Beoordeel deze pagina
8,7/10 (3)
Bedankt voor uw beoordeling

Nationale Hypotheek Garantie (2018)

Lagere rente en zekerheid; Nationale Hypotheek Garantie (NHG)!

Voor de meeste mensen is de aankoop van een woning de grootste investering van hun leven. Een hypotheek betekent een financiële verplichting voor de aankomende tientallen jaren. Naast de kosten is het daarom belangrijk om ook rekening te houden met eventuele risico's. Wat gebeurt er bijvoorbeeld wanneer u werkloos of arbeidsongeschikt raakt of wanneer uw relatie onverhoopt wordt beëindigd? Een forse terugval van het inkomen is in dergelijke gevallen niet uit te sluiten en kan zelfs leiden tot gedwongen verkoop van uw woning. Gelukkig kunt u de financiële gevolgen van dergelijke omstandigheden beperken met de NHG. Naast de zekerheid krijgt u met deze garantie ook nog eens een fikse korting op de hypotheekrente. Veilig en voordelig, dat is NHG!

Hoe gaat NHG in zijn werk?

Heeft u uw woning verkocht en blijft er een restschuld over? Dan dient uw bank hiervoor een verliesdeclaratie in bij NHG. Vervolgens beoordelen zij of u er alles aan heeft gedaan om het verlies zo veel mogelijk te beperken en/of verkoop te voorkomen. Is dit het geval? Dan wordt het resterende bedrag kwijtgescholden en kunt u met een schone lei beginnen.

Wanneer komt u in aanmerking voor NHG?

Wat zijn nou de voorwaarden van NHG. U komt in aanmerking voor Nationale Hypotheek Garantie als u een woning koopt binnen de NHG grens. Uw inkomen dient te voldoen aan de eisen zoals ook in de berekenmodule voor de maximale hypotheek in deze website. Als u aan deze eisen voldoet dan komt u in aanmerking voor de Garantie, hetgeen al bovengenoemde voordelen met zich meebrengt. Om Nationale Hypotheek Garantie te krijgen betaalt u eenmalig 1% over het hypotheekbedrag. Dit bedrag gaat naar de Stichting Waarborgfonds Eigen Woning. Bij een hypotheek van bijvoorbeeld 200.000 euro betaalt u 2.000 euro aan de Stichting Waarborgfonds Eigen Woning. Dit bedrag is aftrekbaar voor de inkomenstenbelasting als kosten voor het verkrijgen van een geldlening. U krijgt derhalve doorgaans zo'n 42% hiervan terug via uw aangifte IB. Deze regels voor een NHG garantie wijzigen jaarlijkse per 1 juli. Per 1 januari 2018 is de maximale koopsom met NHG vastgesteld op €265.000. En wanneer er wordt geinvesteerd in energiebesparende voorzieningen stijgt de kostengrens naar €280.900.

NHG 2018: de nieuwe regels en maximumbedragen

De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) kan aanzienlijke voordelen bieden voor huizenkopers. De garantie biedt de geldverstrekker meer zekerheid, waardoor die een lager rentetarief kan aanbieden. Dat betekent een goedkopere hypotheek, dankzij lagere maandlasten.

Er geldt een maximumgrens voor NHG van €265.000. Alleen woningen tot dat bedrag voor de koopsom komen hiervoor in aanmerking. Daarmee probeert de overheid vooral starters en anderen met een relatief laag inkomen te helpen een hypotheek af te sluiten.

Gemiddelde koopsom van woningen in Nederland
Voorheen was er sprake van een vastgesteld bedrag als maximumbedrag voor de NHG. Daardoor werd de NHG-grens tijdens de crisis in 2012 verhoogd tot €350.000. Vervolgens werd die weer omlaag gebracht naar €245.000 en inmiddels is er weer sprake van een schommeling.

Vanaf 2018 zal de NHG-grens gaan gelden voor de gemiddelde koopsom van woningen in Nederland. Op die manier moet de garantie mee gaan bewegen met de ontwikkeling van prijzen in het land.

Let op: de gemiddelde koopsom wordt berekend over heel Nederland en alle type woningen. Woningen in de Randstad zijn gemiddeld genomen duurder dan daar buiten, waardoor die minder snel in aanmerking komen voor de NHG vanaf 2018.

Lagere rente dankzij hypotheek met NHG in 2018
Huizenkopers die gebruik maken van de NHG in 2018 profiteren van een lagere rente. De geldverstrekker rekent normaal gesproken dan met het laagste rentetarief, zonder risico. opslag. Indien er sprake zou zijn van een gedwongen verkoop van een woning met NHG is er namelijk de garantie beschikbaar.

Door de NHG-grens mee te bewegen met de ontwikkelingen op de markt wil de overheid ervoor zorgen dat de gemiddelde woning in Nederland daarmee te financieren is. Dit moet een grote groep mensen helpen hun koophuis te financieren, dankzij een lage rente op basis van de garantie vanuit het fonds.

Veranderingen NHG

In deze wisselende markt veranderen de regels voor de Nationale Hypotheek Garantie. Gelukkig is de daling een halt toegeroepen. De NHG bedroeg in 2017 € 245.000 en in 2018 wordt deze nu verhoogd naar €265.000.

Naar de website

Binnen 5 minuten overzicht van de laagste rentes, uw maximale hypotheek en de netto maandlasten?

Doe hier de berekening online

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.