Beoordeel deze pagina
9,5/10 (2)
Bedankt voor uw beoordeling

Overbruggingshypotheek

Wat is een overbruggingshypotheek?

Wat is een overbruggingshypotheek is een vraag die wij vaak krijgen. Wij kunnen deze vraag voor u beantwoorden. Huiseigenaren die de volgende stap zetten in hun wooncarrière worden door de fiscale wetgeving aangemoedigd om de gerealiseerde waarde weer in te brengen in een aan te kopen woning. Maar vaak ontstaat er een probleem. Een ander huis wordt al gekocht en gefinancierd voordat de oude woning verkocht is. Met andere woorden, de overwaarde zit nog vast in het te verkopen huis. Pas een ander huis kopen nadat de oude woning overgedragen is bij de notaris is ook niet wenselijk. Met een overbruggingshypotheek lost u dit probleem op.

Wilt u weten of de overbruggingshypotheek ideaal is voor uw persoonlijke situatie? Kijk dan snel hoeveel u kunt lenen.

Wat moet u weten over de overbruggingshypotheek?

Met de overbruggingshypotheek kunt u alvast de volgende woning kopen. Er zijn meer wetenswaardigheden over de overbruggingshypotheek;

  • Het is niet zonder risico’s als uw oude huis nog niet verkocht is. Bij bijvoorbeeld een sterke daling van de huizenprijzen dreigt een lagere opbrengt uit het verkochte huis;
  • De rente van een overbruggingskrediet is hoger dan bij een reguliere hypotheek;
  • De looptijd is beperkt tot twee jaren;
  • De overbruggingshypotheek geeft extra kosten, zoals notariskosten en afsluitkosten. Bij een geringe overwaarde kan het dus niet uit;
  • Na de overdracht van de oude woning bij de notaris wordt de overbruggingshypotheek weer afbetaald.
Overbruggingshypotheek

Een overbruggingshypotheek heeft maar een korte looptijd

Zoals de naam al doet vermoeden heeft deze hypotheek als taak om een periode te overbruggen, namelijk tot de huidige woning verkocht is. Deze hypotheek schiet als het ware de overwaarde in het te verkopen huis voor. Deze hypotheek heeft meestal maar een looptijd van een aantal maanden en in enkele gevallen langer dan één jaar. De overbruggingshypotheek lost een tijdelijk probleem op.

U bent rente verschuldigd over het overbruggingskrediet

Gedurende de korte looptijd lost u meestal niets af op de hypotheekschuld. Bij overdracht van de verkochte woning volgt de aflossing in één keer. De kosten blijven dus beperkt tot de verschuldigde rente. Door de lage rentestand vallen de kosten vaak mee. Houd er wel rekening mee dat de rentetarieven voor de overbruggingshypotheek hoger zijn in vergelijking met de reguliere hypotheek. Gelukkig is de betaalde rente aftrekbaar van het inkomen. De Belastingdienst betaalt dus ook deels mee. Vaak betaalt u nog wel eenmalige kosten voor het afsluiten van de overbruggingshypotheek.

Overbruggingshypotheek voorbeeld

Hieronder vindt u een voorbeeld van een overbruggingshypotheek.

U wilt een ander huis kopen. Hiervoor heeft u een hypotheek nodig van €300.000. U bezit nu ook een eigen woning die al verkocht is. De verkoopopbrengst bedraagt €200.000. In het huis zit een overwaarde van €75.000, want de hypotheek op het huis bedraagt €125.000. De overdracht duurt nog drie maanden, maar zolang wilt u niet wachten met het kopen van de volgende woning. Ter overbrugging van deze maanden sluit u voor de nieuwe woning een hypotheek af voor €225.000 en een overbruggingshypotheek van €75.000. Over drie maanden wordt de overbruggingshypotheek weer afbetaald met de verkoopopbrengst van de oude woning.

Hoe hoog is de overbruggingshypotheek?

De hoogte van het hypotheekbedrag wordt afgestemd op de overwaarde in het te verkopen huis. Is het huis al verkocht en is het wachten alleen nog maar op de overdracht? Meestal kunt u de volledige overwaarde financieren in een overbruggingshypotheek. Als het huis nog niet verkocht is, kan dit effect hebben op de maximale overbruggingshypotheek. U kunt bijvoorbeeld maar 90% van de vermoedelijke overwaarde meefinancieren in een overbruggingshypotheek.

De overbruggingshypotheek geeft tijdelijk hogere maandlasten

Tot de oude woning verkocht is, moet u dus wel hogere lasten dragen. Daar blijft het niet bij, want ook de hypotheeklasten van de te verkopen woning blijven nog doorlopen. Het is maar tijdelijk, maar houd wel rekening met deze hoge lasten. Waarschijnlijk moet u hier extra spaargeld voor reserveren. Zeker als de te overbruggen periode meerdere maanden beslaat. Gelukkig zijn de rentelasten van de overbruggingshypotheek en de oude hypotheek ook aftrekbaar. Pas als het jaren gaat duren voor de oude woning wordt overgedragen moet u hierover met uw hypotheekadviseur in gesprek.

Waar sluit u een overbruggingshypotheek af?

U kunt niet willekeurig een hypotheekverstrekker kiezen voor de overbruggingshypotheek. Deze sluit u af bij de hypotheekverstrekker waar ook de hypotheek loopt voor de nieuw gekochte woning. Bij het kiezen van een hypotheek houdt u dus al rekening met de voorwaarden en de tarieven van de overbruggingshypotheek bij de betreffende hypotheekverstrekker.

Hoe lang duurt het nog voor de oude woning verkocht is?

U kunt ook kiezen voor een overbruggingshypotheek terwijl de oude woning nog niet verkocht is. In dat geval is het nog maar de vraag hoe lang de overbruggingshypotheek blijft lopen. De schuld wordt pas na de overdracht van de oude woning afbetaald. Maar een overbruggingshypotheek kan niet onbeperkt door blijven lopen. De looptijd is normaal gesproken maximaal twee jaren. Mogelijk kunt u de looptijd verlengen, maar of een bank hieraan meewerkt is wel afhankelijk van hun eigen voorwaarden en criteria.

Een overbruggingshypotheek bij een scheiding

Bij een echtscheiding moet de waarde in de woning in de meeste gevallen evenredig verdeeld worden. Soms kan een overbruggingshypotheek uitkomst bieden bij een scheiding. Bijvoorbeeld bij het kopen van een ander huis, waarvoor een ex-partner (zijn of haar deel) van de overwaarde wil inbrengen in de nieuwe woning. Een overbruggingshypotheek is niet de oplossing voor het financieren voor het afkopen van de partner om de woning op één naam te krijgen.

overbruggingshypotheek

Zelf een overbruggingshypotheek berekenen

Op onze website stellen wij berekeningstools beschikbaar. Bijvoorbeeld wat u maximaal op uw inkomen aan hypotheek kunt krijgen, kunt u zelf berekenen. Het berekenen van een overbruggingshypotheek heeft meerdere afhankelijkheden. U kunt natuurlijk zelf uitrekenen wat er aan overwaarde uit de verkoop komt, maar hoe u het vervolgens financiert is een stuk complexer. U doet er verstandig aan om hier goed advies over in te winnen. Het zelf berekenen is namelijk nog niet zo eenvoudig.

Wilt u meer weten over hypotheken en ben je opzoek naar de beste hypotheek? Wij kunnen u adviseren en ervoor zorgen dat u de best mogelijke financiering krijgt.

U weet binnen 5 minuten hoeveel hypotheek u kunt krijgen!

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?