Beoordeel deze pagina
8/10 (4)
Bedankt voor uw beoordeling

Looptijd van de hypotheek

Freddy Hoffman, hypotheekexpert
Freddy Hoffman
Blauw & Florijn
Onze hypotheekexpert
Onze klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9,3/10!
"Fijn als iemand je helpt"
De adviseur besteedde erg veel tijd om duidelijk te maken wat een geldverstrekker exact nodig had en hoe ik dit het beste via internet kon aanleveren, erg behulpzaam! Alles wordt steeds meer digitaal en het is erg fijn als iemand je daarbij helpt.
- Harman G. op 4 mei 2021
Bijgewerkt op dinsdag 18 mei 2021

De looptijd van de hypotheek kunt u in theorie zelf kiezen, maar in de praktijk is de kans zeer groot dat de hypotheek wordt afgesloten met een looptijd van 30 jaar. Bent u benieuwd naar de invloed van de looptijd op uw maximale hypotheek? Doe dan nu de berekening, zodat u kunt zien hoeveel hypotheek u kunt krijgen.

Benieuwd hoeveel hypotheek u kunt krijgen? Doe de berekening!

Maximale hypotheek berekenen

Snel naar:


Gevolgen van de looptijd van een hypotheek

Veel mensen sluiten een hypotheek af met een looptijd van 30 jaar. Een lange periode, maar het betekent niet dat u ook daadwerkelijk de gehele looptijd gebonden bent aan één woning. Er zijn genoeg redenen om al veel eerder te gaan verhuizen en over te sluiten of uw hypotheek eerder af te lossen. Wegens gezinsuitbreiding bijvoorbeeld, een scheiding of omdat uw inkomen is gestegen over de jaren.

Waarom is de looptijd dan toch belangrijk bij het afsluiten van de hypotheek?

De looptijd van een hypotheek bepaalt in grote mate hoe hoog de maandlasten zullen zijn. Op het moment dat u bijvoorbeeld € 200.000 leent en u dat in 30 jaar lineair aflost vraagt dit om een maandelijkse aflossing van € 555. Lost u de hypotheek in 20 jaar af? Dan loopt de maandelijkse aflossing op naar € 833. Aan de andere kant zorgt een langere looptijd ervoor dat u langer rente blijft betalen over de uitstaande hypotheekschuld.

De hypotheek looptijd altijd 30 jaar?

Het is in Nederland gebruikelijk om een looptijd van 30 jaar te kiezen, waarin u de hypotheek sinds 1 januari 2013 volledig dient af te lossen (dit geldt alleen voor nieuwe hypotheken sinds die datum). De looptijd van een hypotheek van 30 jaar is op een aantal verschillende manieren logisch. Het zorgt ervoor dat u voldoende de tijd heeft om de hypotheek af te lossen, aangezien de maandlast te overzien blijft.

Aan de andere kant is de looptijd niet onnodig lang, waardoor u de mogelijkheid heeft om uw hypotheek af te lossen, bijvoorbeeld voordat u met pensioen gaat. Afhankelijk van wanneer u de eerste hypotheek afsluit zal u deze hypotheek tussen uw 50ste en 65ste levensjaar hebben afgelost. Dat betekent dat u tegen die tijd erg voordelig kan wonen. Handig als het inkomen gaat dalen of u een AOW-uitkering ontvangt.

Een looptijd van 30 jaar is niet verplicht. Er zijn ook mogelijkheden om een andere looptijd te kiezen. Zo kunt u bij ASR Bank als starter een hypotheek afsluiten met een looptijd van 40 jaar. Het grote voordeel van een langere looptijd is het verspreiden van de aflossing. De maandlasten worden lager, maar er zijn ook nadelen. Je doet langer over het terugbetalen van de schuld en betaalt over de schuld langer rente. Ook een kortere looptijd is mogelijk. Zo kunt u bijvoorbeeld een hypotheek afsluiten met een looptijd van 20 jaar. De maximale hypotheek die u kunt krijgen wordt als gevolg van de kortere looptijd lager, omdat uw maandelijkse lasten stijgen.

Maximaal 30 jaar renteaftrek

Houd er rekening mee dat u maximaal 30 jaar gebruik mag maken van de hypotheekrenteaftrek. Heeft u eerder een hypotheek gehad en sluit u een nieuwe af? Dan is het goed om te weten dat u niet zomaar nog eens 30 jaar lang gebruik mag maken van de aftrek. Het is van belang om de looptijd van de hypotheek af te stemmen op uw fiscale mogelijkheden. Zo kiest u een looptijd waarmee u zo voordelig mogelijk kunt wonen.

Looptijd hypotheek

Laat u goed adviseren

Laat u goed adviseren over de mogelijkheden tot een hypotheek. Zo maakt u een goede keuze en kunt up profiteren van de meest voordelige mogelijkheden.

Maak gebruik van onze 280 experts
  • Wij opereren landelijk. Dus altijd in de buurt
  • Wij zijn 100% onafhankelijk
  • De eerste analyse is gratis en vrijblijvend

200.000+ Klanten geadviseerd

Wij zijn een landelijk werkende organisatie. Dit betekent dat waar u ook woont, onze adviseurs hebben altijd een kantoor bij u in de buurt. De adviseurs komen ook graag bij u aan huis voor een vrijblijvend en kosteloos eerste gesprek. Zo kunnen wij zonder dure huisvestigingskosten, de klant tegen een lager tarief een persoonlijke service bieden.

Ruim 280 ervaren hypotheekadviseurs staan klaar om u binnen enkele dagen van maatwerk advies te voorzien. Uw eigen adviseur begeleidt voor u het gehele traject van begin tot eind.

U weet binnen 5 minuten hoeveel hypotheek u kunt krijgen!

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?