Het belangrijkste in het kort
Ben je op zoek naar informatie over hoe je een hypotheek aanvraagt? Wil je weten hoe de hypotheek aanvraagprocedure in zijn werk gaat en hoe lang deze duurt? Er zijn verschillende hypotheekverstrekkers en elk van hen kan een andere werkwijze hebben, maar er zijn doorgaans overeenkomsten. Het is belangrijk om te weten hoe de hypotheek aanvraagprocedure werkt om ervoor te zorgen dat je de beste hypotheek kunt afsluiten tegen de voordeligste voorwaarden.
Overzicht van deze pagina
1. Hoe werkt een hypotheekaanvraag?
Het proces van een hypotheek aanvragen kan per hypotheekverstrekker verschillen, maar er zijn doorgaans min of meer dezelfde stappen. Het begint met een berekening van hoeveel je kunt lenen om een goed beeld te krijgen van je mogelijkheden en te ontdekken of een huis betaalbaar is.
Het is vervolgens aan te raden om de verschillende hypotheekverstrekkers met elkaar te vergelijken om de beste hypotheek te kunnen afsluiten tegen de voordeligste voorwaarden. Je kunt dit zelf doen, maar een onafhankelijke hypotheekadviseur heeft meer ervaring en weet precies waar je op moet letten.
De daadwerkelijke hypotheekaanvraag start met het aanvragen van een offerte bij de geldverstrekker van je keuze. Zodra je, bij voorkeur samen met een onafhankelijke adviseur, een vergelijking hebt gemaakt, kun je de aanvraag indienen. Hoe lang de hypotheekaanvraag duurt, kan variëren afhankelijk van de hypotheekverstrekker en de omstandigheden. Het is daarom belangrijk om goed voorbereid te zijn en alle benodigde documenten op tijd in te dienen.
Hoe lang duurt een hypotheek aanvragen gemiddeld?
Gemiddeld duurt een hypotheek aanvragen vier tot zes weken. Dit rekenen wij vanaf het eerste gesprek. Het verschilt ook per hypotheek aanvraag hoe lang het duurt. Als het bijvoorbeeld om een scheiding gaat kan de hypotheek aanvraag langer duren, maar bij overwaarde opnemen kan dit weer een stuk sneller gaan. Over het algemeen is het zo, des te beter je voorbereid bent, des te sneller het gaat.
2. Hypotheek Offerte
De hypotheekverstrekker doet op basis van jouw aanvraag een voorstel voor een hypotheek in de vorm van een offerte. De offerte bestaat uit de volgende onderdelen:
- Het bedrag dat zal worden geleend
- De hypotheekvorm (bijvoorbeeld een lineaire of annuïteitenhypotheek)
- De looptijd van de hypotheek (in de meeste gevallen maximaal 30 jaar)
- Het rentepercentage
- De voorwaarden waaronder de lening wordt afgesloten
3. Documenten verzamelen
De volgende stap in het proces om een hypotheek af te sluiten is het verzamelen van de benodigde documenten. Zorg dat je deze documenten van tevoren hebt klaarliggen zodat het proces geen vertraging oploopt. Hieronder vind je een lijst met de benodigde documenten:
- Taxatierapport
- Kopie van paspoort van jou en jouw partner
- Werkgeversverklaring
- Loonstrookje(s)
- Jaaropgaven
- Recente bankafschriften en afschriften van spaarrekeningen
- Uitdraai(en) van pensioenoverzicht
- Lijst met schulden
- Koopakte
4. Stappenplan hypotheek afsluiten
- Online berekening maken op basis van jouw bruto jaarinkomen
- Verschillende hypotheekverstrekkers vergelijken
- Advies vragen van een onafhankelijke hypotheekadviseur
- Aanvragen van een offerte bij de hypotheekverstrekker
- Ontvangen van offerte van de hypotheekverstrekker
- Offerte accepteren
- Documenten verzamelen
- Definitief akkoord van de hypotheekverstrekker
- Overdracht bij notaris en ondertekening hypotheekakte
5. Hoeveel kan ik lenen?
Benieuwd naar de vraag: Hoeveel kan ik lenen? Je kunt online de maximale hypotheek berekenen voor een eerste indicatie. Zo weet je wat er ongeveer mogelijk is.
Bereken wat u op basis van jouw bruto inkomen per jaar kunt lenen. Houd rekening met de waarde van het te kopen huis, want dit bepaalt de maximale hypotheek die nodig is. Een onafhankelijke hypotheekadviseur kan je helpen met een gedetailleerde berekening, met het vergelijken van de hypotheekverstrekkers en om de hypotheek aan te vragen.