Beoordeel deze pagina
8,2/10 (5)
Bedankt voor uw beoordeling

Rentemiddeling

Freddy Hoffman, hypotheekexpert
Freddy Hoffman
Blauw & Florijn
Onze hypotheekexpert
Onze klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9,3/10!
"Fijn als iemand je helpt"
De adviseur besteedde erg veel tijd om duidelijk te maken wat een geldverstrekker exact nodig had en hoe ik dit het beste via internet kon aanleveren, erg behulpzaam! Alles wordt steeds meer digitaal en het is erg fijn als iemand je daarbij helpt.
- Harman G. op 17 september 2019

Rentemiddeling is een manier om gebruik te kunnen maken van een lager rentepercentage ondanks een rentevaste periode.

Snel naar:


Wat is rentemiddeling?

Als u al langere tijd een hypotheek hebt, kan het zo zijn dat de rente lager is geworden en dat het voor u voordeliger is om uw hypotheek aan te houden met deze lagere rente. Met de rentemiddeling regeling wordt een nieuw rentepercentage bepaald door het gemiddelde te nemen van uw oude rentepercentage en de nieuwe rente. Dit zorgt ervoor dat u wel een lagere rente heeft op uw lopende hypotheek maar dat de bank ook tegemoet wordt gekomen in het verlies dat wordt geleden bij dit nieuwe lagere rentepercentage.

Sinds kort is het niet meer mogelijk voor banken om winst te maken met rentemiddeling. De renteopslag zal dus nooit hoger uitvallen dan het bedrag dat de bank misloopt doordat u een lagere rente gaat betalen. Niet elke hypotheekverstrekker biedt rentemiddeling aan.

Welk voordeel kan ik behalen met rentemiddeling?

Wilt u gebruik maken van rentemiddeling of bent u benieuwd of u hier gebruik van kunt maken en wat dit u op kan leveren? Het is een methode om de boeterente die de hypotheekverstrekker u kan aanrekenen bij het oversluiten van uw hypotheek of bij het openbreken van de rentevaste periode te verspreiden over de looptijd van de hypotheek. Dankzij rentemiddeling kunt u samen met de bank tot een compromis komen, om te voorkomen dat u een boeterente dient te betalen. Bovendien is deze nieuwe rente volledig aftrekbaar van de belasting. Het kan echter zo zijn dat het voordeliger is om de rentevaste periode op te breken of uw hypotheek over te sluiten afhankelijk van de te betalen renteboete en het voordeel dat u haalt uit het nieuwe rentepercentage. Het is daarom van belang dat u zich goed laat adviseren over een nieuwe renteregeling.

Rentemiddeling

Boeterente bij oversluiten of nieuwe rentevaste periode

Wilt u uw hypotheek oversluiten of de rentevaste periode openbreken om te profiteren van een lagere rente op dit moment? De kans is dan groot dat de hypotheekverstrekker u een boeterente in rekening zal brengen, ter compensatie van de inkomsten die de bank mis zal lopen. De bank zal de hoogte van de boeterente voor u berekenen. Een hypotheekadviseur kan u helpen na te gaan of het toch voordelig is om de hypotheek over te sluiten of de rentevaste periode open te breken. Met name wanneer de rente een stuk lager is dan uw huidige rente kan dit toch een goed idee zijn.

Voor- en nadelen van rentemiddeling

Voordelen:

  • U betaalt minder rente over uw hypotheek dus de maandlasten gaan omlaag.
  • Uw hypotheek wordt niet verhoogd.
  • Het nieuwe rentepercentage wordt opnieuw voor een langere periode vastgezet.
  • U betaalt geen boeterente maar het verlies voor de bank wordt verrekend met het nieuwe rentepercentage.

Nadelen:

  • Niet alle hypotheekverstrekkers bieden rentemiddeling aan.
  • Alleen als uw hypotheek al een langere tijd loopt, wordt het interessant om naar rentemiddeling te kijken.
  • De rente kan tijdens de nieuwe rentevaste periode niet opnieuw verlaagd worden.

Hypotheekvoorwaarden van de hypotheekverstrekker

Wilt u nagaan of u gebruik kunt maken van rentemiddeling op het moment dat u van plan bent om de rente open te breken of uw hypotheek over te sluiten? U kunt hiervoor gebruik maken van de hypotheekvoorwaarden zoals u die van uw bank heeft ontvangen. Daarnaast is het verstandig om contact op te nemen met uw bank en hen de vraag voor te leggen. Het is niet altijd mogelijk om hier gebruik van te maken. Indien u niet voor rentemiddeling kunt kiezen, dient u de boeterente af te zetten tegen het rentevoordeel, om zelf tot een keuze te komen.

Wilt u rentemiddeling?

Wilt u ook weten of u in aanmerking komt voor rentemiddeling bij uw hypotheekverstrekker? Vraag dan een gesprek met een onafhankelijke hypotheekadviseur aan!

Laat u goed adviseren

Laat u goed adviseren over de mogelijkheden tot een hypotheek. Zo maakt u een goede keuze en kunt up profiteren van de meest voordelige mogelijkheden.

Maak gebruik van onze 280 experts
  • Wij opereren landelijk. Dus altijd in de buurt
  • Wij zijn 100% onafhankelijk
  • De eerste analyse is gratis en vrijblijvend

200.000+ Klanten geadviseerd

Wij zijn een landelijk werkende organisatie. Dit betekent dat waar u ook woont, onze adviseurs hebben altijd een kantoor bij u in de buurt. De adviseurs komen ook graag bij u aan huis voor een vrijblijvend en kosteloos eerste gesprek. Zo kunnen wij zonder dure huisvestigingskosten, de klant tegen een lager tarief een persoonlijke service bieden.

Ruim 280 ervaren hypotheekadviseurs staan klaar om u binnen enkele dagen van maatwerk advies te voorzien. Uw eigen adviseur begeleidt voor u het gehele traject van begin tot eind.

Gerelateerde pagina's

U weet binnen 5 minuten hoeveel hypotheek u kunt krijgen!

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?