Beoordeel deze pagina
8/10 (2)
Bedankt voor uw beoordeling

Executiewaarde

Freddy Hoffman hypotheekexpert
Freddy Hoffman
Blauw & Florijn
Onze hypotheekexpert

Executiewaarde

Executiewaarde, het is een woord dat u ongetwijfeld tegengekomen bent wanneer u een nieuwe woning op het oog heeft. Wat betekent het precies en waarom is het voor u van belang? De executiewaarde zegt iets over het onderpand voor de bank, in ruil voor de hypothecaire lening die er wordt verstrekt. Het is van belang om uit te kijken met financieringen boven de executiewaarde, aangezien de geldverstrekker dan een aanvullende vergoeding voor het aanvullende risico zal berekenen.

Wat is de executiewaarde?

De executiewaarde is een afgeleide van de Marktwaarde, ook wel de Vrije Verkoop Waarde genoemd. Dit laatste is het bedrag dat een woning op zal leveren wanneer de woning via de reguliere weg verkocht zal worden, bijvoorbeeld omdat u graag wilt verhuizen naar een nieuwe woning. Het is de waarde die de taxateur aan een woning toekent. De executiewaarde vertegenwoordigt het bedrag dat de woning volgens een taxateur op zal brengen op het moment dat deze snel dient te worden verkocht. Gezien de haast die er op dat moment geboden is dient u rekening te houden met een (behoorlijk) lagere verkoopprijs.

Executiewaarde van de woning berekenen

U kunt de executiewaarde van een woning berekenen, door uit te gaan van de marktwaarde en gebruik te maken van een bekende vuistregel. Over het algemeen zal een woning tijdens een executieverkoop ongeveer 80-90% van de marktwaarde opbrengen. Dat betekent dat een woning met een marktwaarde van €200.000 ongeveer €160.000 - €180.000 op zal brengen, wanneer er sprake is van een executoriale verkoop. De executiewaarde komt onder andere in beeld wanneer u de maandlasten niet meer kunt voldoen en de geldverstrekker de woning vlot wens te verkopen om een zo groot mogelijk deel van de hypotheeklening te kunnen innen.

100-125% van de executiewaarde financieren

Bij het berekenen van een financiering in de vorm van een hypothecaire lening zal men over het algemeen een berekening maken van het percentage van de executiewaarde die u wenst te financieren. Hypotheken die 100-125% van de executiewaarde financieren worden ook wel aangeduid als een ‘tophypotheek’ en brengen een relatief groot risico met zich mee voor de geldverstrekker. Op het moment dat de woning snel dient te worden verkocht bestaat er immers een kans dat de woning minder op zal brengen dan de hypotheeklening die er op dat moment op het huis rust. In de huidige markt zal dit dan ook niet of nauwelijks meer gebeuren.

U weet binnen 5 minuten hoeveel hypotheek u kunt krijgen!

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?