Beoordeel deze pagina
8,3/10 (6)
Bedankt voor uw beoordeling

Samenlevingscontract

Freddy Hoffman hypotheekexpert
Freddy Hoffman
Blauw & Florijn
Onze hypotheekexpert

Heeft u samen een samenlevingscontract of bent u benieuwd hoe dit werkt? Welke elementen spelen er een rol in het samenlevingscontract en hoe gaat het opstellen en naleven hiervan in z’n werk? Welke voorwaarden zijn er van toepassing en hoe werkt het samenlevingscontract met het oog op de kinderen en een eventuele beëindiging?

Elementen in het samenlevingscontract

In het samenlevingscontract komen een aantal verschillende elementen terug. U kunt samen met uw partner bepalen welke elementen u er wel en niet in op wilt nemen, het is wat dat betreft geen lijst met verplichtingen. U heeft bijvoorbeeld de mogelijkheid om de verdeling van de kosten van boodschappen, kleding en woonlasten op te nemen in het samenlevingscontract. Dit geeft duidelijkheid en houvast, met name op het moment dat de inkomens uit elkaar groeien of er sprake is van andere invloeden zoals hoge kostenposten voor een van de beide partners.

Daarnaast is het verstandig om de bankrekening(en) in het samenlevingscontract op te nemen, net als de verdeling van de kosten voor het opvoeden en verzorgen van de kinderen. Wie betaalt welk deel van de kosten dit dat met zich mee zal brengen? Ondanks dat u er nog niet aan moet denken op het moment dat u een samenlevingscontract opstelt is het ook verstandig om de verdeling van de bezittingen goed regelen, op het moment dat u besluit uit elkaar te zijn. Tenslotte kunt u nadenken over een verblijvingsbeding, die stelt dat uw partner de gemeenschappelijke bezittingen mag houden, op het moment dat u komt te overlijden.

Opstellen en voorwaarden

U kunt zelf besluiten of u het samenlevingscontract op wilt laten stellen door de notaris, of dat u dit samen wilt doen. Wilt u het contract gebruiken om partnerpensioen te kunnen ontvangen, op het moment dat uw partner komt te overlijden? In dat geval bent u verplicht om het samenlevingscontract op te laten stellen door de notaris. De kosten hiervan kunnen per notaris verschillen, waardoor het de moeite waard is om meerdere notarissen met elkaar te vergelijken. Op het moment dat u een samenlevingscontract bij de notaris op laat stellen dient u in ieder geval beiden ouder dan 18 jaar te zijn en mag u beiden niet onder curatele staan.

Kinderen en beëindigen

Heeft u een samenlevingscontract en krijgt u kinderen? De vrouw wordt dan automatisch moeder, op het moment dat er een kindje wordt geboren. Als man dient u het kind eerst te erkennen om vader te worden, dit gebeurt niet automatisch.

Op het moment dat u het samenlevingscontract met uw (ex-)partner beëindigd is er in principe alleen sprake van alimentatie indien u dat zo in het contract heeft afgesproken. Is dat niet het geval en wilt u toch alimentatie ontvangen? Dan kunt u naar de rechter gaan om dit af te dwingen.

U weet binnen 5 minuten hoeveel hypotheek u kunt krijgen!

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?