Beoordeel deze pagina
8/10 (6)
Bedankt voor uw beoordeling

Jaarinkomen als basis

Freddy Hoffman, hypotheekexpert
Freddy Hoffman
Blauw & Florijn
Onze hypotheekexpert
Onze klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9,3/10!
"Fijn als iemand je helpt"
De adviseur besteedde erg veel tijd om duidelijk te maken wat een geldverstrekker exact nodig had en hoe ik dit het beste via internet kon aanleveren, erg behulpzaam! Alles wordt steeds meer digitaal en het is erg fijn als iemand je daarbij helpt.
- Harman G. op 4 mei 2021
Bijgewerkt op dinsdag 17 november 2020

Je kunt je hypotheek berekenen op basis van jouw jaarinkomen of salaris. Dit wordt vaak gevraagd bij het invullen van online berekeningen. Op basis van het jaarinkomen kun je via handige tools je maximale hypotheek online berekenen. Maar wat houdt het jaarinkomen of jaarsalaris precies in? Wat is het juiste om hier aan te geven? Op deze pagina kun je je inlezen wat onder het jaarinkomen valt.

1. Bruto jaarsalaris

Ga altijd uit van je bruto jaarsalaris. Dit is je jaarinkomen zonder aftrek van belastingen en pensioenpremies maar met vakantiegeld en vaste toeslagen. Door het opgeven van het bruto jaarsalaris kunnen de banken voorkomen dat eventuele belastingvoordelen of nadelen invloed hebben op de berekening van jouw maximale hypotheek.

Ga dus uit van het bedrag dat je bruto per jaar ontvangt. Dit doe je bijvoorbeeld door jouw maandelijkse bruto salaris te vermenigvuldigen met 12 of 13 maanden, afhankelijk van de afspraken in het CAO. Als je alleen je Netto salaris weet, kun je dat terugrekenen door na te gaan hoeveel belasting je betaalt en dat op te tellen bij de netto inkomsten. Over het algemeen geldt hoe hoger het inkomen, hoe meer je mag lenen. De overheid stelt ieder jaar vast hoeveel je van het bruto salaris mag besteden aan de hypotheek, dit heet de woonquote.

Tip afbeelding
TIP!
Bereken je maximale hypotheek
Weet wat je kan lenen
Binnen 2 minuten gedaan
Gratis en vrijblijvend
Analyse door een expert

2. Jaarinkomen berekenen

Het jaarinkomen berekenen kan op verschillende manieren, hier geven we een voorbeeld: je kunt het jaarinkomen berekenen door het bruto maandsalaris x 12 te doen + de dertiende maand er bij op te tellen. Zo heb je het jaarinkomen snel en juist berekend.

Voorbeeld:

Als je €3.000 per maand verdient en je dertiende maand ook €3.000 is, dan heb je een jaarinkomen van €39.000. Het berekende jaarinkomen kun je vervolgens meenemen in de hypotheekberekening.

3. Niet-structurele bonussen of overwerk

Bij het berekenen van het bruto salaris om je hypotheek te bepalen mag je eenmalige bonussen of toeslagen niet zomaar bij het salaris optellen. Stel dat je het afgelopen jaar een bonus kreeg omdat je een mooie klus binnen wist te slepen, dan mag je deze niet meenemen in de berekening van het bruto jaarinkomen. Het gaat de hypotheekbank om het structurele salaris dat je ontvangt, aangezien je dat in de toekomst beschikbaar zal hebben om de maandlasten (rente + aflossing) te betalen. Ook niet-structurele toeslagen mag je niet zomaar meenemen in de berekening. Uiteraard kunnen we je adviseren over de bonussen en toeslagen die je wel en niet op mag nemen in de berekening.

Jaarinkomen als basis

4. Inkomen als zelfstandige

Werk je als zelfstandige? Dan kun je jouw bruto jaarinkomen berekenen op basis van de jaarcijfers van de 3 laatste jaren. Als ZZP’er, kun je uitgaan van de fiscale winst per jaar. Dit is te berekenen door de zakelijke kosten van de omzet (zonder belasting) af te trekken. Bereken dit bedrag voor de laatste 3 jaar en tel deze bedragen bij elkaar op. Deel dit vervolgens door de 3 jaren waarvoor je de cijfers combineert. Er ontstaat op die manier een gemiddelde dat je kunt gebruiken als het bruto jaarinkomen om de maximale hypotheek te berekenen.

Houd er rekening mee dat de banken de fiscale winst in het laatste jaar vaak gebruiken als een maximum. Bovendien kijkt de bank naar de trendontwikkeling van het inkomen. Bereken hier je hypotheek als ondernemer

Laat u goed adviseren

Laat u goed adviseren over de mogelijkheden tot een hypotheek. Zo maakt u een goede keuze en kunt up profiteren van de meest voordelige mogelijkheden.

Maak gebruik van onze 280 experts
  • Wij opereren landelijk. Dus altijd in de buurt
  • Wij zijn 100% onafhankelijk
  • De eerste analyse is gratis en vrijblijvend

200.000+ Klanten geadviseerd

Wij zijn een landelijk werkende organisatie. Dit betekent dat waar u ook woont, onze adviseurs hebben altijd een kantoor bij u in de buurt. De adviseurs komen ook graag bij u aan huis voor een vrijblijvend en kosteloos eerste gesprek. Zo kunnen wij zonder dure huisvestigingskosten, de klant tegen een lager tarief een persoonlijke service bieden.

Ruim 280 ervaren hypotheekadviseurs staan klaar om u binnen enkele dagen van maatwerk advies te voorzien. Uw eigen adviseur begeleidt voor u het gehele traject van begin tot eind.

U weet binnen 5 minuten hoeveel hypotheek u kunt krijgen!

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?