Beoordeel deze pagina
6,8/10 (5)
Bedankt voor uw beoordeling

Bouwkundige keuring

Freddy Hoffman hypotheekexpert
Freddy Hoffman
Blauw & Florijn
Onze hypotheekexpert

Bouwkundige keuring laten uitvoeren als koper of verkoper

Wilt u een bouwkundige keuring laten uitvoeren? U zorgt er daarmee voor dat u een beeld kunt krijgen van de technische staat van een woning. De aankoop van een woning is een grote stap, iets dat we zowel financieel als bouwkundig zelf niet altijd goed kunnen overzien. Voor de financiën is er een financieel adviseur of hypotheekadviseur, een bouwkundige kan helpen een bouwkundige keuring uit te voeren en de woning technisch goed door te lichten.

Bouwkundige keuring als verkopende partij

In de meeste gevallen laten we een bouwkundige keuring uitvoeren als kopende partij, maar het is ook mogelijk om als verkoper een keuring uit te laten voeren. Wilt u nagaan welke eventuele technische gebreken er spelen, zodat u daar melding van kunt maken bij eventuele kopers? U bent als verkoper verplicht om aanwezige gebreken te vermelden, waardoor het van belang is dat u op de hoogte bent van de technische staat van de woning. Op die manier voorkomt u dat er vervolgens sprake is van eventuele verborgen gebreken, waar de kopende partij u verantwoordelijk voor kan houden.

Bouwkundige keuring hypotheek

bouwvergunning informatie

Bouwkundige keuring als kopende partij

U kunt daarnaast een bouwkundige keuring uit laten voeren als kopende partij. Op die manier krijgt u een goed beeld van de technische staat van de woning, zodat u zelf kunt bepalen of u aan de hand van het te verwachten onderhoud een bod wilt uitbrengen. U doet als het ware een APK-keuring voor de woning, om een beeld te krijgen van wat u mogelijk koopt. U kunt een bouwkundige keuring uit laten voeren door een bouwkundig specialist, bijvoorbeeld van de Vereniging Eigen Huis. Indien u een appartement koopt hoeft u de bouwkundige keuring alleen voor uw eigen deel uit te laten voeren, bij de oplevering heeft er waarschijnlijk een bouwkundige keuring voor de algemene ruimten plaatsgevonden.

Beeld van het te verwachten onderhoud aan de woning

U kunt de bouwkundige keuring gebruiken om een beeld te krijgen van de technische staat van de woning. Dit geeft u aan of de woning technisch goed in elkaar zit, maar het kan daarnaast licht werpen op het onderhoud dat eraan zit te komen. Laat altijd een bouwkundige keuring uitvoeren indien u een oudere woning koopt, maar denk hier ook over na in nieuwere woningen, om door een expert te laten controleren.of alles technisch zo goed in elkaar zit als hoe het er op het eerste gezicht wellicht uit ziet.

Gerelateerde pagina's

U weet binnen 5 minuten hoeveel hypotheek u kunt krijgen!

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?