Beoordeel deze pagina
8,2/10 (6)
Bedankt voor uw beoordeling

Levenhypotheek

Als u kiest voor een levenhypotheek, dan bouwt u gedurende de looptijd een kapitaal op in een polis, waarmee u aan het einde van de hypotheek, doorgaans na 30 jaar, de lening helemaal of deels aflost. Het kapitaal in de polis wordt opgebouwd door maandelijks premie te betalen in de polis. Met die inleg wordt naast een stuk opbouw van kapitaal ook een deel gebruikt om uw overlijdensrisico te verzekeren, waardoor ook bij tussentijds overlijden (een deel van) de hypotheek wordt afgelost.

Bij een levenhypotheek kunt u kiezen voor opbouw door middel van rente, maar u kunt ook beleggen in beleggingsfondsen. Hoeveel er gedurende de hypotheekperiode wordt opgebouwd, hangt dus af van het beleggingsresultaat, als er is gekozen voor beleggen. De levenhypotheek is redelijkerwijs te vergelijken met een spaarhypotheek, met dat verschil dat hier ook kan worden gekozen voor het opbouwen van kapitaal door middel van beleggingen.

Een voordeel van de levenhypotheek is, dat u de losse spaar/beleggingspolis kunt meenemen naar iedere willekeurige hypotheekverstrekker. U bent dus flexibeler. Ook als u een tijdje gaat huren, kunt u de polis gewoon laten doorlopen.

Voordelen van de levenhypotheek

  • Als u vertrouwen heeft in beleggingen dan kunt u deze vorm kiezen.
  • Flexibiliteit: u bent niet gebonden aan 1 hypotheekverstrekker.
  • Lage maandlasten.
  • Maximaal fiscaal voordeel.

Wat zijn de nadelen van de levenhypotheek

  • Onzekerheid over het uiteindelijk op te bouwen -en dus af te lossen- bedrag.
  • Poliskosten.
  • Vaak relatief hoge kosten verbonden aan polis.

Binnen 5 minuten overzicht van de laagste rentes, uw maximale hypotheek en de netto maandlasten?

Doe hier de berekening online

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.