Beoordeel deze pagina
7,3/10 (3)
Bedankt voor uw beoordeling

Normen oversluiten hypotheek (2015)

Wilt u uw hypotheek oversluiten in 2015? Houd er dan rekening mee dat er een aantal zaken zullen veranderen. U kunt een lagere maximale hypotheek afsluiten, de NHG-grens wordt omlaag bijgesteld en er is geen sprake meer van de ruimere schenkingsvrijstelling.

Lagere maximale hypotheek in 2015

Allereerst krijgt u te maken met de nieuwe woonnormen van het Nibud, die ervoor zorgen dat de maximale hypotheek lager uit zal vallen. Wilt u uw hypotheek oversluiten in 2015 en leent u tegen uw maximale capaciteit? Dan bestaat de kans dat de nieuwe hypotheekverstrekker u niet zomaar hetzelfde hypotheekbedrag aan kan bieden, op basis van de nieuwe normen. De strengere normen kunnen ertoe leiden dat u tot tienduizenden euro’s minder kunt lenen dan in 2014, op basis van hetzelfde inkomen. Bereken vooraf goed wat u maximaal kunt lenen op basis van de nieuwe normen en overleg bij voorkeur met een onafhankelijke hypotheekadviseur voordat u kiest voor het oversluiten in 2015.

Lagere NHG grens per 1 juli 2015

Houd er daarnaast rekening mee dat de NHG-grens per 1 juli 2015 verder omlaag gaat. Er hebben de laatste tijd meerdere verlagingen plaatsgevonden, per 1 juli 2015 is het nog mogelijk om voor koopsommen tot maximaal €245.000 NHG aan te vragen. Het is voor woningen die duurder zijn niet meer mogelijk om de Nationale Hypotheek Garantie aan te vragen, wat betekent dat de hypotheekrente hoger uit kan vallen. In 2016 staat er een verdere verlaging van de grens op stapel, tot €225.000.

Ruimere schenkingsvrijstelling loopt af

Tenslotte loopt ook de ruimere schenkingsvrijstelling af, waardoor u daar in 2015 geen gebruik meer van kunt maken. Het is vanaf 1 januari 2015 niet meer mogelijk om hier gebruik van te maken, waardoor de oude schenkingsregels weer in werking treden. Bovendien zal per 1 januari 2015 ook de vrijstelling voor restschulden die zijn ontstaan na 29 oktober 2012 verdwijnen.

De rente mag dan op dit moment en ook in 2015 nog wel laag zijn, maar er gaat behoorlijk wat veranderen, wat van invloed kan zijn op uw mogelijkheden om de hypotheek over te sluiten. Houd de veranderingen goed in de gaten en laat u bij voorkeur goed informeren door een onafhankelijke hypotheekadviseur.

U weet binnen 5 minuten hoeveel hypotheek u kunt krijgen!

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?