manier geen spaargeld voor hoeft aan te wenden. Des te meer eigen vermogen over overwaarde u in kunt brengen, des te groter de kans is dat de hypothecaire lening voor de vakantiewoning u verstrekt zal worden.

Hypotheek in het buitenland

Ook indien u de hypotheek voor buitenlandse woningen in het buitenland aan wenst te gaan dient u eigen vermogen mee te brengen. In het buitenland vraagt men over het algemeen om een relatief grote eigen inbreng, die op kan lopen tot 20% van de koopsom. Bovendien zijn de looptijden van hypotheken er over het algemeen een stuk korter dan hier in Nederland. Dat betekent dat u de hypotheek voor buitenlandse woningen sneller af dient te lossen en uw totale maandlasten (rente + aflossing) hoger uit zullen vallen.

Belangrijke elementen

Het is bij het afsluiten van een hypotheek voor buitenlandse woningen in het land van bestemming in ieder geval van belang om goed rekening te houden met de volgende elementen:

  • Plaatselijke regels met betrekking tot hypotheken
  • Eventuele kosten voor de vertaling van de hypotheekovereenkomst
  • Kosten voor een onafhankelijke deskundige ter plaatse
  • Specifieke voorwaarden van hypotheekverstrekkers
  • Kosten van de makelaar ter plaatse
  • Belastingen in het land van bestemming

Deze elementen vragen om wat extra aandacht, zodat u goed weet waar u aan begint. Een hypotheek voor buitenlandse woningen zit net wat anders in elkaar dan uw eerste hypotheek in Nederland, waardoor het verstandig is hier wat extra aandacht aan te besteden.

Heeft u specifieke vragen over financiëring van een buitenlandse woning, kunt u contact met ons opnemen of uw vraag via het hypotheek forum stellen.

U weet binnen 5 minuten hoeveel hypotheek u kunt krijgen!

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?