Stap 1/3
  • Laagste rente garantie
  • 100% onafhankelijk

Scheiding en hypotheek berekenen

Heb je samen een woning en overweeg je uit elkaar te gaan? Bereken hier direct wat je mogelijkheden zijn. Je ontvangt direct na het versturen de uitslag van de berekening in je e-mail.


Stap 1: Jouw situatie

* Elke dag helpen wij 200+ mensen met een berekening op maat. Hoe vollediger je alles invult hoe nauwkeuriger de berekening wordt.

We vergelijken alle hypotheekverstrekkers

40+

Mensen vertrouwen op ons advies

201.286

Gegarandeerd de laagste rente

vanaf 3,04%

Bereken je hypotheek

Scheiden en de hypotheek berekenen? Er komt veel kijken bij een scheiding, zowel emotioneel als ook financieel.

Bereken hier direct wat uw mogelijkheden zijn

Mogelijk wordt u gecontacteerd om de berekening door te nemen.

Scheiden en hypotheek berekenen

Wat gebeurt er met de hypotheek wanneer u gaat scheiden? Met een koophuis op de beide namen moet er vroeg of laat een verdeling gemaakt gaan worden. Wellicht wilt u of uw ex-partner in de woning blijven wonen, maar u kunt ook besluiten het huis samen te verkopen en de hypotheek met de opbrengst af te lossen. Een eventuele restschuld of overwaarde moet u vervolgens verdelen. U bent tenslotte beide hoofdelijk aansprakelijk. Wat uw keuze ook is, er komt een hoop kijken bij een scheiding.

Scheiden en hypotheek

Het is belangrijk om de verschillende situaties goed te onderzoeken en aan de hand daarvan na te gaan wat er mogelijk is. Ondanks de wellicht emotioneel zware tijd waar u mee te maken heeft, is het belangrijk om de zaken financieel zo goed mogelijk af te wikkelen. De hypotheek en een scheiding vragen om deskundig advies en professionele begeleiding. Welke optie jullie ook kiezen, uit de praktijk blijkt dat rust over de financiën en de hypotheek leidt tot een beter scheidingsproces.

Uw hypotheek berekenen na een scheiding?

Benieuwd naar de mogelijkheden voor een hypotheek na een scheiding? U kunt gebruik maken van onze handige tool. Zo krijgt u een goed beeld van uw financiële positie en van de mogelijkheden om een nieuw huis te kopen. Ook de mogelijkheden om in uw huidige woning te blijven kunt u gemakkelijk berekenen met onze scheiding en hypotheek tool.

Blijkt dat het mogelijk is om een nieuwe hypotheek af te sluiten of dat het beter is om de woning samen te verkopen? Wat uw situatie ook is, een specialist kan u goed adviseren over de beschikbare mogelijkheden. Om de verdeling eerlijk te maken en ervoor te zorgen dat beide partijen na verloop van tijd niet voor vervelende verrassingen komen te staan.
Vraag een kosteloos en vrijblijvend gesprek aan met een expert die u meer kan vertellen over scheiden en de hypotheek, u kunt dit aanvragen via het bovenstaande formulier. Professioneel advies op maat, afgestemd op uw persoonlijke situatie.

Hypotheek en scheiding: wat komt erbij kijken?

Scheiden en de hypotheek brengen een aantal belangrijke fiscale en financiële zaken met zich mee. Iets waar u met een specialist op een ontspannen manier naar kunt kijken. Waarbij u er vanuit kunt gaan dat er geen belangrijke zaken over het hoofd worden gezien. Wij zetten een paar belangrijke onderdelen van de verdeling op een rij:

  • Verdeling van de inboedel;
  • Scheiding van het vermogen;
  • Verdeling van de schulden;
  • Scheiden en het pensioen.

Verdeling van de inboedel

Een eerlijke en praktische verdeling van de inboedel leidt bij beiden tot de beste verwerking en afronding. Het is bijvoorbeeld handig om ingebouwde keukenapparatuur in de woning achter te laten en er samen voor te zorgen dat er voor de kinderen zo min mogelijk verandert.

Scheiding van het vermogen

Tot het vermogen behoren bijvoorbeeld gezamenlijke spaarrekeningen, verzekeringspolissen en auto’s of aandelen die jullie bezitten. Als jullie die samen beheerden is het belangrijk om die op een eerlijke manier te verdelen. Dit is een belangrijk onderdeel, waar u net als met de hypotheek en de scheiding mee te maken zal krijgen.

Verdeling van de schulden

Is er aan de andere kant sprake van schulden? Ook die moeten verdeeld worden, indien jullie die samen zijn aangegaan. Is er sprake van een hypotheek die onder water staat tijdens een scheiding? Of wordt het huis met verlies verkocht, omdat dit snel diende te gebeuren? Net als bij schulden uit het verleden kan dit allemaal van invloed zijn op de verdeling. Een specialist kan u helpen hier goed naar te kijken.

Scheiden en het pensioen

Tenslotte is het bij een scheiding belangrijk om rekening te houden met het pensioen. Voor een eerlijke verdeling daarvan en om daarna apart van elkaar weer eigen pensioen op te gaan bouwen. Tip: het basispensioen (AOW) hoeft u niet te delen met uw ex-partner.

Hypotheek na scheiding: online berekenen

Benieuwd naar de mogelijkheden voor een hypotheek na een scheiding? U kunt gebruik maken van onze tool, zodat u een goed beeld krijgt van uw financiële positie en van de mogelijkheden om een nieuw huis te kopen of om in de woning te kunnen blijven wonen.

Blijkt dat het mogelijk is om een nieuwe hypotheek af te sluiten of dat het beter is om de woning samen te verkopen? In alle verschillende situaties kan een specialist u goed adviseren over de beschikbare mogelijkheden en om de verdeling eerlijk te maken en er voor beiden voor te zorgen dat er na verloop van tijd geen fiscale of financiële lijken uit de kast zullen komen.

Vraag een kosteloos en vrijblijvend gesprek aan met een specialist die u meer kan vertellen over scheiden en de hypotheek, u kunt dit aanvragen via het bovenstaande formulier. Professioneel advies op maat, afgestemd op uw situatie. Om in heldere taal uit te leggen wat de mogelijkheden zijn en waar u rekening mee dient te houden.

Veelgestelde vragen

Wanneer je uit elkaar gaat heb je al genoeg aan je hoofd. Deze tijd kan voor u ingrijpend en emotioneel belastend zijn en dan moeten er ook nog hoop praktische zaken geregeld worden. Een hypotheek maakt de situatie er niet makkelijker op. Het is voorstelbaar dat u veel vragen heeft. Wij hebben voor u alvast enkele veelgestelde vragen én de antwoorden daarop op een rijtje gezet:

Hoe moeten we de inboedel verdelen?

U bouwt tijdens een relatie een grote verzameling aan gemeenschappelijke goederen op. Wanneer u gaat scheiden moeten deze spullen worden verdeeld, maar hoe dat gebeurt hangt af van uw samenlevingsvorm. Zo kunt onder gemeenschap van goederen getrouwd zijn, waarbij elke partner recht heeft op de helft van de bezittingen.

U kunt ook onder huwelijkse voorwaarden trouwen. In dat geval wordt vooraf al vastgelegd hoe de boedel wordt verdeeld. Hetzelfde geldt voor een samenlevingscontract wat u notarieel heeft vastgelegd.

Samenwonen zonder een samenlevingscontract behoort ook tot de mogelijkheden. Er zijn dan geen verplichtingen vastgelegd wat betreft de verdeling. U heeft geen aanspraak op de bezittingen van de ander. Gemeenschappelijke bezittingen worden wel eerlijk verdeeld over de partners.

Wat als één van ons in het huis wil blijven wonen?

U wilt in de woning blijven, maar wat heeft dit voor gevolgen? Of u kunt blijven hangt af van uw inkomen. U moet de lasten kunnen dragen van een nieuwe hypotheek. Als u in gemeenschap van goederen trouwt, heeft u allebei recht op de helft van de waarde van de woning. In sommige gevallen zal uw ex-partner moeten worden uitgekocht. Wanneer er overwaarde is opgebouwd, krijgt de partner door uitkopen ook zijn of haar aandeel op deze opgebouwde waarde. Laat u informeren door een financieel adviseur over de mogelijkheden.

Wat gebeurt er als er na de verkoop een restschuld overblijft?

Uw woning kan ook minder waard zijn geworden, waardoor er sprake kan zijn van onderwaarde ten opzichte van de hypotheekschuld. De restschuld na verkoop zal moeten worden verdeeld over beide partners. U kunt samen met een adviseur kijken naar de gevolgen voor u en uw ex-partner.

Wat gebeurt er met uw pensioen na een scheiding?

Het basispensioen (AOW) deelt u niet met uw ex-partner, maar de andere, tijdens uw relatie opgebouwde, pensioenrechten zult u eerlijk moeten verdelen. De rechten en plichten zijn vastgelegd in de ‘Wet pensioenverevening bij echtscheiding.’ Naast de vastgelegde regels kunt u ook zelf een regeling treffen voor de verdeling. Dit kan vooraf in uw huwelijkse of partnerschapsvoorwaarden maar ook ten tijde van de scheiding kan dit nog worden vastgelegd in een echtscheidingsconvenant.

Hoe zit het met de hypotheekrenteaftrek bij een scheiding?

Als u samen een hypotheek heeft afgesloten bent u voor de belastingdienst beide voor de helft van de schuld aansprakelijk, tenzij u dit anders heeft vastgelegd in uw huwelijkse voorwaarden. Wanneer u de woning nog niet verkoopt zijn er verschillende mogelijkheden: u kunt allebei de helft van de rente betalen of u kan alle rente betalen. De belastingdienst heeft hiervoor een speciale scheidingsregeling.

Wanneer u beiden de helft van de rente betaalt, is de eerste twee jaar de rente voor uw ex aftrekbaar. Hij of zij moet wel de helft van het eigenwoningforfait opgeven, maar dit bedrag mag worden afgetrokken als alimentatie.

Wanneer u of uw ex-partner de rente volledig betaalt is de helft van deze rente gedurende twee jaar aftrekbaar. De andere helft is aftrekbaar als alimentatie. Dit bedrag, de alimentatie moet door de ander worden als ontvangen. Hierover moet tevens belasting worden betaald, maar hetzelfde bedrag mag worden afgetrokken als rente voor de eigen woning. Beide partners moeten de helft van hun woningforfait opgeven.

Om te zorgen dat u goede afspraken maakt over de hypotheeklast en fiscale problemen te voorkomen is het belangrijk dat u duidelijke afspraken maakt met elkaar. Een adviseur kan u hierbij adviseren en de regelgeving voor u op een rijtje zetten.

Laat je goed adviseren

Laat je goed adviseren over de mogelijkheden tot een hypotheek. Zo maak je een goede keuze en kan je profiteren van de meest voordelige mogelijkheden.

Maak gebruik van onze 280 experts

  • Wij opereren landelijk. Dus altijd in de buurt
  • Wij zijn 100% onafhankelijk
  • De eerste analyse is gratis en vrijblijvend

Deze aanbieders doen mee