• Laagste rente
 • 100% onafhankelijk
 • Gratis en vrijblijvend

We vergelijken alle hypotheekverstrekkers

40+

Mensen vertrouwen op ons advies

201.286

Gegarandeerd de laagste rente

vanaf 3,09%

Bereken je hypotheek

Overwaarde opnemen om het vermogen in je eigen huis te benutten? Steeds meer huiseigenaren verzilveren de waarde die ze in hun woning hebben opgebouwd.

De overwaarde kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor:

 • Verbouwing van je woning
 • Aanvulling op het pensioen
 • Andere grote uitgaven, zoals bijv. een auto of een vakantie

Bereken hier direct hoeveel overwaarde je kunt opnemen.

Mogelijk word je gecontacteerd om de berekening door te nemen.

Overwaarde kan ontstaan door stijgende huizenprijzen of aflossing van de hypotheek.

Voorbeeld: je woning is €400.000 waard. Je hebt nog €150.000 aan hypotheek over. De overwaarde van je woning is € 250.000 euro. Normaal heb je hier profijt van op het moment dat jouw woning verkocht is. Gelukkig kun je ook eerder gebruik maken van de overwaarde. Op deze manier ontvang je een voorschot en kun je overwaarde opnemen zonder je huis te verkopen.

Snel naar:

1. kan ik overwaarde van mijn huis opnemen?

De huizenprijzen blijven maar stijgen. Wellicht is jouw huis sinds de aankoop ook flink in waarde gestegen. Wanneer de verkoopwaarde hoger is dan de resterende hypotheekschuld is er sprake van overwaarde.

Wil je overwaarde opnemen om bijvoorbeeld te verbouwen, te beleggen of ter aanvulling op je pensioen? Er zijn steeds meer mogelijkheden om de overwaarde op te nemen. Is jouw huis meer waard dan de hoogte van de hypotheek? Dan kan de overwaarde hypotheek een interessante stap zijn.

Let op! Het is interessant om de overwaarde te verzilveren indien deze minimaal 50 tot 60 procent van de woningwaarde bedraagt. Bij lagere bedragen zijn de mogelijkheden beperkt. Dit komt omdat zowel banken als de gemeentes niet zo makkelijk geld verstrekken.

Makkelijk uw overwaardeberekenen

2. Hoe kan ik mijn overwaarde gebruiken?

Je vraagt je wellicht af waarom je de overwaarde zou opnemen. Wij hebben enkele redenen voor je op een rijtje gezet:

 • Verbouwing van de woning
 • Aanvulling op het pensioen
 • Een tweede huis kopen
 • Steunen van de (klein)kinderen
 • Vermogensopbouw
 • Dure kredieten inlossen
 • Kopen van een zeiljacht

Uiteraard zijn er meer mogelijkheden om het geld te besteden. Een onafhankelijk financieel adviseur kan je helpen bij het maken van een beslissing.

3. Drie mogelijkheden om overwaarde op te nemen

3.1 Overwaarde opnemen met lening bij de bank

Bij ruime overwaarde heeft de bank genoeg zekerheid om een lening te verstrekken. Vaak wordt naast de overwaarde ook gekeken naar je inkomen. Dit kan betekenen dat je veel overwaarde hebt, maar alsnog geen geld kan lenen. Ook het inkomen van je partner kan worden meegenomen bij de beoordeling.

Er zijn ook mogelijkheden voor een lening waarbij een laag inkomen geen belemmering is. Bij een dergelijke lening wordt de rente bij de schuld opgeteld. Hierdoor zal je uiteindelijk minder overwaarde overhouden.

overwaarde opnemen met lening

De verzilverhypotheek, ook wel opeethypotheek genoemd, biedt huiseigenaren die de AOW-leeftijd hebben bereikt de mogelijkheid om het eigen vermogen uit de woning te halen. Hierdoor kan je gebruikmaken van de opgebouwde overwaarde.

Een opeethypotheek wordt niet bij iedere bank aangeboden en de voorwaarden kunnen per bank verschillen. Het is verstandig om de verschillende mogelijkheden te onderzoeken.

De Florius Verzilver Hypotheek is een populaire hypotheek onder gepensioneerde huiseigenaren. Andere bekende banken zijn ABN AMRO en de Rabobank. Ook zij bieden de mogelijkheid om de overwaarde van je huis te verzilveren

3.2 Overwaarde benutten met lening bij de gemeente

Via het Stimuleringsfond Volkshuisvesting (SVn) kan de gemeente een lening aanbieden op basis van de overwaarde. De SVn biedt huiseigenaren de Blijverslening en de Verzilverlening aan. Voor beide leningen gelden specifieke voorwaarden.

Bij een Blijverslening zal de gemeente je inkomen toetsen om te bepalen of je de maandlasten kunt betalen. Bij de verzilverlening wordt de rente bij de schuld opgeteld. Deze lening is daardoor ook geschikt voor huiseigenaren met een te laag inkomen. De gemeenten kunnen zelf bepalen of ze de leningen aanbieden en of ze nog aanvullende voorwaarden stellen.

3.3 Overwaarde verzilveren met verkoop en terug huren

Een andere mogelijkheid is het verkopen van je woning aan een organisatie. Je kunt je huis vervolgens huren bij deze organisatie. Dit heet ook wel ‘Sale and lease back’. Hierbij wordt in één keer 80 tot 90 procent van de woningwaarde uitbetaald. Je betaalt vervolgens de marktconforme huur aan de verhuurder.

4. Bijleenregeling

Je kunt de woning natuurlijk ook verkopen, waardoor de overwaarde van je woning daadwerkelijk vrijkomt. Je kunt dan helemaal zelf beslissen waaraan je de overwaarde gaat besteden.

Sinds 2004 is echter de zogenaamde ‘bijleenregeling’ van kracht. De overwaarde van een verkochte woning kan hierdoor niet langer vrij worden besteed zonder consequenties. Zo moet de overwaarde van de oude woning gebruikt worden indien er een nieuwe hypotheek wordt afgesloten. Doe je dit niet, dan is de rente niet fiscaal aftrekbaar.

5. Overwaarde huis cashen

Je overwaarde verzilveren biedt interessante kansen, maar brengt ook nadelen met zich mee. Zo bestaat het risico dat jouw woning minder waard wordt.

Hoe bereken ik de overwaarde van mijn huis?

Het is verstandig om samen met een adviseur te kijken naar de mogelijkheden. Je kunt met de adviseur om de tafel gaan zitten en je wensen kenbaar maken. Samen kunnen jullie een realistisch plan opstellen en aan de hand daarvan de juiste keuze maken.

Overweeg je om je overwaarde op te nemen? Met onze handige tool kun je je hypotheek berekenen met overwaarde en erachter komen wat de mogelijkheden zijn voor jou.

Bereken mijn overwaarde

Laat je goed adviseren

Laat je goed adviseren over de mogelijkheden tot een hypotheek. Zo maak je een goede keuze en kan je profiteren van de meest voordelige mogelijkheden.

Maak gebruik van onze 280 experts

 • Wij opereren landelijk. Dus altijd in de buurt
 • Wij zijn 100% onafhankelijk
 • De eerste analyse is gratis en vrijblijvend

Deze aanbieders doen mee