Beoordeel deze pagina
9,1/10 (72)
Bedankt voor uw beoordeling

Scheiding en hypotheek berekenen

 • Garantie: laagste hypotheekrente
 • Kosteloos en vrijblijvend
 • 100% onafhankelijk, 40+ hypotheekverstrekkers
 • Binnen 24 uur duidelijkheid

Heeft u samen een woning en overweegt u uit elkaar te gaan? Bereken hier direct wat uw mogelijkheden zijn. U ontvangt direct na het versturen de uitslag van de berekening in uw e-mail.

"Het oversluiten ging vlot, de kosten werden duidelijk uitgelegd. Enkele banken met elkaar vergeleken en dan gekozen voor de beste. Niks te klagen!"
- Ivo

We vergelijken alle hypotheekverstrekkers

40+

Mensen vertrouwen op ons advies

201.286

Gegarandeerd de laagste rente

vanaf 1,00%

Over HypotheekBerekenen.nl

Wij zijn een landelijk werkende organisatie. Dit betekent dat waar u ook woont, onze adviseurs bij u aan huis komen voor een vrijblijvend en kosteloos eerste gesprek. Zo kunnen wij zonder dure huisvestigingskosten, de klant tegen een lager tarief een persoonlijke service bieden.

Ruim 280 ervaren hypotheekadviseurs staan klaar om u binnen enkele dagen van maatwerk advies te voorzien. Uw eigen adviseur begeleidt voor u het gehele traject van begin tot eind.

Onze klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9,4/10!

Scheiding en hypotheek berekenen

Scheiden en de hypotheek berekenen? Er komt veel kijken bij een scheiding, zowel emotioneel als ook financieel.

Bereken hier direct wat uw mogelijkheden zijn

Mogelijk wordt u gecontacteerd om de berekening door te nemen.

Scheiden en hypotheek berekenen

Wat is er mogelijk aan hypotheek na een scheiding? De situatie bepaalt in grote lijnen waar u rekening mee dient te houden en hoe de hypotheek en scheiding wel of niet samen zullen gaan. Gebruik onze tool om uw mogelijkheden te berekenen. Aan de hand van de situatie, de hoofdsom van de hypotheek en bijvoorbeeld de waarde daarvan. Voer de verschillende gegevens in, zodat scheiden en de hypotheek geen geheimen meer voor u hebben.

Het scheiden en de hypotheek zijn twee belangrijke onderwerpen, die helaas niet los van elkaar te zien zijn. Met een koophuis op de beide namen moet er een verdeling gemaakt gaan worden. Dat kan op basis van een aantal verschillende situaties:

 • U neemt de woning zelf over
  In dit geval dient u uw ex-partner mogelijk uit te kopen. Op die manier ontvangt hij of zij zijn of haar deel van de opgebouwde waarde in de woning, terwijl u de kans heeft om er te blijven wonen. Of dit lukt hangt af van uw mogelijkheid om op basis van uw inkomen en dat van een eventuele nieuwe partner voldoende hypotheek te krijgen.
 • Uw ex-partner neemt de woning over
  Andersom is het ook mogelijk. Als jullie besluiten dat uw ex-partner de woning zal overnemen zal hij of zij u moeten uitkopen. Mits er sprake is van overwaarde in de woning, ten opzichte van de hypotheekschuld die er uitstaat. Is er sprake van onderwaarde? Dan zullen jullie de restschuld samen moeten verdelen.
 • Jullie verkopen de woning
  Lukt het beiden niet om de woning alleen te blijven bewonen, bijvoorbeeld omdat het inkomen te laag is om een nieuwe hypotheek af te sluiten? Dan is het mogelijk om de woning samen te verkopen. Met de opbrengst daarvan kunnen jullie de hypotheek afsluiten, waar jullie standaard beiden hoofdelijk aansprakelijk voor zullen zijn.

Het is belangrijk om de verschillende situaties goed te doorgronden en aan de hand daarvan na te gaan wat er mogelijk is. Om het scheiden en de hypotheek zo goed mogelijk te laten verlopen. Om de zaken financieel zo goed mogelijk af te wikkelen, ondanks de wellicht emotioneel zware tijd waar u of u beiden mee te maken heeft. De hypotheek en een scheiding vragen om deskundig advies en professionele begeleiding. Dat maakt de beste hypotheek na een scheiding mogelijk, bijvoorbeeld om ervoor te zorgen dat u kunt blijven wonen of u een ander huis kunt kopen.

Scheiding en hypotheek berekenen

Tip: het is tevens mogelijk om de woning voorlopig in 'onderverdeeldheid te behouden'. Dat betekent dat jullie de woning nog niet verdelen.

Welke optie jullie ook kiezen, uit de praktijk blijkt dat rust over de financiën en de hypotheek leidt tot een beter scheidingsproces. Het voorkomt onnodige stress, bovenop de emotionele stress die met de scheiding gepaard gaat.

Hypotheek en scheiding: wat komt erbij kijken?

Scheiden en de hypotheek brengen een aantal fiscale en financiële belangrijke zaken met zich mee. Iets waar u met een specialist op een ontspannen manier naar kunt kijken. Waarbij u er vanuit kunt gaan dat er geen belangrijke zaken over het hoofd worden gezien. Wij zetten een paar belangrijke onderdelen van de verdeling op een rij:

 • Verdeling van de inboedel;
 • Scheiding van het vermogen;
 • Verdeling van de schulden;
 • Scheiden en het pensioen.

Verdeling van de inboedel

Een eerlijke en praktische verdeling van de inboedel leidt bij beiden tot de beste verwerking en afronding. Het is bijvoorbeeld handig om ingebouwde keukenapparatuur in de woning achter te laten en er samen voor te zorgen dat er voor de kinderen zo min mogelijk verandert.

Scheiding van het vermogen

Tot het vermogen behoren bijvoorbeeld gezamenlijke spaarrekeningen, verzekeringspolissen en auto’s of aandelen die jullie bezitten. Als jullie die samen beheerden is het belangrijk om die op een eerlijke manier te verdelen. Een belangrijk onderdeel, waar u net als met de hypotheek en de scheiding mee te maken zal krijgen.

Verdeling van de schulden

Is er aan de andere kant sprake van schulden? Ook die moeten verdeeld worden, indien jullie die samen zijn aangegaan. Is er sprake van een hypotheek die onder water staat tijdens een scheiding? Of wordt het huis met verlies verkocht, omdat dit snel diende te gebeuren? Net als bij schulden uit het verleden kan dit allemaal van invloed zijn op de verdeling. Een specialist kan u helpen hier goed naar te kijken.

Hypotheek met scheiding berekenen

Scheiden en het pensioen

Tenslotte is het bij een scheiding belangrijk om rekening te houden met het pensioen. Voor een eerlijke verdeling daarvan en om daarna apart van elkaar weer eigen pensioen op te gaan bouwen. Tip: het basispensioen (AOW) hoeft u niet te delen met uw ex-partner.

Hypotheek na scheiding: online berekenen

Benieuwd naar de mogelijkheden voor een hypotheek na een scheiding? U kunt gebruik maken van onze tool, zodat u een goed beeld krijgt van uw financiële positie. En van de mogelijkheden om een nieuw huis te kopen of om in de woning te kunnen blijven wonen.

Hypotheek berekenen bij scheiding

Blijkt dat het mogelijk is om een nieuwe hypotheek af te sluiten of dat het beter is om de woning samen te verkopen? In alle verschillende situaties kan een specialist u goed adviseren over de beschikbare mogelijkheden. Om de verdeling eerlijk te maken en er voor beiden voor te zorgen dat er na verloop van tijd geen fiscale of financiële lijken uit de kast zullen komen.

Vraag een kosteloos en vrijblijvend gesprek aan met een specialist die u meer kan vertellen over scheiden en de hypotheek, u kunt dit aanvragen via het bovenstaande formulier. Professioneel advies op maat, afgestemd op uw situatie. Om in heldere taal uit te leggen wat de mogelijkheden zijn en waar u rekening mee dient te houden.