Beoordeel deze pagina
7,3/10 (3)
Bedankt voor uw beoordeling

Verbouwingsdepot

Freddy Hoffman hypotheekexpert
Freddy Hoffman
Blauw & Florijn
Onze hypotheekexpert

Verbouwingsdepot

Het verbouwingsdepot is een speciale rekening die u kunt openen, om de kosten van een verbouwing mee te betalen. Gaat u uw woning verbouwen en wilt u daarvoor een (groot) bedrag opzij zetten? U kunt daarvoor gebruik maken van een verbouwingsdepot.

Vervolgens zal de uitvoerende partij u nota’s sturen voor de werkzaamheden, die u kunt betalen vanuit het depot. U kunt het verbouwingsdepot wat dat betreft zien als een ‘pot’ met reserves, die u kunt gebruiken om de kosten te voldoen.

Verbouwing of onderhoud bekostigen

Het verbouwingsdepot is er speciaal op gericht om een verbouwing of ander onderhoud aan een woning uit te kunnen voeren. Over het algemeen is het bedrag afkomstig van een lening, waarbij u vooraf aangeeft dat u het geld aan wilt wenden om de woning te kunnen verbouwen of onderhouden. Er is sprake van financieringskosten, in de vorm van rente. U betaalt een bepaalde rente over het bedrag dat u leent en opneemt vanuit het verbouwingsdepot. De rente die u betaalt over het depotbedrag is gedurende een periode van 2 jaar aftrekbaar van het inkomen. Dit betekent dat u fiscaal aantrekkelijk geld kunt lenen door gebruik te maken van een verbouwingsdepot.

Box 1 naar box 3

Houd er rekening mee dat het verbouwingsdepot zich in box 1 bevindt, dit biedt u de mogelijkheid om de rente over de financiering af te trekken. Is er na de verbouwing of het onderhoud nog geld over binnen het depot? Het bedrag dat er over is verhuist van box 1 naar box 3. Dat betekent dat de rente die u betaalt over het krediet niet langer aftrekbaar is van het inkomen. Het is daarom de moeite waard om het verbouwingsdepot zo goed mogelijk af te stemmen op de kosten voor het onderhoud die u verwacht.

Twee jaar verbouwingsdepot

De rente die u betaalt over het bedrag in het verbouwingsdepot is gedurende de eerste 6 maanden volledig aftrekbaar. Na die tijd dient u de ontvangen rente over het bedrag in het depot te verrekenen met de rente die u aan de andere kant betaalt. Dat wat er overblijft is vervolgens aftrekbaar. Na 2 jaar verbouwingsdepot gaat een eventueel restantbedrag automatisch over naar box 3, u kunt dan geen gebruik meer maken van de fiscale voordelen. Zodra u een nieuwe nota betaalt gaat de periode van 2 jaar opnieuw in, waardoor de rente over het geld in het verbouwingsdepot dan weer aftrekbaar is.

Gerelateerde pagina's

U weet binnen 5 minuten hoeveel hypotheek u kunt krijgen!

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?