Beoordeel deze pagina
7,3/10 (4)
Bedankt voor uw beoordeling

Kopen of huren: voordelen

Freddy Hoffman hypotheekexpert
Freddy Hoffman
Blauw & Florijn
Onze hypotheekexpert

Bent u benieuwd naar de voordelen van kopen en huren? Wij zetten ze voor u op een rij, zodat u een goed beeld krijgt van de afweging die u kunt maken. Er gaan allerlei berichten de ronde over de ‘ideale tijd’ om te kopen of de grote gevaren die het kopen van een huis met zich meebrengt. Huren zou ‘weggegooid geld’ zijn, terwijl anderen spreken van een heerlijke flexibiliteit. Bekijk de voordelen van kopen en huren, om zelf na te gaan wat in uw situatie het best past.

Voordelen van een eigen huis kopen

De voordelen van het kopen van een eigen huis bestaan onder andere uit de mogelijkheid om de woning aan te passen aan uw eigen smaak. Een vloer kunt u ook in een huurwoning leggen, het verwijderen of plaatsen van een muurtje is al een heel ander verhaal. Zou u in een huurwoning willen investeren in een mooie nieuwe badkamer? Daarnaast betaalt u over het algemeen stabiele maandlasten, mits de rente gelijk blijft. U krijgt niet te maken met huurverhogingen, in plaats daarvan kunt u van een koopwoning op voorhand precies uitrekenen welke kosten u de komende jaren kunt verwachten.

Het meest belangrijke voordeel van een koopwoning is dat u vermogen op kunt bouwen, door aflossingen te doen. Heeft u een annuïteiten of lineaire hypotheek? Dan bouwt u automatisch iedere maand vermogen op, dankzij de aflossingen die u doet. Na 30 jaar is de woning volledig van u, waardoor deze behoort tot uw vermogen.

Voordelen van huren

Aan de andere kant heeft ook huren diverse voordelen te bieden. U geniet bijvoorbeeld huurbescherming, wat betekent dat een verhuurder het contract niet zomaar op kan zeggen. Dit betekent dat u relatief zorgeloos in de woning kunt wonen, zonder dat u daar de eigenaar van bent. Heeft u een laag inkomen? Dan is de kans groot dat u in aanmerking kunt komen voor huurtoeslag, wat betekent dat u een compensatie ontvangt voor de maandelijkse woonlasten.

Daarnaast bent u met een huurwoning in ieder geval niet afhankelijk van de ontwikkelingen van de huizenmarkt en kunt u een huurcontract doorgaans binnen korte tijd opzeggen. De voordelen van huren komen tot slot in uiting in de verantwoordelijkheid voor (groot) onderhoud, die niet bij u ligt, maar voor rekening komt van de verhuurder. U hoeft daarom geen uitgebreide reserve achter de hand te houden, voor dergelijke kosten.

Als er voordelen te benoemen zijn, zijn er natuurlijk ook altijd nadelen voor kopen en huren van een woning. Het is goed om alle voor- en nadelen op een rij te zetten. Weeg alle voor- en nadelen goed tegen elkaar af en bekijk naar aanleiding van uw financiële situatie wat de kosten van kopen of huren voor u zullen zijn zodat u een gedegen besluit kunt nemen.

Gerelateerde pagina's

U weet binnen 5 minuten hoeveel hypotheek u kunt krijgen!

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?