Beoordeel deze pagina
9,3/10 (197)
Bedankt voor uw beoordeling
 · 351 beoordelingen

Onze klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9,3/10!

Stap 1/3
Laagste rente garantie
100% onafhankelijk
Gratis en vrijblijvend

Overwaarde woning opnemen berekenen

Bereken wat uw mogelijkheden zijn voor het opnemen van de overwaarde van uw woning. U ontvangt direct na het versturen de uitslag van de berekening in uw e-mail.

Stap 1: Uw situatie

* Elke dag helpen wij 200+ mensen met een berekening op maat. Hoe vollediger u alles invult hoe nauwkeuriger de berekening wordt.

Dit kunt u verwachten

 • Hoeveel overwaarde kan ik opnemen
 • Binnen 24 uur duidelijkheid
 • Wat zijn de laagste maandlasten
 • Wat is de laagste rente
 • Kosteloos en vrijblijvend

"Fijn als iemand je helpt"

De adviseur besteedde erg veel tijd om duidelijk te maken wat een geldverstrekker exact nodig had en hoe ik dit het beste via internet kon aanleveren, erg behulpzaam! Alles wordt steeds meer digitaal en het is erg fijn als iemand je daarbij helpt.
- Harman G. op 17 september 2019
Alle informatie wordt natuurlijk vertrouwelijk behandeld

We vergelijken alle hypotheekverstrekkers

40+

Mensen vertrouwen op ons advies

201.286

Gegarandeerd de laagste rente

vanaf 1,00%

Over HypotheekBerekenen.nl

Wij zijn een landelijk werkende organisatie. Dit betekent dat waar u ook woont, onze adviseurs bij u aan huis komen voor een vrijblijvend en kosteloos eerste gesprek. Zo kunnen wij zonder dure huisvestigingskosten, de klant tegen een lager tarief een persoonlijke service bieden.

Ruim 280 ervaren hypotheekadviseurs staan klaar om u binnen enkele dagen van maatwerk advies te voorzien. Uw eigen adviseur begeleidt voor u het gehele traject van begin tot eind.

Onze klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9,3/10!

Bereken uw hypotheek

Overwaarde opnemen om het vermogen in uw eigen huis te benutten? Steeds meer huiseigenaren verzilveren de waarde die ze in hun woning hebben opgebouwd.

De overwaarde kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor:

 • Verbouwing van uw woning
 • Aanvulling op het pensioen
 • Andere grote uitgaven, zoals bijv. een auto of een vakantie

Bereken hier direct hoeveel overwaarde u kunt opnemen.

Mogelijk wordt u gecontacteerd om de berekening door te nemen.

Snel naar:


Kunt u overwaarde opnemen?

De huizenprijzen blijven maar stijgen. Wellicht is uw huis sinds de aankoop ook flink in waarde gestegen. Wanneer de verkoopwaarde hoger is dan de resterende hypotheekschuld is er sprake van overwaarde. Wilt u overwaarde opnemen om bijvoorbeeld te verbouwen, te beleggen of ter aanvulling op uw pensioen? Er zijn steeds meer mogelijkheden om de overwaarde op te nemen die tijdens de looptijd van uw hypotheek is opgebouwd. Wanneer uw huis meer waard is geworden dan de hypotheek kan een overwaarde hypotheek voor u een goede stap zijn.

Overwaarde kan ontstaan door stijgende huizenprijzen of aflossing van de hypotheek. Voorbeeld: Uw woning is €400.000 waard. U heeft nog €150.000 aan hypotheek over. De overwaarde van uw woning is € 250.000 euro. Normaal gesproken heeft u hiervan pas plezier bij verkoop, maar dankzij de mogelijkheid om die overwaarde op te nemen kunt u een voorschot krijgen zonder uw woning te hoeven verkopen.

Let op: het is interessant om de overwaarde te verzilveren als die minimaal 50 tot 60 procent van de woningwaarde bedraagt. Bij lagere bedragen zijn de mogelijkheden beperkt, omdat zowel banken als de gemeente dan niet zo makkelijk geld verstrekken.

Bereken nu hoeveel overwaarde u kunt opnemen:

Overwaarde berekenen

Waarom uw overwaarde benutten?

U vraagt zich wellicht af waarom u de overwaarde zou opnemen. Wij hebben enkele redenen voor u op een rijtje gezet:

 • Verbouwing van de woning
 • Aanvulling op het pensioen
 • Een tweede huis kopen
 • Steunen van de (klein)kinderen
 • Vermogensopbouw
 • Dure kredieten inlossen
 • Kopen van een zeiljacht

Uiteraard zijn er meer mogelijkheden om het geld te besteden. Een onafhankelijk financieel adviseur kan u helpen bij het maken van een beslissing. Bij een overwaarde hypotheek heeft u de volledige vrijheid om het geld uit te geven aan zaken die u belangrijk vindt.

Drie mogelijkheden om overwaarde op te nemen

1. Overwaarde opnemen met lening bij de bank

Bij ruime overwaarde heeft de bank genoeg zekerheid om een lening te verstrekken. Vaak wordt naast de overwaarde ook gekeken naar uw inkomen. Dit kan betekenen dat u een grote overwaarde heeft, maar alsnog geen geld kan lenen. Ook het inkomen van uw partner kan worden meegenomen bij de beoordeling. Er zijn ook mogelijkheden voor een lening waarbij een laag inkomen geen belemmering is. Bij een dergelijke lening wordt de rente bij de schuld opgeteld, waardoor je uiteindelijk minder overwaarde zal overhouden.

De verzilverhypotheek, ook wel de opeethypotheek genoemd, biedt huiseigenaren die de AOW-leeftijd hebben bereikt de mogelijkheid om het eigen vermogen uit de woning te halen. Hierdoor kan u gebruik maken van de opgebouwde overwaarde. Een opeethypotheek wordt niet bij iedere bank aangeboden en de voorwaarden kunnen per bank verschillen. Het is verstandig om de verschillende mogelijkheden te onderzoeken. De Florius Verzilver Hypotheek is een populaire hypotheek onder gepensioneerde huiseigenaren, maar ook bij andere aanbieders zoals ABN AMRO en de Rabobank kunt u een verzilverhypotheek afsluiten.

2. Overwaarde benutten met lening bij de gemeente

Via het Stimuleringsfond Volkshuisvesting (SVn) kunnen gemeente inwoners de mogelijkheid bieden om geld te lenen op basis van de overwaarde. De SVn biedt huiseigenaren de Blijverslening en de Verzilverlening aan. Voor beide leningen gelden specifieke voorwaarden. Bij een Blijverslening zal de gemeente uw inkomen toetsen om te bepalen of u de maandlasten kunt betalen. Bij de verzilverlening wordt de rente bij de schuld opgeteld. Deze lening is daardoor ook geschikt voor huiseigenaren met een te laag inkomen. De gemeente kunnen zelf bepalen of ze de leningen aanbieden en of ze nog aanvullende voorwaarden stellen.

3. Overwaarde verzilveren met verkoop en terug huren

Een andere mogelijkheid is het verkopen van uw woning aan een organisatie. U kunt uw huis vervolgens huren bij deze organisatie. Het zogenaamd 'Sale and lease back' idee zorgt ervoor dat u in één keer 80 tot 90 procent van de woningwaarde uitbetaald krijgt. U betaalt vervolgens de marktconforme huur aan de verhuurder.

Bijleenregeling

U kunt de woning natuurlijk ook verkopen, waardoor de overwaarde van uw woning daadwerkelijk vrijkomt. U kunt dan helemaal zelf beslissen waaraan u de overwaarde gaat besteden. Echter, sinds 2004 is de zogenaamde ‘bijleenregeling’ van kracht.

De overwaarde van een verkochte woning kan hierdoor niet langer vrij worden besteed zonder consequenties. Wanneer men een hypotheek afsluit voor de aankoop van een nieuwe woning moet de overwaarde worden gebruikt voor de financiering van deze woning. Wanneer de overwaarde niet wordt gebruikt ter aanvulling op de hypotheek zal de rente van de nieuwe hypotheek niet meer geheel fiscaal aftrekbaar zijn.

Bereken of u uw overwaarde kan opnemen

Overweegt u om uw overwaarde op te nemen? Bereken via onze handige tool wat de mogelijkheden zijn.

Overwaarde opnemen biedt interessante kansen, maar houd er rekening mee dat er ook nadelen aan verbonden zijn, bijvoorbeeld wanneer u een lening afsluit of als de waarde van het huis daalt.

Bereken of u de overwaarde kan opnemen

Het is verstandig om samen met een adviseur te kijken naar de mogelijkheden en alle voor- en nadelen die daaraan verbonden zijn. U kunt met de adviseur om de tafel gaan zitten en uw wensen kenbaar maken. Samen kunt u een realistisch plan opstellen en aan de hand daarvan de juiste keuze maken.