Beoordeel deze pagina
9/10 (3)
Bedankt voor uw beoordeling

Bezichtiging tips

Freddy Hoffman, hypotheekexpert
Freddy Hoffman
Blauw & Florijn
Onze hypotheekexpert
Onze klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9,3/10!
"Fijn als iemand je helpt"
De adviseur besteedde erg veel tijd om duidelijk te maken wat een geldverstrekker exact nodig had en hoe ik dit het beste via internet kon aanleveren, erg behulpzaam! Alles wordt steeds meer digitaal en het is erg fijn als iemand je daarbij helpt.
- Harman G. op 1 juni 2021
Bijgewerkt op dinsdag 17 november 2020

Een woning is een grote en kostbare aankoop en u zult er waarschijnlijk lange tijd in blijven wonen. Daarom is het erg belangrijk dat u weet waar u op moet letten bij een bezichtiging.

Snel naar:


Bezichtiging

Een woning is een grote en kostbare aankoop, daarom is het belangrijk dat de bezichtiging op zijn best gaat. Let erop dat u niet enkel naar de woning kijkt, maar ook naar de omgeving. Het is verstandig bij een bezichtiging altijd een fotocamera mee te nemen. Als dingen u opvallen, of juist niet, kunt u dit thuis nog eens rustig bekijken. Daarnaast zijn de verkoper en makelaar verplicht om de potentiële koper zo volledig mogelijk informeren over het huis. U heeft onderzoeksplicht voor bepaalde zaken, dat wil zeggen dat u zelf verantwoordelijk bent om de staat van de woning te onderzoeken en of er bepaalde verplichtingen bij het huis horen.

Voorbereiding

Voordat u de woning daadwerkelijk gaat bezichtigen, zijn er al een aantal zaken die u kunt doen ter voorbereiding. Als u bijvoorbeeld op internet het adres intypt, komt u erachter of de woning ooit op een veilingwebsite heeft gestaan of dat er eventuele nieuwsberichten zijn over de straat.

Stel van te voren vast welke punten u en uw eventuele partner belangrijk vinden aan een woning en de omgeving. Zorg dat u voor de bezichtiging op één lijn zit. Ook kunt u samen alvast een aantal vragen op papier zetten over de woning.

De buurt

Bekijk de omgeving goed voordat u naar binnen stapt. Welke voorzieningen zijn er in de buurt, hoe druk is het, is er genoeg parkeerplaats, hoe ligt de tuin, het balkon of het dakterras ten opzichte van de zon? Kom op een ander dagdeel nog eens terug om te kijken hoe de situatie dan is. Voor het woon–werkverkeer is het ook belangrijk dat er gekeken wordt naar de ligging wan de woning ten opzichte van het openbaar vervoer. Op Misdaad in Kaart kunt u de criminaliteit van de buurt bekijken.

U kunt online opzoeken hoe hoog de lokale belastingen zijn, bijvoorbeeld waterschapsbelasting, afvalstofheffing en onroerende zaken. Belangrijk om te weten zijn de bestemmingsplannen voor de wijk, gaan ze het kindvriendelijker maken of gaan ze zich meer richten op senioren?

Buitenkant woning

Er zijn een aantal punten waar u op moeten letten aan de buitenkant van de woning, te beginnen bij het dak. Hoe zien de dakpannen eruit? Zijn deze erg verkleurd? Liggen ze recht? Hoe ziet de gevel eruit vergeleken met die van de buren? Zitten er scheuren in de gevel? Zijn er tekenen van lekkage? Als u een gesprek aangaat met de buren kunt u vragen naar de onderhoudskosten. Vergelijk de gevel van de woning met die van de buren. Aan de hand hiervan kunt u bepalen of hij goed onderhouden is of niet.

Binnenkant woning

Algemeen

Om goed te kunnen controleren of een woning geluidsdicht is en hoe de omgeving is, is het belangrijk op verschillende tijdstippen te komen. Hierdoor krijgt u een beter beeld over de geluiden en activiteiten die rondom het huis plaatsvinden.

Ramen

Voor isolatie van warmte en geluid moet u weten of de ramen dubbelglas bevatten. Dubbelglas werkt namelijk isolerend en houdt de warmte binnen en het geluid buiten. Op de onderkant, tussen het glas in, staat het jaar van fabricage. Hoe ouder het glas is, hoe meer het zijn isolerende waarde verliest. Controleer de ramen goed op condens en op vlekken. Als er tussen de glasplaten in condens zit, betekent dit dat het raam zogenaamd lek is. Dit houdt in dat het raam of niet goed geplaatst is, van slechte kwaliteit is, of erg oud is. Dit betekent dat de isolerende waarde laag is en dat het raam waarschijnlijk vervangen moet worden.

Loop de kozijnen na of er geen gaten of scheuren in zitten. Door zachtjes op het kozijn te kloppen kunt u horen of het ergens hol klinkt. In dit geval betekent het dat het kozijn rot is en vervangen moet worden. Zorg ervoor dat u elk raam dat open kan, open doet. Zo komt u erachter of er ramen klemmen. Let erop of er anti-inbraak methodes zijn toegepast.

Verwarming

Hoe wordt het huis verwarmd? Gebeurt dit door middel van een CV, let dan goed op hoe oud deze is, wat voor type het is en of hij regelmatig onderhouden is. Vraag aan de bewoners wat er ongeveer betaald wordt aan verwarmingskosten en of de capaciteit van de warmwatervoorziening groot genoeg is. Mochten de verwarmingskosten erg hoog liggen, kan dit eventueel komen door slechte isolatie. In dit geval kunt u subsidie krijgen voor het energiezuiniger maken van uw woning.

Elektriciteit

Hoe oud is de stoppenkast? Om doorbranding te voorkomen is het belangrijk om een aardlekschakelaar te hebben. De kwaliteit van de bedrading en de stopcontacten draagt hier ook aan bij.

Muren

Op elke verdieping moeten de muren goed gecontroleerd worden op rare plekken of vlekken, let hierbij ook goed op de hoeken tegen het plafond aan. Mocht u een rare vlek tegen komen, vraag dan naar de oorzaak en voel of deze nat is. Voor de zekerheid kunt u een foto maken. U kunt dan bijhouden of de vlek groter wordt.

Vloeren

Door een pen of potlood op de grond te leggen kunt u controleren of de vloer recht is. Vraag direct of de vloerbedekking in de prijs inbegrepen zit. U kunt er altijd voor kiezen om de vloer niet te nemen. Vraag naar de isolatie van de vloer en of er eventueel vloerverwarming aanwezig is.

Woonkamer

De woonkamer is de kamer waar u waarschijnlijk het grootste deel van uw tijd in de woning doorbrengt. Zorg dat deze naar uw zin is. Hierbij moet u denken aan lichtinval, uitzicht, indeling en kastruimte.

Keuken

Wat is de kwaliteit van de keuken en hoe is deze onderhouden. Let hierbij vooral op de kitranden, zijn deze vies (zwart), zitten ze los, of zijn ze mooi wit (transparant)? Het kan voorkomen dat de ingebouwde apparatuur niet in de prijs inbegrepen zit, vraag hiernaar bij de verkoper.

Een keuken is qua indeling erg persoonlijk. Kijk of de indeling u bevalt en of er genoeg kastruimte is. Mocht u ervoor kiezen om een andere keuken te nemen, geef dit dan door aan de verkoper. Zo kan hij of zij eventueel meewerken aan een oplossing.

Slaapkamers

Hoeveel slaapkamers zijn er en hoe groot zijn deze? Als u minder slaapkamers nodig heeft, kunt u kijken naar de mogelijkheden voor het samenvoegen van kamers. Houd ook rekening met de verwarm- en luchtmogelijkheden in de slaapkamer.

Badkamer en toilet

Ieder huis heeft een wasmachine-aansluiting nodig. De voorkeur voor waar deze zich bevindt, verschilt per persoon. Overleg met de verkoper als u de aansluiting liever op een andere plaats heeft. Misschien zijn hier mogelijkheden voor.

In een natte kamer zoals de badkamer, is ventilatie prioriteit. Let erop dat er ventilatieroosters of afzuigingsysteem aanwezig is en check er genoeg ramen open kunnen. Of er genoeg geventileerd wordt, kunt u merken aan schimmel. Controleer het plafond en de kitranden op de aanwezigheid van schimmel.

Controleer of de voegen van de tegels er nog goed uitzien en of er geen vocht achter de tegels gekomen is. Zet de douche/badkraan even aan. Let er op dat er geen water onder de cabine uitkomt, of langs de kranen.

Tips

Let op woning en omgeving

 • Maak foto’s
 • Kijk online naar gegevens over de omgeving
 • Let op onderhoudskosten aan de buitenkant van de woning

Bij binnenkant woning, let op:

 • Ramen: isolatie
 • Verwarming: verwarmingskosten en warmwatervoorziening
 • Elektriciteit: aardlekschakelaar, bedrading, stoppenkast en stopcontacten
 • Muren: vlekken
 • Vloeren: rechte vloer, isolatie en vloerverwarming
 • Woonkamer: lichtinval, uitzicht, indeling
 • Keuken: kitranden, ingebouwde apparatuur en indeling
 • Slaapkamers: hoeveelheid, verwarm- en luchtmogelijkheden
 • Badkamer en toilet: wasmachine-aansluiting, ventilatie, vocht in voegen en achter tegels

Laat u goed adviseren

Laat u goed adviseren over de mogelijkheden tot een hypotheek. Zo maakt u een goede keuze en kunt up profiteren van de meest voordelige mogelijkheden.

Maak gebruik van onze 280 experts
 • Wij opereren landelijk. Dus altijd in de buurt
 • Wij zijn 100% onafhankelijk
 • De eerste analyse is gratis en vrijblijvend

200.000+ Klanten geadviseerd

Wij zijn een landelijk werkende organisatie. Dit betekent dat waar u ook woont, onze adviseurs hebben altijd een kantoor bij u in de buurt. De adviseurs komen ook graag bij u aan huis voor een vrijblijvend en kosteloos eerste gesprek. Zo kunnen wij zonder dure huisvestigingskosten, de klant tegen een lager tarief een persoonlijke service bieden.

Ruim 280 ervaren hypotheekadviseurs staan klaar om u binnen enkele dagen van maatwerk advies te voorzien. Uw eigen adviseur begeleidt voor u het gehele traject van begin tot eind.

U weet binnen 5 minuten hoeveel hypotheek u kunt krijgen!

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?