Beoordeel deze pagina
8/10 (33)
Bedankt voor uw beoordeling

Overwaarde woning opnemen berekenen

Overweegt u om uw overwaarde op te nemen?

 • Garantie: laagste hypotheekrente
 • Kosteloos en vrijblijvend
 • 100% onafhankelijk, 40+ hypotheekverstrekkers
 • Binnen 24 uur duidelijkheid

Bereken wat uw mogelijkheden zijn voor het opnemen van de overwaarde van uw woning. U ontvangt direct na het versturen de uitslag van de berekening in uw e-mail.

"Het oversluiten ging vlot, de kosten werden duidelijk uitgelegd. Enkele banken met elkaar vergeleken en dan gekozen voor de beste. Niks te klagen!"
- Ivo

We vergelijken alle hypotheekverstrekkers

40+

Mensen vertrouwen op ons advies

201.286

Gegarandeerd de laagste rente

vanaf 1,00%

Over HypotheekBerekenen.nl

Wij zijn een landelijk werkende organisatie. Dit betekent dat waar u ook woont, onze adviseurs bij u aan huis komen voor een vrijblijvend en kosteloos eerste gesprek. Zo kunnen wij zonder dure huisvestigingskosten, de klant tegen een lager tarief een persoonlijke service bieden.

Ruim 280 ervaren hypotheekadviseurs staan klaar om u binnen enkele dagen van maatwerk advies te voorzien. Uw eigen adviseur begeleidt voor u het gehele traject van begin tot eind.

Onze klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9,4/10!

Overwaarde woning opnemen berekenen

Overwaarde opnemen om het vermogen in uw eigen huis te benutten? Steeds meer huiseigenaren verzilveren de waarde die ze in hun woning hebben opgebouwd.

De overwaarde kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor:

 • Verbouwing van uw woning
 • Aanvulling op het pensioen
 • Andere grote uitgaven, zoals bijv. een auto of een vakantie

Bereken hier direct hoeveel overwaarde u kunt opnemen.

Mogelijk wordt u gecontacteerd om de berekening door te nemen.

Bereken of u de overwaarde kunt opnemen

Overwaarde opnemen om het vermogen in uw eigen huis te benutten? Steeds meer huiseigenaren verzilveren de waarde die ze in hun woning hebben opgebouwd. Om daarmee een verbouwing te realiseren, als aanvulling op het eigen pensioen of om op een andere manier mee te sparen of beleggen. Dit wordt ook wel de overwaardehypotheek genoemd. De overwaardehypotheek kan voor velen een groot voordeel bieden als ze de overwaarde op het huis willen opnemen.

Overwaarde is het verschil tussen de waarde van het huis, min de hypotheek die erop rust. Stel dat uw huis op dit moment 350.000 euro waard is en er nog een hypotheek over is van 100.000 euro, dan heeft u een overwaarde van 250.000 euro. Dat geld zit in de stenen, waardoor u er normaal gesproken geen gebruik van kunt maken. Door die overwaarde op te nemen krijgt u de kans om het daadwerkelijk te besteden, zodat u daarmee kunt doen wat u wilt.

Overwaardehypotheek

Wij zetten 3 mogelijkheden voor u op een rij om de overwaarde te benutten:

 • Geld lenen bij de bank.
 • Geld lenen bij uw gemeente.
 • Uw huis verkopen en terug huren.

Ontdek op die manier wat er mogelijk is om te verzilveren of te benutten en welke mogelijkheid het best aansluit bij uw wensen.

Let op: het is interessant om de overwaarde te verzilveren als die 50 tot 60 procent van de woningwaarde of meer bedraagt. Bij lagere bedragen zijn de mogelijkheden beperkt, omdat zowel banken als de gemeente dan niet zo makkelijk geld verstrekken.

Waarom overwaarde benutten?

Benieuwd waarom het een goed idee kan zijn om de overwaarde op te nemen? Wij zetten 8 mogelijkheden op een rij, waar u het geld goed voor zou kunnen gebruiken:

 1. Verbouwing van de woning
  U wilt verbouwen, maar daar uw spaargeld liever niet voor gebruiken. De overwaarde biedt dan mogelijkheden, bijvoorbeeld om de woning zo aan te passen dat u er langer kunt blijven wonen.
 2. Aanvulling op het pensioen
  Besluit eerder te stoppen met werken, minder te gaan werken of uw pensioen aan te vullen met een uitkering vanuit de overwaarde. Op die manier verzilvert u de opgebouwde waarde, die anders pas vrij zou komen bij verkoop van de woning.
 3. Een tweede huis
  Een vakantiehuis kopen of elders een huis financieren? U kunt daar de overwaarde uit uw eerste woning voor gebruiken, waardoor er voldoende vermogen beschikbaar is om die stap te kunnen zetten.
 4. Steunen van (klein)kinderen
  Gebruik de overwaarde in het eigen huis om de kinderen financieel te ondersteunen of om de kleinkinderen te laten studeren. Financiële middelen die goed van pas komen binnen de familie, terwijl u ze tot uw beschikking heeft.
 5. Vermogensopbouw
  Sparen of beleggen valt niet mee, vooral niet op het moment dat uw inkomen niet meer zo hoog is. Het kan dan de moeite waard zijn om de waarde uit de woning te gebruiken, bijvoorbeeld om die te beleggen op de beurs.
 6. Dure kredieten inlossen
  Heeft u (consumptieve) kredieten of aankopen op afbetaling gedaan? U kunt de overwaarde van uw huis gebruiken om die kredieten af te lossen, zodat u daar niet meer de veelal hoge rente voor betaalt.
 7. Een grote uitgave
  U kunt er een nieuwe auto van kopen, een wereldreis van maken of af en toe van op vakantie gaan. U bent vrij om het geld te besteden waaraan u wilt, op het moment dat u besluit de overwaarde te benutten.
 8. Overwaarde besteden aan een zeiljacht
  U kunt natuurlijk ook de overwaarde opnemen om er een prachtig zeiljacht van te kopen en hier mee door Europa te gaan varen. Veel mensen besteden de overwaarde aan een zeiljacht.

Uiteraard zijn er meer mogelijkheden om het geld te besteden, afhankelijk van wat u belangrijk vindt en waar u het geld voor nodig heeft. Een financieel adviseur kan u daarbij goed helpen om het meest voordeel uit de overwaardehypotheek te halen. Bij de overwaardehypotheek heeft nu natuurlijk de volledige vrijheid om het geld uit te geven waaraan u wilt.

Bereken of u de overwaarde kan opnemen

Overwaarde huis opnemen

Overwaarde opnemen: 3 mogelijkheden

 • Overwaarde opnemen met lening bij de bank
  Banken hebben bij een ruime overwaarde in de woning voldoende zekerheid om een lening te verstrekken. Houd er rekening mee dat de geldverstrekker ook uw inkomen en dat van uw partner zal beoordelen. Bij een te laag inkomen zijn de mogelijkheden helaas beperkt, omdat u dan de rente mogelijk niet op kunt brengen. Soms is het mogelijk om de rente bij de schuld te laten schrijven, waardoor u de overwaarde toch kunt benutten.
 • Overwaarde benutten met lening bij de gemeente
  Gemeenten kunnen inwoners via het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn) de mogelijkheid bieden om geld te lenen op basis van de overwaarde. Het gaat dan om de Blijverslening of de Verzilverlening, waardoor specifieke voorwaarden gelden. De gemeente zal voor de Blijverslening uw inkomen toetsen, maar bij een Verzilverlening is dat niet nodig. De rente wordt dan bij de schuld geschreven, waardoor u de overwaarde optimaal kunt benutten.
 • Overwaarde verzilveren met verkoop en terug huren
  Het is tenslotte mogelijk om het huis te verkopen en die vervolgens terug te huren, ook wel bekend als ‘sale and lease back’. Vaak krijgt u dan 80 tot 90 procent van de waarde van de woning uitbetaald, waarna u een marktconforme huur betaalt aan de nieuwe eigenaar. Zo komt er een groot vermogen beschikbaar, waarna u maandelijks huur gaat betalen om in de woning te kunnen blijven wonen.
Overwaarde opnemen berekenen

Overwaardehypotheek

De overwaardehypotheek heeft als voordeel dat het een goede en eerlijke hypotheek is om de overwaarde op te nemen. De voorwaarden van deze hypotheek zijn altijd helder en u weet wat u kunt verwachten. Lees snel verder wat je het beste kunt doen op het moment dat je een overwaardehypotheek wilt afsluiten.

Overwaarde opnemen: in gesprek met de hypotheekadviseur

De overwaarde opnemen biedt op die manier een interessante kans om vermogen beschikbaar te maken. Houd er andersom rekening mee dat er ook nadelen aan verbonden zijn, op het moment dat u geen eigenaar meer zou zijn of een lening afsluit. Het is daarom verstandig om een (hypotheek)adviseur in de arm te nemen die u daar meer over kan vertellen.

Maak hem of haar uw wensen kenbaar en geef aan wat u met het geld zou willen doen. Op basis daarvan is het mogelijk om een plan op te stellen en de juiste keuze te maken voor een eventuele mogelijkheid om de overwaarde te benutten. Door die te verzilveren met een lening of door het huis te verkopen en weer terug te huren. Zo kunt u het vermogen dat er wellicht beschikbaar is dankzij de overwaarde op een mooie manier benutten om er van te gaan leven.