Beoordeel deze pagina
7,6/10 (5)
Bedankt voor uw beoordeling

Schenking

Freddy Hoffman, hypotheekexpert
Freddy Hoffman
Blauw & Florijn
Onze hypotheekexpert
Onze klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9,3/10!
"Fijn als iemand je helpt"
De adviseur besteedde erg veel tijd om duidelijk te maken wat een geldverstrekker exact nodig had en hoe ik dit het beste via internet kon aanleveren, erg behulpzaam! Alles wordt steeds meer digitaal en het is erg fijn als iemand je daarbij helpt.
- Harman G. op 1 juni 2021
Bijgewerkt op dinsdag 17 november 2020

Wilt u uw hypotheek berekenen met een schenking? U kunt een berekening maken van de maximale hypotheek, om daar vervolgens het bedrag van de schenking bij op te tellen. Kunt u op basis van uw bruto-inkomen bijvoorbeeld een bedrag van €200.000 lenen? Indien u een schenking ontvangt van uw ouders kunt u dit bedrag bij de hypotheek optellen, dit kunt u vervolgens gebruiken voor de combinatie van de koopsom en bijkomende kosten.

Snel naar:

Belastingvrije schenking voor een koopwoning

In 2020 is het mogelijk een belastingvrije schenking te ontvangen, bijvoorbeeld van uw ouders, van maximaal € 103.643 U moet dit bedrag vervolgens wel gebruiken om een eigen woning te kopen of te verbouwen, uw hypotheek of restschuld af te lossen, of de erfpacht, opstal- of beklemmingsrechten van uw woning af te kopen.

Bovendien moet u zelf tussen de 18 en 40 jaar oud zijn en u mag niet eerder gebruik hebben gemaakt van een verhoogde vrijstelling zoals een belastingvrije schenking voor bijvoorbeeld een dure studie. Vervolgens heeft u 3 jaar de tijd om uw schenking uit te geven maar u mag de schenking ook verspreid over drie jaar ontvangen, mits u blijft voldoen aan de voorwaarden zoals bijvoorbeeld leeftijd.

De maximale schenking van € 103.643 (2020) kunt u optellen bij de maximale hypotheek, om tot het bedrag te komen dat u uit kunt geven voor de aankoop van een woning.

Voorwaarden voor besteding van schenking

Er zijn regels aan verbonden waar u de belastingvrije schenking voor een koopwoning aan mag besteden. Twee belangrijke voorwaarden zijn bovendien dat u (gedeeltelijk) eigenaar van de woning bent en dat dit uw hoofdverblijf is. U mag verder de schenking aan de volgende zaken uitgeven:

 • Aanleg, inrichting of onderhoud van de tuin die bij uw woning hoort
 • Vervanging van deuren, ramen en kozijnen
 • Vloeren die onlosmakelijk met het huis verbonden zijn
 • Schilderwerk als onderhoud
 • Zonnescherm dat op maat wordt gemaakt en permanent aan de buitenkant van de woning vastzit
 • Verbouwing van de badkamer of keuken
 • Verwijdering van asbest
 • Zonnepanelen op het dak die niet verwijderd kunnen worden zonder beschadiging

Ook mag u de schenking gebruiken om uw eigen deel van de hypotheek of restschuld af te betalen. Dit geldt ook als u bent getrouwd of een geregistreerde partner heeft en beschikt over een gezamenlijke hypotheek. Het geld mag niet gebruikt worden voor een spaarhypotheek, beleggingshypotheek of kapitaalverzekering.

Reguliere schenking

Uw ouders kunnen ook een reguliere schenking doen maar het maximale bedrag dat u belastingvrij mag schenken is €5.515 per jaar. De ouders worden hierbij als 1 schenker gezien ook als ze zijn gescheiden.

Schenking en eigen geld

Een schenking binnen de belastingvrije mogelijkheden kunt u zien als een vorm van eigen geld. Het totale bedrag dat u kunt besteden bestaat uit de hypotheek, het eigen geld en een eventuele schenking. Zorg er bij voorkeur voor dat u niet meer dan 80% van de woningwaarde financiert met een hypotheek. Op die manier heeft u voldoende eigen middelen in de woning zitten, waardoor ook een kortstondige waardedaling er niet zomaar toe kan leiden dat uw hypotheek ‘onder water’ komt te staan. U kunt zelf uw hypotheek berekenen met een schenking of vraag hier een gesprek met een onafhankelijke hypotheekadviseur aan om uw mogelijkheden te bespreken!

Veelgestelde vragen

Hoeveel kan ik belastingvrij schenken of ontvangen voor een koopwoning?

In 2020 kunt u maximaal €103.643 belastingvrij schenken of ontvangen voor een koopwoning.

Wat zijn de voorwaarden voor het ontvangen van een schenking?

U moet tussen de 18 en 40 jaar oud zijn, niet eerder gebruik hebben gemaakt van een vrijgesteld bedrag en het geld binnen drie jaar uitgegeven hebben.

Zijn er voorwaarden voor het besteden van een schenking?

U moet de schenking uitgeven aan de koopsom van uw woning, aan onderhoudskosten of aan het aflossen van uw eigen deel van de hypotheek of restschuld.

Kan ik de schenking toevoegen aan mijn hypotheek?

Ja, u kunt de schenking toevoegen aan het geld van de hypotheek om uw woning te financieren. Door eigen middelen in te zetten verlaagt u de kans op een restschuld.

Laat u goed adviseren

Laat u goed adviseren over de mogelijkheden tot een hypotheek. Zo maakt u een goede keuze en kunt up profiteren van de meest voordelige mogelijkheden.

Maak gebruik van onze 280 experts
 • Wij opereren landelijk. Dus altijd in de buurt
 • Wij zijn 100% onafhankelijk
 • De eerste analyse is gratis en vrijblijvend

200.000+ Klanten geadviseerd

Wij zijn een landelijk werkende organisatie. Dit betekent dat waar u ook woont, onze adviseurs hebben altijd een kantoor bij u in de buurt. De adviseurs komen ook graag bij u aan huis voor een vrijblijvend en kosteloos eerste gesprek. Zo kunnen wij zonder dure huisvestigingskosten, de klant tegen een lager tarief een persoonlijke service bieden.

Ruim 280 ervaren hypotheekadviseurs staan klaar om u binnen enkele dagen van maatwerk advies te voorzien. Uw eigen adviseur begeleidt voor u het gehele traject van begin tot eind.

U weet binnen 5 minuten hoeveel hypotheek u kunt krijgen!

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?