Beoordeel deze pagina
6,5/10 (2)
Bedankt voor uw beoordeling

Hypotheeknormen (2016)

Freddy Hoffman hypotheekexpert
Freddy Hoffman
Blauw & Florijn
Onze hypotheekexpert

Benieuwd naar de maximale hypotheek in 2016? De leennormen gaan vooral voor twee verdieners omhoog, zij hebben de mogelijkheid om tot €35.000 extra te lenen. Dit heeft te maken met verschillende wijzigingen in het belastingstelsel, net als met de overtuiging van het Nibud dat tweeverdieners net zo goed voor de hypotheekopbrengst kunnen zorgen als eenverdieners. Eenverdieners kunnen in 2016 aan de andere kant juist minder hypotheek afsluiten, zij hebben last van de strengere normen.

Maximale hypotheek in 2016 tot €35.000 hoger

De maximale hypotheek in 2016 stijgt het meest voor tweeverdieners die samen €105.000 per jaar verdienen, op basis van een inkomen van €70.000 per jaar en een tweede inkomen van €35.000 per jaar. Tweeverdieners die beiden een laag inkomen hebben tot €30.000 per jaar gaan er aan de andere kant op achteruit, de maximale hypotheek in 2016 zal voor hen zo’n 3% lager uitvallen. Tweeverdieners die beiden €40.000 per jaar verdienen gaan er dan wel weer op vooruit. De maximale hypotheek in 2016 kan voor verschillende inkomens heel divers uitpakken, waardoor het verstandig is daar een goede berekening van te laten maken.

Maximale hypotheek verlaagd naar 102%

De genoemde regels betreft het kunnen lenen op basis van het inkomen. Echter, er waren reeds maatregelen genomen om ervoor te zorgen dat er minder woningen onder water komen te staan. Een daarvan is dat u vanaf 1 januari 2016 nog maar 102% van de waarde van de woning mag lenen. Dit betekent dat er veelal meer spaargeld nodig is om de aankoop rond te krijgen.

Maximale hypotheek in 2016 berekenen

Je kunt online de maximale hypotheek voor 2016 berekenen door zelf aan te geven welk bruto inkomen je hebt en wat je eventuele partner bruto per jaar verdient. Je krijgt daarmee een goede indicatie van het bedrag dat je maximaal kunt lenen, wanneer je ervoor kiest om een hypotheek aan te vragen. Een hypotheekadviseur kan je daar vervolgens meer over vertellen. Je kunt de maximale hypotheek voor 2016 laten berekenen, op basis van de actuele normen en de bruto inkomens die jullie verdienen.

Benieuwd naar de maandlasten voor de hypotheek in 2016? Deze zullen niet significant anders zijn dan in 2015 wanneer de hypotheek verder gelijk blijft. Heb je aan het eind van het jaar een extra aflossing gedaan of heb je een nieuwe rente af kunnen spreken met de bank? Dan is het de moeite waard om de maandlasten voor de hypotheek in 2016 te berekenen. Wat je daarvoor nodig hebt zijn in ieder geval de koopsom van de woning, het bruto jaarinkomen dat je verdient en de hypotheeksom. Aan de hand daarvan kun je nagaan wat een hypotheek je maandelijks zal kosten, op basis van het rentetarief dat je betaalt.

Maandlasten van de hypotheek

Heb je de hypotheek na 1 januari 2013 afgesloten? Dan gaat het om een hypotheek die je in maximaal 30 jaar dient af te lossen. Dat betekent dat de maandlasten voor de hypotheek ook in 2016 bestaan uit rente en aflossing. Kies je voor een annuïtaire structuur? Dan betaal je de eerste jaren van de hypotheek relatief veel rente, omdat de schuld nog hoog is. Naarmate de looptijd vordert ga je steeds meer aflossingen doen. Houd er rekening mee dat de netto maandlasten voor de hypotheek in 2016 op kunnen lopen ten opzichte van de bruto maandlasten die je betaalt.

Maandlasten voor 2016 berekenen

Je kunt online de maandlasten hypotheek berekenen, bijvoorbeeld wanneer je van plan bent om een hypotheek af te sluiten of je wilt weten hoe de zaken er op dit moment voor staat. Kom je er zelf niet goed uit of wil je op basis van een haalbare situatie een hypotheek aanvragen? Een hypotheekadviseur kan de maandlasten voor een hypotheek in 2016 en de komende jaren voor je berekenen, zodat je goed weet waar je aan toe bent en je een aanvraag kunt doen.

U weet binnen 5 minuten hoeveel hypotheek u kunt krijgen!

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?