Beoordeel deze pagina
8,2/10 (5)
Bedankt voor uw beoordeling

Maximale hypotheek met NHG

Freddy Hoffman hypotheekexpert
Freddy Hoffman
Blauw & Florijn
Onze hypotheekexpert

Wilt u uw maximale hypotheek met NHG berekenen? De kans bestaat dat de maximale hypotheek hoger uitvalt op het moment dat u gebruik kunt maken van de Nationale Hypotheek Garantie. Dit heeft te maken met de aanvullende zekerheid die u de bank biedt, die leidt tot een beperking van het risico. De zekerheid van NHG biedt de bank wat meer zekerheid dat het geld uiteindelijk terugkomt, waardoor ze de mogelijkheid hebben u iets meer uit te lenen.

hypotheek berekenen met NHG

Beperking van het risico

Op het moment dat u de Nationale Hypotheek Garantie afsluit bij de aankoop van uw woning leidt dat tot een beperking van het risico. De bank gebruikt het risico met betrekking tot de lening, om een rente voor de hypotheek vast te stellen. Des te hoger deze rente is, des te minder u kunt lenen. Dit heeft te maken met het maximale percentage van uw inkomen, dat op mag gaan aan woonlasten. Des te hoger de rente die u betaalt, des te hoger de maandelijkse kosten en des te minder geld er immers overblijft om eventuele tegenslagen op te vangen. Is de rente laag dankzij de NHG? Dan kunt u dus een hogere maximale hypotheek afsluiten.

NHG bij aankoop

De maximale hypotheek met NHG zal over het algemeen wat hoger zijn, waardoor het verstandig is om vooraf na te gaan of u daarvoor in aanmerking komt. Indien u de aankoop van uw woning met NHG kunt doen betekent dit immers dat er een kwijtschelding van een eventuele restschuld zal plaatsvinden, op het moment dat een gedwongen verkoop hier in de toekomst toe leidt. Hierdoor loopt de bank beduidend minder risico dat (een deel van) het geld niet meer terug zal komen.

Voorwaarden NHG

Houd er aan de andere kant rekening mee dat er voorwaarden gelden om voor de NHG in aanmerking te komen, onder andere met betrekking tot het maximale bedrag dat de woning u mag kosten (koopsom). Indien u daaraan voldoet kunt u de maximale hypotheek met NHG berekenen en kunt u op basis van een gunstige rente nagaan welk bedrag u maximaal kunt lenen om de woning te financieren.

U weet binnen 5 minuten hoeveel hypotheek u kunt krijgen!

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?