Rentemiddeling voor lagere rente

Tips & vragen

Rentemiddeling is een manier om gebruik te kunnen maken van een lager rentepercentage ondanks een rentevaste periode. Het gaat hierbij om het openbreken van de rentevaste periode om zo van een lagere rente te profiteren. Op deze pagina kun jij ontdekken wat rentemiddeling precies inhoudt en hoe je dit kunt doen.

1. Wat is rentemiddeling?

Als je al een langere tijd een hypotheek hebt, kan het zijn dat de rente lager is geworden. Wanneer dit gebeurt wil je natuurlijk van de lagere rente profiteren. Dit kan door middel van rentemiddeling. Met de rentemiddeling regeling wordt een nieuw rentepercentage bepaald door het gemiddelde te nemen van je oude rentepercentage en de nieuwe rente. Dit zorgt ervoor dat je wel een lagere rente op je lopende hypotheek hebt maar dat de bank ook tegemoet wordt gekomen in het verlies dat wordt geleden bij dit nieuwe lagere rentepercentage.

Tip icoon

Rentemiddeling hypotheek

 • 100% onafhankelijk
 • Altijd de laagste rentes
 • Gratis en vrijblijvend

Sinds kort is het niet meer mogelijk voor banken om winst te maken met rentemiddeling. De renteopslag zal dus nooit hoger uitvallen dan het bedrag dat de bank misloopt doordat je een lagere rente gaat betalen. Niet elke hypotheekverstrekker biedt rentemiddeling aan.

2. Welk voordeel kan ik behalen met rentemiddeling?

Wil je gebruik maken van rentemiddeling of ben je benieuwd of je hier gebruik van kunt maken en wat dit je op kan leveren? Het is een methode om de boeterente die de hypotheekverstrekker je kan aanrekenen bij het oversluiten van je hypotheek of bij het openbreken van de rentevaste periode te verspreiden over de looptijd van de hypotheek. Dankzij rentemiddeling kun je samen met de bank tot een compromis komen, om te voorkomen dat je een boeterente dient te betalen. Bovendien is deze nieuwe rente volledig aftrekbaar van de belasting. Het kan echter zo zijn dat het voordeliger is om de rentevaste periode op te breken of je hypotheek over te sluiten afhankelijk van de te betalen renteboete en het voordeel dat je haalt uit het nieuwe rentepercentage. Het is daarom van belang dat je jezelf goed laat adviseren over een nieuwe renteregeling.

een lagere hypotheekrente door rentemiddeling

3. Boeterente

Wil je jouw hypotheek oversluiten of de rentevaste periode openbreken om te profiteren van een lagere rente op dit moment? De kans is dan groot dat de hypotheekverstrekker je een boeterente in rekening zal brengen, ter compensatie van de inkomsten die de bank mis zal lopen. De bank zal de hoogte van de boeterente voor je berekenen. Een hypotheekadviseur kan je helpen na te gaan of het toch voordeliger is om de hypotheek over te sluiten of de rentevaste periode open te breken. Met name wanneer de rente een stuk lager is dan je huidige rente kan dit toch een goed idee zijn.

4. Voor- en nadelen van rentemiddeling

Voordelen:

 • Je betaalt minder rente over je hypotheek dus de maandlasten gaan omlaag.
 • Je hypotheek wordt niet verhoogd.
 • Het nieuwe rentepercentage wordt opnieuw voor een langere periode vastgezet.
 • Je betaalt geen boeterente maar het verlies voor de bank wordt verrekend met het nieuwe rentepercentage.

Nadelen:

 • Niet alle hypotheekverstrekkers bieden rentemiddeling aan.
 • Alleen als je hypotheek al een langere tijd loopt, wordt het interessant om naar rentemiddeling te kijken.
 • De rente kan tijdens de nieuwe rentevaste periode niet opnieuw verlaagd worden.

5. Voorwaarden rentemiddeling

Wil je nagaan of je gebruik kunt maken van rentemiddeling op het moment dat je van plan bent om de rente open te breken of je hypotheek over te sluiten? Je kunt hiervoor gebruik maken van de hypotheekvoorwaarden zoals je die van de bank heeft ontvangen. Daarnaast is het verstandig om contact op te nemen met je bank en hen de vraag voor te leggen. Het is niet altijd mogelijk om hier gebruik van te maken. Indien je niet voor rentemiddeling kunt kiezen, dien je de boeterente af te zetten tegen het rentevoordeel, om zelf tot een keuze te komen.

6. Aanbieders rentemiddeling

Het verschilt per hypotheekverstrekker of deze rentemiddeling aanbiedt. Wij hebben dit per verstrekker op een rijtje gezet.

Hypotheekverstrekker Rentemiddeling Bijzonderheden
ABN AMRO
AEGON De verstrekker AEGON is per 1 september 2019 gestopt met rentemiddeling.
Allianz
Argenta
ASN
a.s.r.
Attens
BijBouwe
BLG Wonen
BNP Paribas
Centraal Beheer
Florius
HollandWoont
Hypotrust Kan aleen bij de Vrij Leven Hypotheek
ING
IQWOON
Lloyds Bank
Lot Hypotheken
Merius
Moneyou
Munt Hypotheken
Nationale Nederlanden
NIBC Direct Tijdelijk geen rentemiddeling mogelijk vanwege nieuwe regelgeving.
Obvion Alleen mogelijk voor Obvion Hypotheek
Philips Pensionfonds Hypotheken
Rabobank Tijdelijk geen rentemiddeling mogelijk vanwege nieuwe regelgeving.
Reaal
Regiobank
Robuust
SNS Bank
Syntrus Achmea
Triodos Bank
Tulp Hypotheken
Van Lanschot
Venn Hypotheken
Vista Hypotheken
WestlandUtrecht Bank
Woonfonds Hypotheken

Laat je goed adviseren

Laat je goed adviseren over de mogelijkheden tot een hypotheek. Zo maak je een goede keuze en kan je profiteren van de meest voordelige mogelijkheden.

Maak gebruik van onze 280 experts

 • Wij opereren landelijk. Dus altijd in de buurt
 • Wij zijn 100% onafhankelijk
 • De eerste analyse is gratis en vrijblijvend

Deze aanbieders doen mee