Beoordeel deze pagina
9,2/10 (437)
Bedankt voor uw beoordeling
 · 351 beoordelingen

Onze klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9,3/10!

Stap 1/3
Laagste rente garantie
100% onafhankelijk
Gratis en vrijblijvend

Uw persoonlijke hypotheekberekening

Wilt u ook graag weten wat u aan hypotheek kunt krijgen? U ontvangt direct na het versturen de uitslag van de berekening in uw e-mail.

Stap 1: Uw situatie

* Elke dag helpen wij 200+ mensen met een berekening op maat. Hoe vollediger u alles invult hoe nauwkeuriger de berekening wordt.

Dit kunt u verwachten

  • Wat kan ik maximaal lenen
  • In welke prijsklasse kan ik kopen
  • Wat zijn de laagste maandlasten
  • Wat is de laagste rente
  • Is oversluiten aantrekkelijk

"Fijn als iemand je helpt"

De adviseur besteedde erg veel tijd om duidelijk te maken wat een geldverstrekker exact nodig had en hoe ik dit het beste via internet kon aanleveren, erg behulpzaam! Alles wordt steeds meer digitaal en het is erg fijn als iemand je daarbij helpt.
- Harman G. op 17 september 2019
Alle informatie wordt natuurlijk vertrouwelijk behandeld

We vergelijken alle hypotheekverstrekkers

40+

Mensen vertrouwen op ons advies

201.286

Gegarandeerd de laagste rente

vanaf 1,00%

Over HypotheekBerekenen.nl

Wij zijn een landelijk werkende organisatie. Dit betekent dat waar u ook woont, onze adviseurs bij u aan huis komen voor een vrijblijvend en kosteloos eerste gesprek. Zo kunnen wij zonder dure huisvestigingskosten, de klant tegen een lager tarief een persoonlijke service bieden.

Ruim 280 ervaren hypotheekadviseurs staan klaar om u binnen enkele dagen van maatwerk advies te voorzien. Uw eigen adviseur begeleidt voor u het gehele traject van begin tot eind.

Onze klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9,3/10!

Bereken uw hypotheek

Bereken wat u maximaal aan hypotheek kan krijgen.

U krijgt via deze berekening antwoord op de volgende vragen:

  • Wat kunt u maximaal lenen?
  • In welke prijsklasse kunt u kopen?
  • Is het interessant voor u om over te sluiten?
  • Wat worden de maandlasten?

Mogelijk wordt u gecontacteerd om de berekening door te nemen.

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen? Misschien wel de belangrijkste vraag wanneer u op zoek gaat naar een huis. Het voorkomt teleurstellingen en het geeft u een houvast. Als u weet in welke prijsklasse u kunt gaan kijken is de zoektocht immers een stuk makkelijker. De maximale hypotheek kunt eenvoudig berekenen via onze handige tool.

Snel naar:

Hoogte van de hypotheek: factoren

Waarop baseren hypotheekverstrekkers hoeveel u kunt lenen? Uiteraard speelt uw inkomen een grote rol, maar er zijn nog meer factoren die invloed hebben op het maximale hypotheekbedrag:


1. Uw inkomen

De belangrijkste factor is natuurlijk uw inkomen. Als u samen met een partner een huis koopt, kunt u het tweede inkomen ook voor een groot deel meetellen. Hypotheekverstrekkers maken gebruik van een zogenaamde woonquote. Dit is het percentage van uw inkomen dat u volgens de banken aan hypotheeklast kunt dragen. Per hypotheekverstrekker kan het verschillen wat u kunt lenen. Het is daarom belangrijk om vooraf goed te vergelijken.

2. Het inkomen van uw partner

Het inkomen van een eventuele partner wordt door een bank slechts deels meegenomen in de berekening van de maximale hypotheek. De inkomensnorm wordt ieder jaar opnieuw vastgesteld. In 2019 was het percentage van het tweede inkomen dat wordt meegenomen bij de berekening 70%. In 2020 is dit percentage 80%.

De persoon met het laagste inkomen is automatisch het tweede inkomen. Wanneer u via onze tool een berekening gaat maken kunt u het volledige bedrag van beide partners opgeven. Wij zorgen wel voor de juiste berekening. Zo heeft u snel een inzicht in wat u samen kunt lenen.

3. Leeftijd

Ook uw leeftijd heeft invloed op uw maximale hypotheek. Als u de AOW-leeftijd nadert (doorgaans vanaf 56 jaar) zal de bank er rekening mee houden dat uw inkomen omlaag gaat. Aangezien de looptijd van de hypotheek nog doorloopt na het van de pensioenleeftijd kan dit een negatief effect hebben op de maximale hypotheek.

4. De arbeidsovereenkomst

Vaak wordt gedacht dat men alleen met een vast contract een hypotheek kan krijgen. Dat beeld klopt niet. Ook als zzp’er of met een tijdelijk contract is het mogelijk om een hypotheek af te sluiten. Op de huidige arbeidsmarkt zijn tijdelijke contracten steeds gebruikelijker. De banken gaan met hun tijd mee.

Let op: Bij een hypotheek voor ondernemers of een hypotheek voor zzp'ers gelden speciale regels.

5. Schulden

Heeft u schulden? Dan zullen hypotheekverstrekkers willen weten wat de hoogte van deze schulden zijn en hoe deze schulden zijn ontstaan. De schulden die u heeft zullen worden afgetrokken van het bedrag wat u op basis van uw inkomen kan lenen, aangezien u maandelijks ook nog bestedingsruimte moet hebben voor het afbetalen van uw schulden. Alle nog niet afbetaalde schulden verlagen het bedrag dat u maximaal aan hypotheek kan krijgen. Dat betekent dat, ook wanneer u bijna klaar bent met afbetalen, het oorspronkelijk bedrag van uw schuld wordt meegeteld.

Veel starters zullen bij schulden denken aan een studieschuld, maar ook rood staan op een betaalrekening of een private lease auto hebben een negatieve invloed op de hypotheek. U dient ook rekening te houden met eventuele alimentatie die u moet betalen. Om te kijken hoeveel u maximaal kunt lenen zult u andere consumptieve kredieten in mindering moeten brengen op het hypotheekbedrag. Zo blijven de maandlasten voor u betaalbaar.

6. Betalingsachterstanden hebben ook invloed

Wanneer u een lening of krediet aangaat wordt u geregistreerd in het Centraal Krediet Informatiesysteem bij Stichting Bureau Krediet Registratie (BKR). Daar is niks mis mee. De meeste Nederlanders staan hier geregistreerd. Het is dan ook geen reden om geen hypotheek te kunnen krijgen. Pas als u een betalingsachterstand heeft, krijgt u bij Stichting BKR een negatieve registratie. Dit kan wel invloed hebben op uw hypotheek. Zolang deze registratie op uw naam staat wordt het lastig of zelfs onmogelijk om een hypotheek te krijgen. De hypotheekverstrekker doet bij een hypotheekaanvraag namelijk een toets bij Stichting BKR.

7. Spaargeld

Als u veel geld op uw spaarrekening heeft staan kunt u dit volledig of gedeeltelijk gebruiken bij het kopen van de woning. Tegenwoordig mag men nog maximaal 100% van de koopsom van de woning lenen. Dit betekent dat u in ieder geval een klein bedrag aan eigen geld zal moeten inbrengen om de overdrachtsbelasting, de notariskosten en andere extra kosten te betalen.

8. Overwaarde

Wanneer u al huiseigenaar bent kan het zijn dat uw huidige woning meer waard is geworden over de jaren. De overwaarde levert u een groot voordeel op bij het kopen van een nieuwe woning. Ook als u de woning nog niet verkocht heeft, kunt u bij veel banken een overbruggingshypotheek afsluiten. Met een overbruggingshypotheek kunt u de overwaarde gebruiken voor de aankoop van de nieuwe woning. Zo hoeft u minder te lenen bij de nieuwe hypotheek.

9. De taxatiewaarde van de woning

Door de huidige woningmarkt en het te kort aan koophuizen wordt er vaak overgeboden. De potentiële kopers brengen een bod uit boven de vraagprijs. Als voor het bekostigen van het huis een hypotheek nodig is, dreigt er een probleem. Voor de hypotheek wordt het huis getaxeerd. Bij een te lage taxatiewaarde zullen banken niet bereid zijn om de lening (hypotheek) te verstrekken. Hoeveel hypotheek u kunt krijgen is namelijk ook afhankelijk van de waarde van het onderpand, dus van het huis.

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen bij het oversluiten van een hypotheek

Heeft u op dit moment al een hypotheek met nog een hoge rente? Dan kan het voordelig zijn om uw hypotheek over te sluiten. Na het oversluiten profiteert u optimaal van de historisch lage hypotheekrentes. U moet er wel rekening mee houden dat u een boeterente moet betalen.

Ook als u gaat oversluiten toetsen banken of u het benodigde bedrag kunt lenen in een hypotheek. In sommige gevallen kunt u ook meer lenen wanneer u uw hypotheek gaat oversluiten. Dit zou interessant kunnen zijn als u bijvoorbeeld uw woning wilt verbouwen. Bespreek dit vooraf altijd met een hypotheekadviseur.

Hoeveel kan ik lenen met mijn pensioeninkomen?

Al tien jaar voordat u met pensioen gaat, zal de bank rekening houden met uw pensioeninkomen. Dit betekent dat de bank al vanaf een leeftijd van 56 jaar rekening houdt met de pensioendatum. Als gevolg daarvan zal de bank u waarschijnlijk minder willen lenen. Het inkomen zal in de meeste gevallen immers omlaag gaan na het bereiken van de AOW leeftijd.

Senioren hebben het door deze regeling moeilijk op de woningmarkt. Ze kunnen vaak minder lenen dan ze voorheen deden, maar willen wel graag zelfstandig blijven wonen. Senioren kunnen de bank wel vragen rekening te houden met eventuele inkomstenbronnen naast het pensioeninkomen, zoals bijvoorbeeld spaargeld, beleggingen of inkomen uit een eigen pensioenvoorziening. Ook NHG biedt mogelijkheden voor senioren. Wanneer u of u partner nu of binnen 10 jaar de AOW-leeftijd bereikt dan kunt u vanaf het moment dat de oudste de AOW leeftijd bereikt rekenen met de werkelijke lasten. Door deze manier van toetsen en de garantiestelling van NHG wordt de leencapaciteit verhoogd op verantwoorde wijze.

Wilt u weten hoeveel hypotheek u kunt krijgen?

Wilt u weten hoeveel hypotheek u kunt krijgen? Wij helpen u verder. Met onze handige rekentools weet u direct hoeveel u kunt lenen voor het kopen van uw droomhuis. Voor meer advies en persoonlijk contact kunt u kosteloos een afspraak aanvragen voor een adviesgesprek met een onafhankelijke hypotheekadviseur. Zie hier voor het formulier: Adviesgesprek aanvragen.

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen

Veel gestelde vragen

Hoe wordt de maximale hypotheek berekend?

Hoeveel u kunt lenen hangt af van verschillende factoren. De belangrijkste zijn: uw inkomen, het inkomen van een eventuele partner, uw leeftijd, uw schulden en uw dienstverband. Via onze berekentools kunt u gemakkelijk een indicatie krijgen van uw maximale hypotheek.

Heeft de studieschuld invloed op de hypotheek?

Als u een studieschuld heeft moet u maandelijks aflossen. Dit heeft invloed op de bestedingsruimte van uw inkomen. De maximale hypotheek zal hierdoor lager worden. Zo weet de hypotheekverstrekker zeker dat de maandlasten voor u draagbaar zijn.

Is een online hypotheekberekening betrouwbaar?

Als u online uw maximale hypotheek gaat berekenen komt dit bedrag zeker in de buurt van wat u bij een bank kunt gaan lenen, maar het is slechts een goede indicatie gebaseerd op de belangrijkste gegevens. Het zal per bank verschillen hoeveel zij u exact willen lenen. Het is daarom goed om met een onafhankelijk hypotheekadviseur te kijken naar de verschillende factoren, mogelijkheden en hypotheekverstrekkers.

Wat is de beste manier om te weten hoeveel hypotheek u kunt krijgen?

Door een online hypotheekberekening in te vullen op de website hypotheekberekenen.nl komt u er snel achter hoeveel hypotheek u kunt krijgen. Na het invullen van de berekening is het altijd goed om een gesprek aan te gaan met een hypotheekadviseur.