Beoordeel deze pagina
10/10 (1)
Bedankt voor uw beoordeling

Kadaster

Freddy Hoffman hypotheekexpert
Freddy Hoffman
Blauw & Florijn
Onze hypotheekexpert

Het Kadaster speelt een belangrijke rol binnen de woningmarkt, u krijgt er mee te maken op het moment dat u een nieuwe woning gaat kopen of u uw huidige woning wilt verkopen. Het Kadaster legt vast wie er eigenaar is van bepaalde woningen en percelen en houdt bovendien bij waar de erfafscheidingen lopen. Op het moment dat u een nieuwe woning koopt krijgt u te maken met het Kadaster, waar de notaris u in dient te schrijven als de nieuwe eigenaar van de woning.

Eigendom of waarde van een woning

Het Kadaster kennen we vooral van het register met betrekking tot het eigendom van woningen. De instelling houdt bij wie er de eigenaar is van een bepaalde woning of een perceel. In de koopakte van uw woning vindt u de akte van het Kadaster, of in ieder geval een uittreksel daarvan. Wilt u meer weten over een bepaalde woning? Het is bij het Kadaster mogelijk om een Woningrapport op te vragen. U zorgt er op die manier voor dat u bijvoorbeeld na kunt gaan wie de eigenaar is.

Hypotheken en beperkingen

Daarnaast is het bij het Kadaster mogelijk om meer informatie op te vragen, bijvoorbeeld met betrekking tot de waarde van een woning. Wat is de waarde van een woning en wat was de koopsom op het moment dat de huidige eigenaar het huis kocht? Hoe zien de prijsontwikkelingen van de laatste tijd eruit? U kunt het opvragen van uw eigen huis, of bij het Kadaster een aanvraag doen voor een andere woning. Op die manier krijgt u een goed beeld van de waarde van een woning en waar u rekening mee dient te houden wanneer u een bod wilt doen.

Bovendien kan het Kadaster u meer vertellen over de rechten en plichten met betrekking tot een woning. Is er sprake van recht van overpad, een hypotheek of andere beperkingen? Het zijn zaken die bij het Kadaster bekend zijn, zodat u de informatie op kunt vragen.

Bouwjaren en erfafscheidingen

Tenslotte heeft u bij het Kadaster de mogelijkheid om na te gaan wat het bouwjaar van een woning is en waar de grens van het perceel ligt. Op die manier krijgt u een goed beeld van een bepaalde woning, of kunt u meer informatie over uw eigen huis aanvragen.

Gerelateerde pagina's

U weet binnen 5 minuten hoeveel hypotheek u kunt krijgen!

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?