Het belangrijkste in het kort
Als u kiest voor een levenhypotheek, dan bouwt u gedurende de looptijd een kapitaal op in een polis, waarmee u aan het einde van de hypotheek, doorgaans na 30 jaar, de lening helemaal of deels aflost.
Overzicht van deze pagina
Hoe werkt een Levenhypotheek?
Het kapitaal in de polis wordt opgebouwd door maandelijks premie te betalen in de polis. Met die inleg wordt naast een stuk opbouw van kapitaal ook een deel gebruikt om jouw overlijdensrisico te verzekeren, waardoor ook bij tussentijds overlijden (een deel van) de hypotheek wordt afgelost.
Jouw persoonlijke situatie is belangrijk om te weten of de levenhypotheek voor jouw de beste hypotheek is. Vul daarom de hypotheekberekening in en vraag een vrijblijvende afspraak aan met een onafhankelijke hypotheekadviseur.
Meer informatie over de levenhypotheek
Bij een levenhypotheek kan je kiezen voor opbouw door middel van rente, maar je kunt ook beleggen in beleggingsfondsen. Hoeveel er gedurende de hypotheekperiode wordt opgebouwd, hangt dus af van het beleggingsresultaat, als er is gekozen voor beleggen. De levenhypotheek is redelijkerwijs te vergelijken met een spaarhypotheek, met dat verschil dat hier ook kan worden gekozen voor het opbouwen van kapitaal door middel van beleggingen.
Een voordeel van de levenhypotheek is, dat je de losse spaar/beleggingspolis kunt meenemen naar iedere willekeurige hypotheekverstrekker. je bent dus flexibeler. Ook als je een tijdje gaat huren, kan de polis gewoon doorlopen.
Voor & nadelen
Voordelen
- Flexibiliteit: je bent niet gebonden aan 1 hypotheekverstrekker
- Lage maandlasten
- Maximaal fiscaal voordeel
Nadelen
- Onzekerheid over het uiteindelijk op te bouwen -en dus af te lossen- bedrag
- Vaak relatief hoge kosten verbonden aan polis