Beoordeel deze pagina
8/10 (4)
Bedankt voor uw beoordeling

Looptijd van de hypotheek

Freddy Hoffman hypotheekexpert
Freddy Hoffman
Blauw & Florijn
Onze hypotheekexpert

De looptijd van de hypotheek kunt u in theorie zelf kiezen, al is de kans zeer groot dat u een termijn van 30 jaar af zal spreken. Een uitzondering hierop vormen de nieuwe hypotheken die u afsluit, nadat u eerder al een andere hypotheek gehad heeft. Het is op dat moment interessant om rekening te houden met het feit dat u maximaal 30 jaar lang hypotheekrenteaftrek toe mag passen.

Kies de looptijd van de hypotheek niet tekort, aangezien dat de maandlasten behoorlijk op zal schroeven.

Weet u al hoelang u de looptijd van de hypotheek wilt hebben, en u wilt al berekenen hoeveel hypotheek u kunt krijgen? Doe dan nu de berekening, zodat u kunt zien hoeveel hypotheek u kunt krijgen.

Gevolgen van een korte of lange looptijd van de hypotheek

De looptijd van een hypotheek bepaalt in grote mate hoe hoog de maandlasten zullen zijn. Op het moment dat u bijvoorbeeld € 200.000 leent en u dat in 30 jaar aflost lineair aflost vraagt dit om een maandelijkse aflossing van € 555. Lost u de hypotheek in 20 jaar af? Dan loopt de maandelijkse aflossing op naar € 833. Aan de andere kant zorgt een langere looptijd ervoor dat u langer rente blijft betalen over de uitstaande hypotheekschuld. Het is in Nederland gebruikelijk om een looptijd van 30 jaar te kiezen, waarin u de hypotheek sinds 1 januari 2013 volledig dient af te lossen (dit geldt alleen voor nieuwe hypotheken sinds die datum).

Looptijd hypotheek

Hypotheek looptijd is doorgaans 30 jaar

De looptijd van een hypotheek van 30 jaar is op een aantal verschillende manieren logisch. Het zorgt ervoor dat u voldoende de tijd heeft om de hypotheek af te lossen, aangezien de maandlast te overzien blijft. Aan de andere kant is de looptijd niet onnodig lang, waardoor u de mogelijkheid heeft om uw hypotheek af te lossen, bijvoorbeeld voordat u met pensioen gaat. Afhankelijk van op welke leeftijd u de hypotheek in laat gaan zal u deze tussen uw 50ste en 60ste jaar hebben afgelost. Dat betekent dat u tegen die tijd op een meer voordelige manier zal wonen, zodra het inkomen gaat dalen of u een AOW-uitkering ontvangt.

looptijd hypotheek

Maximaal 30 jaar renteaftrek tijdens de looptijd van de hypotheek

Houd er rekening mee dat u maximaal 30 jaar gebruik mag maken van de hypotheekrenteaftrek. Heeft u eerder een hypotheek gehad en sluit u een nieuwe af? Dan is het van belang om er rekening mee te houden dat u niet zomaar 30 jaar lang gebruik mag blijven maken van de aftrek. In plaats daarvan is het van belang om de looptijd van de hypotheek af te stemmen op uw fiscale mogelijkheden. Op die manier kiest u de looptijd van de hypotheek zo dat u op een voordelige manier kunt wonen.

U weet binnen 5 minuten hoeveel hypotheek u kunt krijgen!

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?