Beoordeel deze pagina
7,2/10 (5)
Bedankt voor uw beoordeling

Boete oversluiten hypotheek

Freddy Hoffman hypotheekexpert
Freddy Hoffman
Blauw & Florijn
Onze hypotheekexpert

Heeft u gehoord over een boete bij het oversluiten van uw hypotheek en bent u benieuwd waar deze vandaan komt of waar dat mee te maken heeft? U gaat met de hypotheekverstrekker een overeenkomst aan, met een bepaalde rentevaste periode. De hypotheekverstrekker berekent op basis daarvan de inkomsten voor die gehele periode, bijvoorbeeld 10 jaar. Zou u de hypotheek na 5 jaar oversluiten? Dan mist de hypotheekverstrekker de tweede 5 jaar aan inkomsten. U heeft waarschijnlijk een korting op de hypotheekrente gehad, vanwege de overeenkomst die u aanging voor 10 jaar. Op het moment dat u tussentijds de hypotheek wilt oversluiten betaalt u daarom een boete.

Nu oversluiten hypotheek berekenen

Boete bij oversluiten hypotheek

De boete bij het oversluiten van de hypotheek is een compensatie voor de inkomsten die de oorspronkelijke hypotheekverstrekker mist. De rente op langdurige overeenkomsten is over het algemeen behoorlijk scherp, dankzij de inkomsten waar de hypotheekverstrekker langere tijd gebruik van kan maken. Des te langer de nog resterende rentevaste periode op het moment dat u de hypotheek wil oversluiten, des te hoger de boete over het algemeen uit zal vallen.

Berekening van de boete

Voor de bepaling van de boeterente kunt u het beste contact opnemen met uw bank of met een hypotheekadviseur. Het is in ieder geval van belang om uit te gaan van het juiste type hypotheek, bijvoorbeeld een annuïteiten hypotheek, lineaire hypotheek of een aflossingsvrije hypotheek. Vervolgens dient u op de hoogte te zijn van het nog uitstaande hypotheekbedrag, de resterende rentevaste periode en het rentepercentage dat u betaalt. Het is op basis van die factoren mogelijk om de boete bij oversluiten te berekenen, door uit te gaan welke inkomsten de hypotheekverstrekker zal missen en welk bedrag u dus dient te voldoen om de hypotheek over te kunnen sluiten.

Hulp van de hypotheekadviseur

De hypotheekadviseur kan op basis van de boete het mogelijke voordeel van oversluiten voor u berekenen, op basis van een lagere rente of betere voorwaarden bij een andere hypotheekverstrekker. Door de kosten en baten tegen elkaar af te zetten kunt u nagaan of het verstandig is om over te gaan tot het oversluiten van de hypotheek.

U weet binnen 5 minuten hoeveel hypotheek u kunt krijgen!

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?