Beoordeel deze pagina
9/10 (3)
Bedankt voor uw beoordeling

Bezichtiging tips

Freddy Hoffman hypotheekexpert
Freddy Hoffman
Blauw & Florijn
Onze hypotheekexpert

Een woning is een grote aankoop en een kostbare aankoop waar u over het algemeen lange tijd zult blijven wonen. Daarom is het erg belangrijk dat u weet waar u op moet letten bij een bezichtiging. Het is belangrijk om niet enkel naar de woning te kijken, maar ook naar de omgeving.

Het is verstandig bij een bezichtiging altijd een fotocamera mee te nemen. Als dingen u opvallen, of juist niet, kan dit thuis rustig nog eens bekeken worden.

Een verkoper en makelaar zijn verplicht om de potentiële koper zo volledig mogelijk informeren over het huis. Daarnaast heeft u onderzoek plicht voor bepaalde zaken.

Voorbereiding

Voordat u de woning daadwerkelijk gaat bezichtigen zijn er al een aantal zaken die u kunt doen. Als u bijvoorbeeld op internet het adres in typt, komt u erachter of de woning ooit op een veilingwebsite heeft gestaan of dat er eventuele nieuwsberichten zijn uit de straat.

Stel van te voren vast welke punten u (en uw partner) belangrijk vinden aan een woning en de omgeving. Zorg dat u voor de bezichtiging op één lijn zit. Ook kunt u samen alvast een aantal vragen op papier zetten over de woning.

Online kunt u opzoeken hoe hoog de lokale belastingen zijn, bijvoorbeeld waterschapsbelasting, afvalstofheffing en onroerende zaken. Belangrijk om te weten zijn de bestemmingsplannen voor de wijk, gaan ze het kind vriendelijker maken of gaan ze zich meer richten op senioren.

De buurt

Bekijk de omgeving goed voordat u naar binnen stapt. Welke voorzieningen zijn er in de buurt, hoe druk is het, is er genoeg parkeerplaats, hoe valt de tuin / het balkon / het dakterras ten opzichte van de zon? Kom op een ander dagdeel nog eens terug om te kijken hoe dan de situatie is.

Voor het woon – werkverkeer is het ook belangrijk dat er gekeken wordt naar de ligging ten opzichte van het openbaarvervoer.

Op Misdaad in Kaart kunt u de criminaliteit van de buurt bekijken.

Hypotheekvormen

Bekijk nu alle hypotheekvormen op de website om zo er achter te komen welke hypotheekvorm bij u past.

Hypotheekvormen

Buitenkant woning

Er zijn een aantal punten waar u op moeten letten aan de buitenkant van de woning.

Te beginnen bij het dak. Hoe zien de dakpannen eruit? Zijn deze erg verkleurd? Liggen ze recht? Hoe ziet de gevel eruit vergeleken met die van de buren? Zitten er scheuren in de gevel? Zijn er tekenen van lekkage?

Als u een gesprek aan gaat met de buren kunt u vragen naar de onderhoudskosten. Vergelijk de gevel van de woning met die van de buren. Aan de hand hiervan kunt u bepalen of dit goed is onderhouden of niet.

Binnenkant woning

Algemeen

Om goed te kunnen controleren of een woning geluidsdicht is en hoe de omgeving is, is het belangrijk op verschillende tijdstippen te komen. Hierdoor krijgt u een beter beeld over de geluiden en activiteiten die rondom het huis plaats vinden.

Ramen

Voor isolatie van warmte en geluid moet u weten of de ramen dubbelglas bevatten. Dubbelglas werkt namelijk isolerend en houdt de warmte binnen en het geluid buiten. Op de onderkant tussen het glas in staat het jaar van fabricage. Hoe ouder het glas is hoe meer het zijn isolerende waarde verliest.

Controleer de ramen goed op condens en op vlekken. Als er tussen de glasplaten in condens zit betekend dit dat het raam zogenaamd lek is. Dit houdt in dat het raam of niet goed geplaatst is, van slechte kwaliteit is of erg oud is. Dit houdt in dat de isolerende waarde drastisch laag is en deze vervangen moet worden.

Loop de kozijnen na of er geen gaten of scheuren in zitten. Door zachtjes op het kozijn te kloppen kunt u horen of het ergens hol klinkt. In dit geval betekend het dat het kozijn rot is en vervangen moet worden.

Zorg ervoor dat u elk raam die open kan, open doet. Zo komt u erachter of er ramen klemmen. Let erop of er anti inbraak methodes zijn toegepast.

Verwarming

Hoe wordt het huis verwarmt? Gebeurd dit door middel van een CV, let dan goed op hoe oud deze is, wat voor type het is en of hij regelmatig onderhouden is.

Vraag aan de bewoners wat er ongeveer betaalt wordt aan verwarmingskosten en of de capaciteit van de warm watervoorziening groot genoeg is. Mochten de verwarmingskosten erg hoog liggen kan dit eventueel komen door slechte isolatie. In dit geval kunt u subsidie krijgen voor energiezuiniger maken van uw woning.

Elektriciteit

Hoe oud is de stoppenkast? Om door branding te voorkomen is het belangrijk om een aardlekschakelaar te hebben. De kwaliteit van de bedrading en de stopcontacten draagt hier ook aan bij.

Muren

Op elke verdieping moeten de muren goed gecontroleerd worden op rare plekken of vlekken, let hierbij ook goed op de hoeken tegen het plafond aan. Mocht u een rare vlek tegen komen, vraag naar de oorzaak en voel of deze nat is. Voor de zekerheid kunt u een foto maken, u kunt dan bijhouden of deze groter is geworden.

Vloeren

Door een pen / potlood op de grond te leggen kunt u controleren of de vloer recht is. Vraag direct of de vloerbedekking in de prijs inbegrepen zit. U kunt er altijd voor kiezen om de vloer niet te nemen. Vraag naar de isolatie van de vloer en of er eventueel vloerverwarming aanwezig is.

Woonkamer

De woonkamer is de kamer waar het grotendeel van de tijd besteedt wordt in de woning. Zorg dat deze naar uw zin is. Hierbij moet u denken aan, licht inval, uitzicht, indeling, kastruimte.

Keuken

Wat is de kwaliteit van de keuken en hoe is deze onderhouden. Let hierbij vooral op de kitranden, zijn deze vies (zwart), zitten ze los, of zijn ze mooi wit (transparant).

Het kan voorkomen dat de ingebouwde apparatuur niet in de prijs inbegrepen zit, vraag hiernaar bij de verkoper.

Een keuken is qua indeling erg persoonlijk. Kijk of de indeling u bevalt, of er genoeg kastruimte is. Mocht u ervoor kiezen om een andere keuken te willen, geef dit dan door aan de verkoper. Zo kan hij eventueel meewerken aan een oplossing.

Slaapkamers

Hoeveel slaapkamers zijn er en hoe groot zijn deze? Als u minder slaapkamers nodig heeft kunt u kijken naar de mogelijkheden van het samenvoegen van kamers. Houd ook rekening met de verwarm en lucht mogelijkheden in de slaapkamer.

Badkamer en toilet

Ieder huis heeft een wasmachine aansluiting nodig, de voorkeur voor waar deze zich bevindt verschilt per persoon. Als u deze liever op een andere plaats heeft, overleg dit met de verkoper, misschien dat hierbij iets mogelijk is.

Ventilatie is in een natte kamer prioriteit. Let erop dat er ventilatie roosters zitten, afzuiging of dat er genoeg ramen open kunnen. Of er genoeg geventileerd is kunt u merken aan schimmel. Controleer het plafond en de kitranden hierop.

Controleer de voegen van de tegels of deze er nog goed uitzien en of er geen vocht achter de tegels gekomen is. Zet even de douche / bad kraan aan. Let er op dat er geen water onder de cabine uitkomt, of langs de kranen.

U weet binnen 5 minuten hoeveel hypotheek u kunt krijgen!

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?