Beoordeel deze pagina
8,7/10 (30)
Bedankt voor uw beoordeling

Hypotheekrentes

Actuele hypotheekrente vergelijken

De actuele hypotheekrente vergelijken van verschillende banken? In ons hypotheekrente overzicht ziet u meteen welke hypotheekverstrekkers de laagste rentetarieven hebben. Wij zetten rentetarieven van diverse hypotheken op een rij, zodat u geen scherp aanbod over het hoofd hoeft te zien. U kunt de rentevaste periode veranderen en kijken wat dit met het rentepercentage doet. Ook kunt aangeven hoeveel procent van de woningwaarde u wilt lenen.

ABN AMRO Duurzaamheid
1,14%
1,54%
1,65%
1,90%
1,90%
ABN AMRO Budget
1,29%
1,50%
1,65%
1,90%
1,90%
ABN AMRO Woning
1,39%
1,50%
1,65%
1,90%
1,90%
Rabobank Basis
1,45%
-
-
-
-
Rabobank Plus
1,60%
1,90%
2,10%
2,10%
2,30%
Venn
1,69%
-
-
-
-
Lloyds Bank
1,70%
1,75%
1,85%
2,00%
-
Hypotrust Comfort Profijt
1,71%
-
-
-
-
bijBouwe
1,73%
-
-
-
-
BLG Wonen
1,73%
1,85%
1,95%
2,00%
2,30%
SNS
1,75%
1,60%
1,80%
2,00%
2,40%
RegioBank Budget
1,79%
1,69%
1,84%
1,89%
2,19%
Obvion Compact
1,79%
1,60%
1,65%
1,70%
2,10%
Hypotrust Woon Bewust
1,82%
-
-
-
-
ING
1,83%
2,03%
2,03%
2,03%
2,03%
Argenta
1,85%
1,68%
1,93%
2,23%
2,23%
Centraal Beheer Thuis
1,86%
1,57%
1,64%
1,79%
2,14%
Florius Profijt Drie+Drie
1,89%
1,60%
1,70%
1,75%
1,95%
Obvion Basis
1,93%
1,60%
1,65%
1,70%
2,10%
Florius Profijt Twaalf
1,99%
1,60%
1,70%
1,75%
1,95%
Attens
2,04%
-
-
-
-
Robuust Hypotheken
2,05%
2,10%
2,20%
2,29%
2,45%
Nationale Nederlanden
2,11%
1,88%
1,88%
1,88%
2,08%
Obvion
2,13%
1,60%
1,65%
1,70%
2,10%
Hypotrust Goede Start
2,20%
-
-
-
-
Delta Lloyd DrieSterrenHypotheek
2,35%
-
1,93%
2,13%
2,33%

Snel naar:


Actuele rentestanden

Als u een hypotheek wilt afsluiten is het belangrijk dat u op de hoogte bent van de actuele rentestanden. Een lage rente voor uw hypotheek betekent lagere maandlasten, waarbij u bovendien de mogelijkheid heeft die lang vast te zetten tijdens de rentevaste periode. Op onze website vindt u hypotheekrente overzicht van verschillende hypotheken. Zo bent u altijd op de hoogte van de actuele hypotheekrente per geldverstrekker.

Historische ontwikkeling van de hypotheekrentes

Een hypotheekrente van 12 procent per jaar was in 1985 geen uitzondering. Bij een rentevaste periode van 30 jaar was dat het gebruikelijke tarief. Huizenkopers die de rente besloten slechts één jaar vast te zetten betaalden ook een tarief van meer dan 9 procent, waardoor het niet meeviel om goedkoop een huis te financieren.

De hypotheekrente uit 1985 toont aan hoe sterk het percentage aan hypotheekrente kan schommelen door de jaren heen. In tijden van economische tegenslag loopt de rente terug. Banken kunnen tijdens een recessie namelijk goedkoper lenen op de kapitaalmarkten, Andersom kan de rente oplopen zodra het economisch beter gaat. Zo ontstaan er pieken van meer dan 12 procent per jaar, terwijl het in de goedkopere jaren mogelijk is om de hypotheek bij een rente van iets meer dan 2 procent per jaar 30 jaar vast te zetten.

Door de grote schommelingen over de jaren kiezen veel mensen ervoor om de rente voor lange tijd vast te zetten. Een langere rentevaste periode heeft wel hogere rente dan bij een korte rentevaste periode of een zelfs variabele rente, maar het biedt u bescherming tegen eventuele schommelingen in de rentetarieven.

Wat is een rentevaste periode?

De rentevaste periode is een belangrijk onderdeel van de hypotheek. Het is als ware een contract met de hypotheekverstrekker waarmee u de rente die u betaalt over de vastlegt voor een bepaalde tijd. Dit kan voor 1, 5, 10 of zelfs 30 jaar.

De Rabobank, ING, ABN AMRO en andere hypotheekverstrekkers bieden diverse mogelijkheden om de rente vast te zetten. Tijdens de rentevaste periode hebben schommelingen in de tarieven geen invloed op uw maandlasten, zodat u zich daar geen zorgen over hoeft te maken. Daar staat tegenover dat het rentetarief voor een lange rentevaste periode hoger ligt dan bij een kortere rentevaste periode. Het is de prijs die u betaalt voor de zekerheid om de rente vast te kunnen zetten.

Het is verstandig om de actuele hypotheekrente te vergelijken bij de verschillende banken. Door daarnaast ook te kijken naar de mogelijkheden om die rente kort of lang vast te zetten ontstaat er een goed beeld van de mogelijkheden. Een hypotheekadviseur kan u helpen om op basis van de actuele hypotheekrente de mogelijkheden te vergelijken, zowel op basis van de verschillende banken als op basis van de diverse rentevaste periodes.

Let op: sommige hypotheekverstrekker verplichten u een minimale rentevaste periode te kiezen van bijvoorbeeld 10 jaar. Op die manier bestaat er geen risico op schommelingen in de maandlasten in die rentevaste periode en kunt u net iets meer hypotheek krijgen.

Waar hangt de rente voor mijn hypotheek van af?

De rente voor een hypotheek hangt af van een paar belangrijke factoren:

De actuele rente op de kapitaalmarkten

Hypotheekverstrekkers lenen geld op de kapitaalmarkten, om dat aan te kunnen bieden voor hypotheken. Als de rente op de markten stijgt berekenen banken die kosten door in de hypotheekrente die ze aanbieden. Bij een recessie zijn de actuele rentestanden dan ook vaak relatief laag.

De schuld-waardeverhouding van uw hypotheek

De verhouding tussen de hoogte van de hypotheek en de waarde van het huis bepaalt mede het risico voor de hypotheekverstrekker. Een hogere schuld-waardeverhouding leidt tot meer risico en daardoor een hogere rente voor de hypotheek. Op onze website kunt u daarom ook het marktwaarde percentage selecteren, zodat u de bijbehorende rentepercentages kunt zien.

De hypotheekverstrekker die u kiest

De rentes verschillen ook per hypotheekaanbieder. Bij SNS Bank hanteren ze een andere rente als bij NIBC Hypotheken. Elke bank of verzekeraar mag zijn eigen rentestand vastleggen en veranderen. De actuele rentestanden kunnen dan ook sterk variëren per hypotheekverstrekker. Een onafhankelijke hypotheekadviseur kan u helpen de verschillende geldverstrekkers te vergelijken. Op basis van de voorwaarden voor de hypotheek en de rente die zij berekenen bij de gewenste rentevaste periode.

Hypotheekrente bij de diverse banken

De hypotheekrente verschilt per bank en andere hypotheekverstrekker. Het is daarom verstandig om de rentestanden te vergelijken. Bekijk de actuele rentestanden in onze tabel. Houdt bij het vergelijken ook rekening met de verschillende voorwaarden die banken hanteren.

Rabobank

De hypotheekrente bij de Rabobank is afhankelijk van de hypotheekvorm en de gekozen rentevaste periode. Deze kan variëren van 1 tot 30 jaar. Daarnaast houdt de Rabobank rekening met de hoogte van de schuld ten opzichte van de marktwaarde van het huis. De bank hanteert een grens van 67,5 procent of lager voor het laagste tarief. Ook bij een hypotheek met NHG geldt dit tarief. Wanneer u meer dan 90 procent van de marktwaarde aan hypotheek wil is er sprake van hogere hypotheekrente, waardoor de maandlasten oplopen.

Als u een actieve betaalrekening heeft bij de Rabobank krijgt u een betaalpakketkorting van 0,2%. Wanneer u een energiezuinige woning koopt komt u ook in aanmerking voor korting op de hypotheekrente.

ING

ING hanteert diverse tariefklassen voor de hypotheekrente, op basis van de verhouding tussen de hypotheekschuld en de marktwaarde van de woning. Daarnaast is de hypotheekrente afhankelijk van de rentevaste periode. Bij de ING is de rentevaste periode variërend van 1 jaar tot en met 20 jaar. Het is verstandig om de verschillende rentevaste perioden en de schuld-marktwaardeverhoudingen te vergelijken.

Gebruikt u een actieve betaalrekening bij ING? Dan krijgt u korting op de hypotheekrente.

ABN AMRO

De hoogte van de hypotheekrente van ABN AMRO hangt af van het hypotheekproduct, de hypotheekvorm, de vaste of variabele rente, de looptijd en de verhouding tussen de hypotheek en de woningwaarde. In hun rente overzicht hanteert de ABN AMRO voor de hypotheekrente vier verschillende tariefklassen. De NHG-hypotheek is het goedkoopst, daarna lopen de percentages op afhankelijk van de verhouding tussen de hypotheek en de woningwaarde. Uiteraard speelt ook de rentevaste periode een rol, waarbij ABN de keuze biedt uit een variabel tarief of tot 30 jaar rentevast. Ook hier geldt weer hoe meer zekerheid hoe hoger de rente.

Als uw salaris wordt gestort op een betaalrekening van de ABN AMRO krijgt u 0,2% korting op de hypotheekrente. Als u een energiezuinig huis koopt met definitief energielabel A krijgt u 0,15% korting. Als u zowel een betaalrekening als een energiezuinig huis heeft kan u in totaal dus 0,35% korting krijgen op de hypotheekrente.

Florius

Florius biedt een variabele hypotheekrente tot en met de rente voor 30 jaar vast voor maximale zekerheid. De tarieven lopen op naarmate de rente langer wordt vastgezet, maar ook de schuld-marktwaardeverhouding en de hypotheekvorm beïnvloeden de hoogte van de rente. Bij Florius Hypotheken hebben ze zes risicoklassen waarin uw hypotheek kan vallen. De hypotheek met het minste risico en dus de laagste rente is de NHG hypotheek. Hypotheken waarbij meer dan 100% van de woningwaarde wordt geleend hebben de de hoogste hypotheekrente.

De beste hypotheekrentes

Als u zo voordelig mogelijk wilt wonen loont het om tijd te investeren in het vergelijken van de hypotheekrentes en de voorwaarden van de verschillende hypotheekverstrekkers. ABN Amro, ING, SNS Bank en Knab behoren tot de mogelijkheden maar er zijn vele andere aanbieders. Klik hier voor een overzicht van alle hypotheekverstrekkers.

Uiteraard kunt u ook altijd advies inwinnen bij een onafhankelijk adviseur en samen een vergelijking maken tussen de verschillende aanbieders. Via onze website maakt u gemakkelijk een afspraak met een onafhankelijk adviseur bij u in de buurt.

Samen met een onafhankelijk hypotheekadviseur kunt u kijken naar de actuele rentestanden en de diverse aanbieders. De hypotheekadviseur houdt daarbij rekening met alle factoren die invloed hebben op de rentestand. Op die manier komt u erachter welke hypotheekrentes op u van toepassing zijn. Zo kunt u de beste hypotheekrente voor uw situatie vinden.

U weet binnen 5 minuten hoeveel hypotheek u kunt krijgen!

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?