Het belangrijkste in het kort
Centraal Beheer bestaat al meer dan 100 jaar en biedt meerdere financiële producten aan, waaronder een hypotheek. De hypotheek die aangeboden wordt heet de Thuis Hypotheek. Uiteraard hanteert de geldverstrekker een aantal belangrijke voorwaarden en heeft u aan de andere kant een aantal vrijheden. We zetten een aantal kenmerken van de Centraal Beheer hypotheek voor u op een rij, zodat u daar een goed beeld van krijgt.
Overzicht van deze pagina
Hypotheekvormen
Centraal Beheer biedt een annuïteitenhypotheek aan, een lineaire hypotheek, een overbruggingshypotheek en een aflossingsvrije hypotheek. Daarnaast kunt u ook een Kapitaalrekening Eigen Woning afsluiten bij Centraal Beheer. Deze hypotheek kan interessant zijn als u nu een levenhypotheek, een beleggingshypotheek of een spaarhypotheek hebt. U spaart hierbij een bedrag waarmee u vervolgens de hypotheek afbetaalt aan het eind van de looptijd. Het is niet mogelijk om geld op te nemen van deze spaarrekening maar u bouwt wel kapitaal op waar u belastingvoordeel van hebt. Het is alleen mogelijk deze hypotheek af te sluiten als u momenteel een Kapitaalverzekering Eigen Woning (KEW) of een Spaarrekening Eigen Woning (SEW) heeft en wilt oversluiten.
Extra aflossen op de hypotheek
Wilt u extra aflossen op de Centraal Beheer hypotheek, bijvoorbeeld met spaargeld of een erfenis? U heeft met de Thuis Hypotheek jaarlijks de mogelijkheid om tot 20% van het oorspronkelijke hypotheekbedrag boetevrij af te lossen. Dat is een behoorlijk soepele voorwaarde, waarmee Centraal Beheer het aflossen van de hypotheek graag stimuleert. Voor veel andere hypotheekverstrekkers geldt dat dit percentage rond de 10% ligt.
Rente wijzigen en een restschuld
Wilt u de rente wijzigen van uw Centraal Beheer hypotheek? In dat geval is het van belang rekening te houden met een eventuele boeterente. Daar is sprake van op het moment dat de rentevaste periode nog loopt. De geldverstrekker berekent dat het financieel nadeel voor Centraal Beheer en brengt dat u bruto in rekening.
Dreigt er een restschuld en wilt u daar al op voorhand wat aan doen? Het is verstandig om dan tijdig contact op te nemen over uw Centraal Beheer hypotheek. In sommige gevallen valt er nog wat aan te doen of kunt u de nadelige gevolgen in ieder geval tot een minimum beperken.
Voorwaarden van de Centraal Beheer hypotheek
Met betrekking tot het tijdelijk verhuren van uw woning gelden er binnen de Centraal Beheer Hypotheek een aantal belangrijke voorwaarden.
Het is bijvoorbeeld van belang dat u zelf ingeschreven blijft op het adres. Het dient uw hoofdverblijf te blijven. Bovendien mag u de woning niet langer dan 60 dagen per jaar verhuren en mag de huurperiode nooit langer zijn dan 4 aaneengesloten weken. Bovendien dient u voor een opstalverzekering te zorgen die eventuele schade door de verhuur volledig zal dekken.
Andere voorwaarden zijn bijvoorbeeld dat u de Centraal Beheer hypotheek om toestemming voor de verhuur te vragen. Dat kan per email, met daarin onder andere de polis van uw opstalverzekering. Indien u de woning via een website zoals Airbnb verhuurt, moet u een kopie van het aanbod op de website mee te sturen. Op die manier zorgt de Centraal Beheer hypotheek voor moderne mogelijkheden die aansluiten op de moderne manier van wonen en verhuren. Bij een eventuele betalingsachterstand op de hypotheek is het voor elke verhuur opnieuw van belang om toestemming te vragen aan de geldverstrekker.
Veelgestelde vragen
Welke hypotheekvormen biedt Centraal Beheer aan?
Annuïteitenhypotheek, lineaire hypotheek, aflossingsvrije hypotheek, overbruggingshypotheek en Kapitaalrekening Eigen Woning.
Wat is er bijzonder aan de Thuis Hypotheek van Centraal Beheer?
Het is mogelijk om tot 20% boetevrij af te lossen. Bij andere hypotheekverstrekkers is dit vaak niet meer dan 10%.
Waar moet ik op letten bij het verhuren van mijn woning?
Er zijn een aantal voorwaarden waar u aan moet voldoen om uw woning voor een korte periode te verhuren. Bovendien moet u Centraal Beheer schriftelijk om toestemming vragen.
Kan ik mijn rente wijziging bij Centraal Beheer?
Het is mogelijk de rente van uw hypotheek tussentijds te wijzigen maar u loopt dan wel het risico van een boeterente.