Beoordeel deze pagina
8,3/10 (4)
Bedankt voor uw beoordeling

Welke rente betaal ik voor mijn maximale hypotheek?

Freddy Hoffman hypotheekexpert
Freddy Hoffman
Blauw & Florijn
Onze hypotheekexpert

Welke rente betaal ik voor mijn maximale hypotheek?

De rente van uw hypotheek is van grote invloed op de totale kosten daarvan. En op de maximale hypotheek die u kunt afsluiten. Naarmate de maandlasten stijgen door een hogere rente of hogere aflossingen neemt de maximale financiering af.

Hypotheekverstrekkers zijn gebonden aan strenge hypotheeknormen, die moeten voorkomen dat u meer dan zo’n 30 procent van uw inkomen aan woonlasten besteedt. Een lagere rente voor de hypotheek leidt tot lagere woonlasten en maakt op die manier een hogere hypotheek mogelijk.

Let op: houd er rekening mee dat een hypotheekverstrekker voor de maximale hypotheek uitgaat van een toetsrente. Zelfs bij een actuele rente van 2 procent kan de toeterende 5 procent bedragen. Dat voorkomt dat u in de problemen komt als de rente plotseling zou stijgen.

Hypotheekrente berekenen

Waar hangt de rente voor mijn hypotheek van af?

De rente voor de hypotheek hangt af van een paar belangrijke factoren:

  • De actuele rente op de kapitaalmarkten
    Hypotheekverstrekkers lenen geld op de kapitaalmarkten, om dat aan te kunnen bieden voor hypotheken. Als de rente op de markten stijgt berekenen banken die kosten door in de Hypotheekrente hypotheekrente die ze aanbieden.

  • De schuld-waardeverhouding van uw hypotheek
    De verhouding tussen de hoogte van de hypotheek en de waarde van het huis bepaalt mede het risico voor de hypotheekverstrekker. Een hogere schuld-waardeverhouding leidt tot meer risico en daardoor een hogere rente voor de hypotheek.

  • De hypotheekverstrekker die u kiest
    Een onafhankelijke hypotheekadviseur kan u helpen de verschillende geldverstrekkers te vergelijken. Op basis van de voorwaarden voor de hypotheek en de rente die zij berekenen bij de gewenste rentevaste periode.

Maximale hypotheek berekenen: rente vergelijken

De maximale hypotheek berekenen en daarvoor op zoek naar een zo laag mogelijke rente? U kunt online een berekening maken. Op die manier kunt u zelf zien hoe een lagere rente van invloed is op het maximaal te lenen bedrag. Mits de waarde van het huis dat toelaat, want op basis van de actuele leennormen mag u maximaal 100 procent van de waarde van een huis financieren.

U weet binnen 5 minuten hoeveel hypotheek u kunt krijgen!

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?