Beoordeel deze pagina
7,3/10 (4)
Bedankt voor uw beoordeling

Maximale hypotheek 100%

Freddy Hoffman hypotheekexpert
Freddy Hoffman
Blauw & Florijn
Onze hypotheekexpert

Maximale hypotheek: in 2018 nog maximaal 100% van de woningwaarde

De maximale hypotheek in 2018 zal in steeds meer gevallen afhankelijk zijn van de woningwaarde. Ook het inkomen speelt nog altijd een belangrijke rol. Toch kan de waarde van de woning een andere belangrijke beperkende factor zijn.

Stel dat u bijvoorbeeld ruim verdient en u op basis daarvan een hypotheek kunt krijgen voor €300.000. Indien de woning een waarde heeft van €275.000 betekent dit automatisch dat u maximaal voor dat bedrag een financiering kunt afsluiten. Namelijk, voor maximaal 100 procent van de waarde van de woning.

Tip: de waarde van de woning kan blijken uit een WOZ-beschikking door de gemeente of een taxatierapport. Vraag vooraf aan de geldverstrekker aan welke voorwaarden het rapport dient te voldoen, voordat u dit laat maken.

In 2018 niet meer dan de waarde van de woning lenen

Met name in de jaren ’90 van de vorige eeuw was het geen probleem om (veel) meer dan de waarde van de woning te lenen. Men ging er vanuit dat de waarde van woningen hoe dan ook zou oplopen, waardoor de hypotheek uiteindelijk vanzelf onder de waarde op dat moment zou duiken. Tijdens de kredietcrisis werd duidelijk dat dit niet altijd het geval is.

De strengere normen voor de maximale hypotheek in 2018 zijn daar een direct gevolg van. Een paar jaar geleden heeft men besloten dat er toen nog maximaal 106% van de waarde van een woning geleend mocht worden. Dit zou bovendien ieder jaar een procentpunt verder terug worden gebracht. Tot de 100% die we in 2018 bereiken. Het is dan niet meer mogelijk om meer te lenen dan de waarde van de woning.

Let op: voorlopig is met de hypotheek voor maximaal 100% van de waarde van de woning het doel bereikt. Het valt echter niet uit te sluiten dat de maximale financiering in de toekomst verder omlaag gaat. In omringende landen zijn hypotheken voor maximaal 80 - 90% van de waarde van een woning de norm. Het is wat dat betreft goed mogelijk dat de normen ook in Nederland op termijn nog strenger zullen worden.

Woningwaarde na eventuele verbouwing

De financiering van een woning mag in 2018 nog maximaal 100% van de waarde daarvan bedragen. Een woning van €275.000 mag dus een maximale hypotheek van die €275.000 krijgen. Het gaat echter om de actuele waarde van een woning of om de te verwachten waarde, bijvoorbeeld indien er plannen zijn voor een verbouwing. Huizenkopers die de woning willen verbouwen kunnen in overleg met de geldverstrekker besluiten om dit de taxateur aan te geven. Die kan op basis van offertes door bouwbedrijven dan aangeven wat de te verwachten waarde van de woning zal worden.

Een verbouwing van de woning die leidt tot een waarde van €300.000 maakt het mogelijk om de hypotheek alvast op basis van dat bedrag af te sluiten. Op die manier is het bij een inkomen dat goed is voor maximaal €300.000 aan hypotheek toch mogelijk om ook dat volledige bedrag te lenen.

U weet binnen 5 minuten hoeveel hypotheek u kunt krijgen!

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?