Beoordeel deze pagina
8/10 (6)
Bedankt voor uw beoordeling

Hypotheek berekenen op basis van jaarinkomen

Freddy Hoffman hypotheekexpert
Freddy Hoffman
Blauw & Florijn
Onze hypotheekexpert

U kunt uw hypotheek berekenen op basis van uw jaarinkomen of salaris. De meeste banken hanteren de normen zoals het NIBUD (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) die opstelt, om ervoor te zorgen dat u niet teveel leent in verhouding tot uw inkomen. Op basis van die normen zijn er rekenmodules opgesteld. U dient uw jaarsalaris in te voeren, naast eventuele lasten als alimentatieverplichtingen. Bereken uw jaarinkomen of jaarsalaris, om dat in te kunnen voeren en uw maximale hypotheek online te berekenen. Doe nu de berekening!

max hypotheek berekenen

Bruto jaarsalaris

Ga altijd uit van uw bruto jaarsalaris, aangezien dat in dit geval van belang is. De banken voorkomen op die manier dat eventuele belastingvoordelen of nadelen van invloed zullen zijn op de berekening van uw maximale hypotheek. Ga dus uit van het bedrag dat u bruto per jaar ontvangt, eventueel door uw maandelijkse bruto salaris te vermenigvuldigen met 12 of 13 maanden, afhankelijk van de afspraken in uw CAO. Indien u alleen uw netto salaris weet kunt u dat eventueel terugrekenen, door na te gaan hoeveel belasting u betaalt en dat op te tellen bij de netto inkomsten.

op basis van jaarinkomen berekenen

Niet-structurele bonussen of overwerk

Houd er rekening mee dat u eenmalige bonussen of toeslagen niet zomaar bij uw salaris op mag tellen. Stel dat u het afgelopen jaar een bonus kreeg omdat u een mooie klus binnen wist te slepen, dan mag u deze niet meenemen in de berekening van uw bruto jaarinkomen. Het gaat de hypotheekbank om het structurele salaris dat u ontvangt, aangezien u dat in de toekomst beschikbaar zal hebben om de maandlasten (rente + aflossing) te betalen. Ook niet-structurele toeslagen mag u niet zomaar meenemen in de berekening. Uiteraard kunnen we u adviseren over de bonussen en toeslagen die u wel en niet op mag nemen in de berekening.

Jaarinkomen berekenen

Het jaarinkomen berekenen kan op verschillende manieren, hier geven we een voorbeeld van hoe u eenvoudig uw jaarinkomen kunt berekenen. Je kunt het jaarinkomen berekenen door het bruto maandsalaris x 12 te doen + de dertiende maand er bij op te tellen. Op deze manier ziet u snel hoeveel uw jaarinkomen is en zo heeft u het op de juiste manier berekend. Als u bijvoorbeeld € 3.000 per maand verdient en uw dertiende maand ook 3.000 is, dan heeft u een jaarinkomen van ongeveer € 39.000. Deze berekening van het jaarinkomen kunt u meenemen naar de hypotheek berekening.

v

Inkomen als zelfstandige

Heeft u een inkomen als zelfstandige? Dan kunt u uw bruto jaarinkomen berekenen op basis van de jaarcijfers van de 3 laatste jaren. Ga als ZZP’er bijvoorbeeld uit van de fiscale winst per jaar, tel de 3 bedragen bij elkaar op en deel dit vervolgens door de 3 jaren waarvoor u de cijfers combineert. Er ontstaat op die manier een gemiddelde, dat u kunt gebruiken als het bruto jaarinkomen om uw maximale hypotheek te berekenen. Houd er rekening mee dat de banken de fiscale winst in het laatste jaar vaak gebruiken als een maximum en de bank bovendien kijkt naar de trendontwikkeling van het inkomen. Heeft u nog vragen, kunt u altijd contact met ons opnemen.

U weet binnen 5 minuten hoeveel hypotheek u kunt krijgen!

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?