Beoordeel deze pagina
8,3/10 (4)
Bedankt voor uw beoordeling

Netto hypotheek berekenen

Freddy Hoffman hypotheekexpert
Freddy Hoffman
Blauw & Florijn
Onze hypotheekexpert

Wilt u uw netto hypotheek berekenen, om na te gaan wat u daadwerkelijk per maand betaalt? U kunt dit zelf redelijk eenvoudig berekenen, zodat u een goed beeld krijgt van waar u rekening mee dient te houden. Ga uit van de bruto maandlast en trek daar de hypotheekrenteaftrek vanaf, die afhankelijk is van het inkomen dat u verdient. U betaalt de bruto hypotheeklast aan de bank, maar dankzij de hypotheekrenteaftrek krijgt u hiervan een deel terug en zullen de netto lasten lager uitvallen.

maximale hypotheek berekenen

Hypotheekrenteaftrek

De hypotheekrenteaftrek vormt in Nederland een belangrijk instrument, om de woonlasten van huizenbezitters te beperken. U mag de hypotheekrente die u over een hypotheeklening voor uw eerste huis betaalt aftrekken van uw belastbare inkomen.

Houd er rekening mee dat u sinds 1 januari 2013 nieuwe hypotheken dient af te sluiten op basis van een lineaire aflossing of annuïtaire aflossing, in maximaal 30 jaar. Alleen indien u direct begint met aflossen en u dat tijdens de gehele looptijd blijft doen komt u in aanmerking voor de aftrek. Bovendien wordt de aftrek de komende jaren beperkt, waardoor met name de hogere inkomens wat van hun voordeel zullen verliezen.

Aftrek op basis van uw inkomen

U kunt de netto hypotheek berekenen door uit te gaan van uw inkomen, aangezien dit bepaalt hoeveel de renteaftrek u op zal leveren. Stel dat u bijvoorbeeld €34.000 per jaar ontvangt aan bruto salaris. U valt dan in de middelste belastingschaal, goed voor 42% belasting. Dit betekent dat u de betaalde hypotheekrenteaftrek van het hoogste deel van uw inkomen mag aftrekken en u daar 42% voordeel over heeft. Een bruto maandlast van €400 aan rente vormt dan een netto maandlast aan rente van €232.

Netto lasten hypotheek

Houd er rekening mee dat u naast de netto maandlast in de vorm van rente ook een deel aflossing betaalt, mits u verplicht bent af te lossen tijdens de looptijd of u daar zelf voor heeft gekozen. De bruto maandlast van een hypotheek bestaat uit een deel rente (met daarin de hypotheekrenteaftrek die u later kunt toepassen) en een deel aflossing. U kunt hypotheekrenteaftrek toepassen over de betaalde rente, maar niet over de gedane aflossingen. U kunt uw netto hypotheek berekenen door over het rentedeel de hypotheekrenteaftrek toe te passen, gebaseerd op de belastingschaal waarin u valt. Indien u bijvoorbeeld in de eerste belastingschaal valt zal het voordeel lager uitvallen, dan gaat het om 37%.

U weet binnen 5 minuten hoeveel hypotheek u kunt krijgen!

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?