Beoordeel deze pagina
9,7/10 (3)
Bedankt voor uw beoordeling

Overbruggingshypotheek

Freddy Hoffman, hypotheekexpert
Freddy Hoffman
Blauw & Florijn
Onze hypotheekexpert
Onze klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9,3/10!
"Fijn als iemand je helpt"
De adviseur besteedde erg veel tijd om duidelijk te maken wat een geldverstrekker exact nodig had en hoe ik dit het beste via internet kon aanleveren, erg behulpzaam! Alles wordt steeds meer digitaal en het is erg fijn als iemand je daarbij helpt.
- Harman G. op 1 september 2020

U wilt een nieuw huis kopen, maar uw huidige woning is nog niet verkocht. De overwaarde uit deze woning is daarom nog niet vrijkomen, terwijl u de overwaarde wil gebruiken voor de aankoop van de nieuwe woning. Een overbruggingshypotheek kan dit probleem voor u oplossen. Door het gat tijdelijk te overbruggen kunt u de nieuwe woning kopen met behulp van de overwaarde uit de huidige woning. Wij leggen uit hoe een overbruggingshypotheek precies werkt.

Wilt u direct weten of de overbruggingshypotheek ideaal is voor uw persoonlijke situatie? Kijk dan snel hoeveel u kunt lenen.

Snel naar:


Wat moet u weten over de overbruggingshypotheek?

Huiseigenaren die de volgende stap zetten in hun wooncarrière worden door de fiscale wetgeving aangemoedigd om de gerealiseerde waarde weer in te brengen in een aan te kopen woning. Maar vaak ontstaat er een probleem. Een ander huis wordt al gekocht en moet worden gefinancierd voordat de oude woning verkocht is. De overwaarde zit nog vast in het te verkopen huis. Pas een ander huis kopen nadat de oude woning overgedragen is bij de notaris is ook niet altijd wenselijk. Met een overbruggingshypotheek lost u dit probleem op.

Als u overweegt om een overbruggingshypotheek af te sluiten is het goed om deze zaken vooraf te weten:

  • Een overbruggingshypotheek is niet zonder risico’s. Als het oude huis nog niet verkocht is kunt u in de problemen komen wanneer de huizenprijzen dalen.
  • De rente van een overbruggingskrediet is hoger dan bij een reguliere hypotheek;
  • U heeft tijdelijk hogere woonlasten. U heeft immers drie verschillende hypotheken: de oude hypotheek, de nieuwe hypotheek en de overbruggingshypotheek;
  • De looptijd is beperkt tot twee jaren;
  • De overbruggingshypotheek geeft extra kosten, zoals notariskosten en afsluitkosten.
  • Na de overdracht van de oude woning bij de notaris wordt de overbruggingshypotheek weer afbetaald.

Looptijd van de overbruggingshypotheek

Zoals de naam al doet vermoeden heeft deze hypotheek als taak om een periode te overbruggen, namelijk de periode tot de overdracht van de huidige woning heeft plaatsgevonden. Deze hypotheek schiet als het ware de overwaarde voor. Deze hypotheek heeft meestal maar een looptijd van een aantal maanden en in enkele gevallen langer dan één jaar. De overbruggingshypotheek lost een tijdelijk probleem op.

U kunt ook kiezen voor een overbruggingshypotheek terwijl de oude woning nog niet verkocht is. In dat geval is het nog maar de vraag hoe lang de overbruggingshypotheek blijft lopen. De schuld wordt pas na de overdracht van de oude woning afbetaald. Maar een overbruggingshypotheek kan niet onbeperkt door blijven lopen. De looptijd is normaal gesproken maximaal twee jaren. Mogelijk kunt u de looptijd verlengen, maar of een bank hieraan meewerkt is wel afhankelijk van hun eigen voorwaarden en criteria.

Kosten van het overbruggingskrediet

Gedurende de korte looptijd lost u meestal niets af op de hypotheekschuld. Wanneer uw woning wordt verkocht kunt u met de overwaarde in één keer de overbruggingshypotheek aflossen. De kosten blijven dus beperkt tot de verschuldigde rente. Hou er rekening mee dat de rentetarieven voor de overbruggingshypotheek hoger zijn in vergelijking met de reguliere hypotheek. Gelukkig is de betaalde rente ook aftrekbaar van het belastbaar inkomen. Naast de rente betaalt u ook eenmalige kosten voor het afsluiten van de overbruggingshypotheek.

Hoe hoog is de overbruggingshypotheek?

De hoogte van het hypotheekbedrag wordt afgestemd op de overwaarde in het te verkopen huis. Is het huis al verkocht en is het wachten alleen nog maar op de overdracht? Meestal kunt u de volledige overwaarde financieren in een overbruggingshypotheek. Als het huis nog niet verkocht is, kan dit effect hebben op de maximale overbruggingshypotheek. U kunt bijvoorbeeld maar 90% van de vermoedelijke overwaarde meefinancieren in een overbruggingshypotheek.

Voorbeeld overbruggingshypotheek

U wilt een ander huis kopen. Hiervoor heeft u een hypotheek nodig van €350.000. Uw huidige woning is reeds verkocht. De verkoopopbrengst bedraagt €250.000. In het huis zit een overwaarde van €100.000, want de hypotheek op het huis bedraagt €150.000. De overdracht duurt nog drie maanden, maar zolang wilt u niet wachten met het kopen van de volgende woning die u op het oog heeft. Ter overbrugging van deze maanden sluit u voor de nieuwe woning een hypotheek af voor €250.000 en een overbruggingshypotheek van €100.000. Na de overdracht wordt de overbruggingshypotheek weer afbetaald met de overwaarde uit de oude woning.

Tijdelijk hogere maandlasten

Tot de oude woning verkocht is heeft u hogere maandlasten. U betaalt naast de oude hypotheek maandlasten namelijk ook de maandlasten van de nieuwe hypotheek en de overbruggingshypotheek. Het is tijdelijk, maar het is goed om rekening te houden met deze hoge lasten. Zeker als de overbruggingsfase langer duurt dan verwacht. U zult wellicht reserves moeten gebruiken om de maandlasten te dekken. De maandelijkse rente van een overbruggingshypotheek is wel aftrekbaar net als de rente die u betaalt over de oude en nieuwe hypotheek.

Waar sluit u een overbruggingshypotheek af?

U kunt niet willekeurig elke hypotheekverstrekker kiezen voor een overbruggingshypotheek. Deze sluit u namelijk af bij dezelfde hypotheekverstrekker waar ook de hypotheek loopt voor de nieuw gekochte woning. Als u een overbruggingshypotheek wil afsluiten moet u dus bij het kiezen van een hypotheek al rekening houden met de voorwaarden en de tarieven van de overbruggingshypotheek bij de betreffende hypotheekverstrekker.

Bent u van plan om een overbruggingshypotheek af te sluiten dan loont het om advies in te winnen bij een onafhankelijk hypotheekadviseur. De adviseur kan voor u de rentepercentages en de voorwaarden van de verschillende hypotheekverstrekkers vergelijken.

Zelf de overbruggingshypotheek berekenen

U kunt zelf berekenen hoeveel overbruggingshypotheek u nodig heeft aan de hand van de overwaarde die u verwacht uit de verkoop van uw woning. Hoe u de overbruggingshypotheek uiteindelijk gaat financieren is een stuk complexer. Het is verstandig om bij het aangaan van een overbruggingshypotheek eerst advies in te winnen bij een onafhankelijk adviseur.

Veelgestelde vragen

Kan ik gebruik maken van een overbruggingshypotheek bij een scheiding?

Bij een echtscheiding moet de waarde in de woning in de meeste gevallen evenredig verdeeld worden. Soms kan een overbruggingshypotheek uitkomst bieden bij een scheiding. Bijvoorbeeld bij het kopen van een ander huis, waarvoor een ex-partner (zijn of haar deel) van de overwaarde wil inbrengen in een nieuwe woning. Een overbruggingshypotheek is niet de oplossing voor het afkopen van de partner om de woning op één naam te krijgen.

Hoe hoog is de overbruggingshypotheek?

De hoogte van de tijdelijke hypotheek is afhankelijk van de situatie. Als uw oude woning reeds verkocht is, maar nog niet is overgedragen kunt u 95% tot 100% van de verkoopprijs min de hypotheeksom (de overwaarde) lenen via de overbruggingshypotheek. Als uw woning nog niet verkocht is zal de maximale lening lager zijn. De bank weet dan niet wanneer en met hoeveel overwaarde de woning verkocht wordt. Het overbruggingskrediet zal in dat geval ongeveer 80% tot 90% zijn van de verwachte overwaarde. De percentages lopen uiteen per hypotheekverstrekker.

Hoe lang is de overbruggingshypotheek fiscaal aftrekbaar?

De rente die u betaalt over de overbruggingshypotheek is maximaal drie jaar fiscaal aftrekbaar.

Laat u goed adviseren

Laat u goed adviseren over de mogelijkheden tot een hypotheek. Zo maakt u een goede keuze en kunt up profiteren van de meest voordelige mogelijkheden.

Maak gebruik van onze 280 experts
  • Wij opereren landelijk. Dus altijd in de buurt
  • Wij zijn 100% onafhankelijk
  • De eerste analyse is gratis en vrijblijvend

200.000+ Klanten geadviseerd

Wij zijn een landelijk werkende organisatie. Dit betekent dat waar u ook woont, onze adviseurs hebben altijd een kantoor bij u in de buurt. De adviseurs komen ook graag bij u aan huis voor een vrijblijvend en kosteloos eerste gesprek. Zo kunnen wij zonder dure huisvestigingskosten, de klant tegen een lager tarief een persoonlijke service bieden.

Ruim 280 ervaren hypotheekadviseurs staan klaar om u binnen enkele dagen van maatwerk advies te voorzien. Uw eigen adviseur begeleidt voor u het gehele traject van begin tot eind.

U weet binnen 5 minuten hoeveel hypotheek u kunt krijgen!

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?