Beoordeel deze pagina
3,5/10 (2)
Bedankt voor uw beoordeling

Nationale Hypotheek Garantie (2017)

De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) biedt aanvullende zekerheid voor banken die hypotheken verstrekken, waardoor huizenkopers de mogelijkheid hebben meer hypotheek aan te vragen en te krijgen. Per 1 januari 2017 zal de maximale hypotheek op basis van NHG toenemen, onder andere als gevolg van een nieuwe rekenwijze. Dit zal er toe leiden dat het mogelijk is woningen met een koopsom tot €245.000 met NHG te financieren, terwijl dat op dit moment nog slechts €231.132 is. Het betekent concreet dat huizenkopers tot 6% meer hypotheek kunnen krijgen, mits hun inkomen dat toelaat natuurlijk.

Eerdere verhogingen van de NHG

Dat het op basis van de NHG mogelijk wordt om een hogere hypotheek aan te vragen is overigens niet nieuw. De grens voor de NHG werd in 2009 bijvoorbeeld al tijdelijk verhoogd naar €350.000. Dat moest er tijdens de crisis vooral voor zorgen dat er meer vertrouwen ontstond bij de banken.

Sinds 2012 is de grens voor de NHG weer afgebouwd. Het niveau werd uiteindelijk teruggebracht tot €245.000 voor dit jaar. In de oude berekening werden echter ook standaard 6% bijkomende kosten voor de woning meegerekend. Dat leidde ertoe dat het mogelijk bleek om een woning te financieren met een koopsom van iets meer dan €231.000.

Nieuwe rekenwijze voor de NHG

Per 1 januari 2017 is er sprake van een nieuwe rekenwijze. De NHG geldt dan niet meer voor de maximale hypotheeksom, maar voor de gemiddelde woningwaarde. Het is op die manier mogelijk om een woning te financieren die qua koopsom aan de voorwaarden voldoet. De grens voor financieringen op basis van NHG zal vanaf dat moment €245.000 gaan bedragen. Het gaat nu dus echter om de koopsom van de woning, exclusief de bijkomende kosten.

Aan de andere kant daalt de maximale financiering ten opzichte van de woningwaarde. Die bedroeg in 2016 nog 102%, vanaf volgend jaar is dat nog maar 101%. Dit betekent in de praktijk dat een woning met een koopsom van €245.000 een hypotheek kan krijgen van maximaal €247.500. Dit zal ertoe leiden dat huizenkopers de bijkomende kosten voor de woning uit de eigen middelen dienen te betalen, het is niet mogelijk om daarvoor gebruik te maken van de financiering (met NHG).

Verbetering voor huizenkopers

Desalniettemin is er per 1 januari 2017 dus sprake van een verbetering voor huizenkopers. Dankzij de NHG in 2017 kunnen zij een woning kopen met een koopsom van maximaal €245.000. De grens voor NHG komt 6% hoger te liggen dan dit jaar, waardoor een groter deel van het woningaanbod daar binnen zal vallen.

Huizenkopers dienen er aan de andere kant rekening mee te houden dat ze meer eigen geld in dienen te brengen voor de aankoop van de woning. Wat dat betreft is er sprake van verschillende effecten, al lijkt de nieuwe rekenwijze uiteindelijk een welkome verbetering voor kopers die vanaf begin volgend jaar een woning willen financieren op basis van de Nationale Hypotheek Garantie voor 2017.

Naar de website

Binnen 5 minuten overzicht van de laagste rentes, uw maximale hypotheek en de netto maandlasten?

Doe hier de berekening online

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.