Bouwkundige keuring

Tips & vragen

Wil je een bouwkundige keuring laten uitvoeren? Met deze keuring kun je een beeld krijgen van de technische staat van een woning. De aankoop van een woning is een grote stap, soms kun je kleine technische dingen over het hoofd zien. Door een professional te laten kijken naar de woning krijg je een extra stukje zekerheid. Op deze pagina kun je jezelf inlezen over de bouwkundige keuring.

1. Wat is een bouwkundige keuring?

Met een bouwkundige keuring, ook wel bouwtechnische keuring genoemd, krijg je een goed beeld van de technische staat van de woning. De bouwtechnische keuring wordt uitgevoerd door een onafhankelijke expert met certificering. De expert zal dingen in het huis controleren waar jij misschien wel overheen zou kijken, tenzij je zelf heel technisch bent natuurlijk.

Naar aanleiding van de keuring ontvang je een rapport. In het rapport wordt de staat van het huis beschreven en kun je foto’s vinden. Eventuele gebreken zoals lekkages of houtworm staan in het rapport. Ook kan het zijn dat de bouwkundig expert een berekening maakt van de onderhoudskosten om de gebreken te herstellen. Verder wordt er in een bouwkundige keuring ook indicaties gegeven voor energiebesparende maatregelen. Dit wil zeggen dat als er bijvoorbeeld geen dubbel glas in de woonkamer bevindt, dat er in het rapport gemeld wordt dat het glas eventueel vervangen zou moeten worden om hoge energierekeningen te voorkomen.

Tip icoon

Maximale hypotheek

 • 100% onafhankelijk
 • Altijd de laagste rentes
 • Gratis en vrijblijvend
Huis bouwkundig keuren

2. Bouwkundige keuring als verkopende partij

In de meeste gevallen wordt de bouwkundige keuring uitgevoerd door de kopende partij, maar het is ook mogelijk om als verkoper een keuring uit te laten voeren. Je kunt nagaan of er eventuele technische gebreken zijn, zodat je daar melding van kunt maken bij eventuele kopers. Je bent als verkoper verplicht om aanwezige gebreken te vermelden, waardoor het van belang is dat je op de hoogte bent van de technische staat van de woning. Je bent echter niet verplicht om een bouwkundige keuring uit te laten voeren, je kunt ook zelf nagaan welke gebreken het huis heeft. Op die manier voorkom je dat er vervolgens sprake is van eventuele verborgen gebreken, waar de kopende partij je verantwoordelijk voor kan houden

3. Bouwkundige keuring als kopende partij

Het is gebruikelijk dat je als kopende partij een bouwkundige keuring laat uitvoeren. Op die manier krijg je een goed beeld van de technische staat van de woning, zodat je zelf kunt bepalen of je aan de hand van het te verwachten onderhoud een bod wilt uitbrengen. Je doet als het ware een APK-keuring voor de woning, om een beeld te krijgen van wat je mogelijk koopt.

Je kunt een bouwkundige keuring uit laten voeren door een bouwkundig specialist, bijvoorbeeld van de Vereniging Eigen Huis. Indien je een appartement koopt hoef je de bouwkundige keuring alleen voor je eigen deel uit te laten voeren, bij de oplevering heeft er waarschijnlijk een bouwkundige keuring voor de algemene ruimtes plaatsgevonden.

Laat je goed adviseren
 • Weet snel wat er mogelijk is
 • Altijd een expert in de buurt
 • Gratis en vrijblijvend
 • Advies door een expert

4. Nieuwbouwwoning

Ook voor een nieuwbouwwoning kun je een bouwkundige keuring laten doen, dit heet een opleveringskeuring. Hierbij gaat een onafhankelijke bouwkundige de nieuwbouwwoning kritisch beoordelen. Je krijgt bij een opleveringskeuring inzicht in de bouwkundige gebreken. Hiermee sta je sterk tegenover de bouwer van het huis.

5. Beeld van het te verwachten onderhoud

Je kunt de bouwkundige keuring gebruiken om een beeld te krijgen van de technische staat van de woning. De bouwkundige keuring vertelt je of de woning technisch goed in elkaar zit, maar het kan daarnaast licht werpen op het onderhoud dat eraan zit te komen. Laat altijd een bouwkundige keuring uitvoeren indien je een oudere woning koopt. Zo kun je door een expert laten controleren of alles technisch zo goed in elkaar zit als het er op het eerste gezicht uit ziet en weet je wat voor onderhoud je kunt verwachten

Onderhoud woning

6. Is de bouwkundige keuring verplicht?

Heb je een hypotheek met NHG? Dan is het verplicht een bouwkundige keuring uit te laten voeren samen met de taxatie. Ook als uit het taxatierapport blijkt dat het onderhoud meer dan 10% van de woningwaarde is, kan het zijn dat een bouwkundige keuring verplicht is. Ook kan de taxateur zelf een bouwkundige keuring adviseren.

De kosten voor een bouwkundige keuring hangen af van de grootte van het huis. Ze liggen vaak tussen de €250 en €500. Dit bedrag is aftrekbaar van de belasting.

Tip icoon
Bereken jouw maximale hypotheek
 • Weet wat je kan lenen
 • Binnen 2 minuten gedaan
 • Gratis en vrijblijvend
 • Analyse door een expert

7. Veelgestelde vragen

Wat is een bouwkundige keuring?

Een bouwkundige keuring is een onderzoek van een expert om de staat van het huis te bepalen.

Laat de koper of verkoper de bouwkundige keuring uitvoeren?

Zowel de koper als de verkoper kan een bouwkundige keuring laten uitvoeren.

Waarom moet ik een bouwkundige keuring laten uitvoeren?

Met een bouwkundige keuring weet je als koper wat voor onderhoud je te wachten staat. Als verkoper weet je welke gebreken je moet vermelden aan de koper.

Is een bouwkundige keuring verplicht?

De bouwkundige keuring is verplicht bij een hypotheek met NHG of als de onderhoudskosten oplopen tot 10% van de woningwaarde.

Hoe duur is een bouwkundige keuring?

De kosten voor de keuring hangen af van de grootte van het huis maar liggen meestal tussen de €250 en €500.

Laat je goed adviseren

Laat je goed adviseren over de mogelijkheden tot een hypotheek. Zo maak je een goede keuze en kan je profiteren van de meest voordelige mogelijkheden.

Maak gebruik van onze 280 experts

 • Wij opereren landelijk. Dus altijd in de buurt
 • Wij zijn 100% onafhankelijk
 • De eerste analyse is gratis en vrijblijvend

Deze aanbieders doen mee