Beoordeel deze pagina
7,3/10 (6)
Bedankt voor uw beoordeling

Bouwkundige keuring

Wilt u een bouwkundige keuring laten uitvoeren? U zorgt er daarmee voor dat u een beeld kunt krijgen van de technische staat van een woning. De aankoop van een woning is een grote stap, iets dat we zowel financieel als bouwkundig zelf niet altijd goed kunnen overzien.

Snel naar:


Wat is een bouwkundige keuring?

Met een bouwkundige keuring krijgt u een goed beeld van de technische staat van de woning. Voor de financiën is er een financieel adviseur of hypotheekadviseur, een bouwkundige kan helpen een bouwkundige keuring uit te voeren en de woning technisch goed door te lichten.

Naar aanleiding van de keuring ontvangt u een rapport waarin de staat van het huis beschreven wordt en u foto’s kunt vinden. Eventuele gebreken zoals lekkages of houtworm staan in de rapport. Ook kan het zijn dat de bouwkundig expert een berekening maakt van de onderhoudskosten om de gebreken te herstellen.

Bouwkundige keuring als verkopende partij

In de meeste gevallen wordt de bouwkundige keuring uitgevoerd door de kopende partij, maar het is ook mogelijk om als verkoper een keuring uit te laten voeren. Wilt u nagaan welke eventuele technische gebreken er spelen, zodat u daar melding van kunt maken bij eventuele kopers? U bent als verkoper verplicht om aanwezige gebreken te vermelden, waardoor het van belang is dat u op de hoogte bent van de technische staat van de woning. Op die manier voorkomt u dat er vervolgens sprake is van eventuele verborgen gebreken, waar de kopende partij u verantwoordelijk voor kan houden.

Bouwkundige keuring als kopende partij

Het is gebruikelijk dat u als kopende partij een bouwkundige keuring laat uitvoeren. Op die manier krijgt u een goed beeld van de technische staat van de woning, zodat u zelf kunt bepalen of u aan de hand van het te verwachten onderhoud een bod wilt uitbrengen. U doet als het ware een APK-keuring voor de woning, om een beeld te krijgen van wat u mogelijk koopt.

U kunt een bouwkundige keuring uit laten voeren door een bouwkundig specialist, bijvoorbeeld van de Vereniging Eigen Huis. Indien u een appartement koopt hoeft u de bouwkundige keuring alleen voor uw eigen deel uit te laten voeren, bij de oplevering heeft er waarschijnlijk een bouwkundige keuring voor de algemene ruimten plaatsgevonden.

Beeld van het te verwachten onderhoud

U kunt de bouwkundige keuring gebruiken om een beeld te krijgen van de technische staat van de woning. Dit geeft u aan of de woning technisch goed in elkaar zit, maar het kan daarnaast licht werpen op het onderhoud dat eraan zit te komen. Laat altijd een bouwkundige keuring uitvoeren indien u een oudere woning koopt, maar denk hier ook over na in nieuwere woningen. Zo kunt u door een expert laten controleren of alles technisch zo goed in elkaar zit als het er op het eerste gezicht uit ziet.

Is de bouwkundige keuring verplicht?

Heeft u een hypotheek met NHG? Dan is het verplicht een bouwkundige keuring uit te laten voeren samen met de taxatie. Ook als uit het taxatierapport blijkt dat het onderhoud meer dan 10% van de woning waarde is, kan het zijn dat een bouwkundige keuring verplicht is. Ook kan de taxateur zelf een bouwkundige keuring adviseren.

De kosten voor een bouwkundige keuring hangen af van de grootte van uw huis. Ze liggen vaak tussen de €250 en €500 maar dit bedrag is aftrekbaar van de belasting.

Veelgestelde vragen

Wat is een bouwkundige keuring?

Een bouwkundige keuring is een onderzoek van een expert om de staat van het huis te bepalen.

Laat de koper of verkoper de bouwkundige keuring uitvoeren?

Zowel de koper als de verkoper kan een bouwkundige keuring laten uitvoeren.

Waarom moet ik een bouwkundige keuring laten uitvoeren?

Met een bouwkundige keuring weet u als koper wat voor onderhoud u te wachten staat. Als verkoper weet u welke gebreken u moet vermelden aan de verkoper.

Is een bouwkundige keuring verplicht?

De bouwkundige keuring is verplicht bij een hypotheek met NHG of als de onderhoudskosten oplopen tot 10% van de woningwaarde.

Hoe duur is een bouwkundige keuring?

De kosten voor de keuring hangen af van de grootte van het huis maar liggen meestal tussen de €250 en €500.

Gerelateerde pagina's

U weet binnen 5 minuten hoeveel hypotheek u kunt krijgen!

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?