Bezichtiging huis: waar moet je op letten?

Tips & vragen

Een woning is een grote en kostbare aankoop. Daarom wil je zeker weten dat je de juist woning kiest en niet voor verrassingen komt te staan. Op deze pagina vind je alle tips waar je op moet letten tijdens een bezichtiging.

1. Bezichtiging

Een huis een grote aankoop. Zorg daarom dat je bij de eerste bezichtiging goed voorbereid bent. Let erop dat je niet enkel naar de woning kijkt, maar ook naar de omgeving. Het is verstandig bij een bezichtiging altijd een fotocamera mee te nemen. Zo kun je na de bezichtiging gemakkelijk terug kijken.

Daarnaast zijn de verkoper en makelaar verplicht om de potentiële koper zo volledig mogelijk informeren over het huis. Verder heb je zelf onderzoeksplicht voor bepaalde zaken. Dit wil zeggen dat je zelf verantwoordelijk bent om de staat van de woning te onderzoeken.

Tip icoon

Maximale hypotheek

  • 100% onafhankelijk
  • Altijd de laagste rentes
  • Gratis en vrijblijvend

2. De buurt

Bekijk de omgeving goed voordat je naar binnen stapt. Welke voorzieningen zijn er in de buurt, hoe druk is het, is er genoeg parkeerplaats, hoe ligt de tuin, het balkon of het dakterras ten opzichte van de zon?

Kom op een ander dagdeel nog eens terug om te kijken hoe de situatie dan is. Voor het woon–werkverkeer is het belangrijk dat er gekeken wordt naar de ligging van de woning ten opzichte van het openbaar vervoer. Op Misdaad in Kaart kun je de criminaliteit van de buurt bekijken.

Je kunt online opzoeken hoe hoog de lokale belastingen zijn, bijvoorbeeld waterschapsbelasting, afvalstoffenheffing en onroerende zaken. Verder kun je ook kijken naar de bestemmingsplannen. Hierin vind je terug of de wijk bijvoorbeeld kindvriendelijker gemaakt gaat worden.

tips voor de bezichting van een huis

3. Buitenkant woning

Kijk altijd goed naar het dak. Hoe zien de dakpannen eruit? Zijn deze erg verkleurd? Liggen ze recht? Zitten er scheuren in de gevel? Zijn er tekenen van lekkage?

Als je een gesprek aangaat met de buren kun je vragen naar de onderhoudskosten. Vergelijk de gevel van de woning met die van de buren. Aan de hand hiervan kunt u bepalen of hij goed onderhouden is of niet.

Tip icoon
Bereken jouw maximale hypotheek
  • Weet wat je kan lenen
  • Binnen 2 minuten gedaan
  • Gratis en vrijblijvend
  • Analyse door een expert

4. Binnenkant woning

Ramen

Voor isolatie van warmte en geluid moet je weten of de ramen dubbel glas bevatten. Dubbelglas werkt namelijk isolerend en houdt de warmte binnen en het geluid buiten. Op de onderkant, tussen het glas in, staat het jaar van fabricage. Hoe ouder het glas is, hoe meer het zijn isolerende waarde verliest.

Controleer de ramen goed op condens en op vlekken. Als er tussen de glasplaten in condens zit, betekent dit dat het raam zogenaamd lek is. Dit houdt in dat het raam of niet goed geplaatst is, van slechte kwaliteit is, of erg oud is. Dit betekent dat de isolerende waarde laag is en dat het raam waarschijnlijk vervangen moet worden.

Loop de kozijnen na of er geen gaten of scheuren in zitten. Door zachtjes op het kozijn te kloppen kun je horen of het ergens hol klinkt. In dit geval betekent het dat het kozijn rot is en vervangen moet worden.

Zorg ervoor dat je elk raam dat open kan, open doet. Zo kom je erachter of er ramen klemmen. Let erop of er anti-inbraak methodes zijn toegepast.

Verwarming

Hoe wordt het huis verwarmd? Gebeurt dit door middel van een CV, let dan goed op hoe oud deze is. Check ook of er geen sprake is van achterstallig onderhoud. Vraag aan de bewoners wat er ongeveer betaald wordt aan verwarmingskosten en of de capaciteit van de warmwatervoorziening groot genoeg is.

Mochten de verwarmingskosten erg hoog liggen, kan dit eventueel komen door slechte isolatie. In dit geval kun je een subsidie krijgen voor het energiezuiniger maken van uw woning.

Elektriciteit

Hoe oud is de stoppenkast? Om doorbranding te voorkomen is het belangrijk om een aardlekschakelaar te hebben. De kwaliteit van de bedrading en de stopcontacten draagt hier ook aan bij.

Muren

Op elke verdieping moeten de muren goed gecontroleerd worden op rare plekken of vlekken. Let hierbij ook goed op de hoeken tegen het plafond aan. Mocht je een rare vlek tegen komen, vraag dan naar de oorzaak en voel of deze nat is. Voor de zekerheid kun je een foto maken. Je kunt dan bijhouden of de vlek groter wordt.

Vloeren

Door een pen of potlood op de grond te leggen kunt u controleren of de vloer recht is. Vraag direct of de vloerbedekking in de prijs inbegrepen zit. U kunt er altijd voor kiezen om de vloer niet te nemen. Vraag naar de isolatie van de vloer en of er eventueel vloerverwarming aanwezig is.

Keuken

Wat is de kwaliteit van de keuken en hoe is deze onderhouden. Let hierbij vooral op de kitranden, zijn deze vies (zwart), zitten ze los, of zijn ze mooi wit (transparant)? Het kan voorkomen dat de ingebouwde apparatuur niet in de prijs inbegrepen zit, vraag hiernaar bij de verkoper.

Een keuken is qua indeling erg persoonlijk. Kijk of de indeling bevalt en of er genoeg kastruimte is. Mocht je ervoor kiezen om een andere keuken te nemen, geef dit dan door aan de verkoper. Zo kan hij of zij eventueel meewerken aan een oplossing.

Slaapkamers

Hoeveel slaapkamers zijn er en hoe groot zijn deze? Als je minder slaapkamers nodig hebt, kun je kijken naar de mogelijkheden voor het samenvoegen van kamers. Houd ook rekening met de verwarm- en lucht mogelijkheden in de slaapkamer.

Badkamer en toilet

Ieder huis heeft een wasmachine-aansluiting nodig. De voorkeur voor waar deze zich bevindt, verschilt per persoon. Overleg met de verkoper als je de aansluiting liever op een andere plaats hebt. Misschien zijn hier mogelijkheden voor.

In een natte kamer zoals de badkamer, is ventilatie prioriteit. Let erop dat er ventilatieroosters of afzuiging systeem aanwezig is en check of er genoeg ramen open kunnen. Of er genoeg geventileerd wordt, kunt u merken aan schimmel. Controleer het plafond en de kitranden op de aanwezigheid van schimmel.

Controleer of de voegen van de tegels er nog goed uitzien en of er geen vocht achter de tegels gekomen is. Zet de douche/badkraan even aan. Let er op dat er geen water onder de cabine uitkomt, of langs de kranen.

5. Checklist huis bezichtigen

Onderstaande punten kun je gebruiken als checklist bezichtiging.

Let op woning en omgeving

  • Maak foto’s
  • Kijk online naar gegevens over de omgeving
  • Let op onderhoudskosten aan de buitenkant van de woning

Bij binnenkant woning, let op:

  • Ramen: isolatie
  • Verwarming: verwarmingskosten en warmwatervoorziening
  • Elektriciteit: aardlekschakelaar, bedrading, stoppenkast en stopcontacten
  • Muren: vlekken
  • Vloeren: rechte vloer, isolatie en vloerverwarming
  • Woonkamer: lichtinval, uitzicht, indeling
  • Keuken: kitranden, ingebouwde apparatuur en indeling
  • Slaapkamers: hoeveelheid, verwarm- en luchtmogelijkheden
  • Badkamer en toilet: wasmachine-aansluiting, ventilatie, vocht in voegen en achter tegels

Laat je goed adviseren

Laat je goed adviseren over de mogelijkheden tot een hypotheek. Zo maak je een goede keuze en kan je profiteren van de meest voordelige mogelijkheden.

Maak gebruik van onze 280 experts

  • Wij opereren landelijk. Dus altijd in de buurt
  • Wij zijn 100% onafhankelijk
  • De eerste analyse is gratis en vrijblijvend

Deze aanbieders doen mee