Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Scheiden en hypotheek

Freddy Hoffman, hypotheekexpert
Freddy Hoffman
Blauw & Florijn
Onze hypotheekexpert

Een scheiding is al vervelend genoeg, maar als u samen een huis en hypotheek heeft komen er nog een hoop extra beslissingen de hoek kijken. Om te zorgen dat u alle zaken snel en goed kan regelen vindt u op deze pagina alle informatie over de hypotheek na een scheiding.

Snel naar:


Verkopen of blijven wonen?

Sommige mensen kiezen ervoor om het huis te verkopen en ieder hun eigen weg te gaan, maar er wordt ook vaak gekozen om het huis aan te houden. Zeker als u kinderen heeft is het fijn als zij in hun eigen vertrouwde huis en buurt blijven wonen. Welke optie voor u ook de voorkeur heeft, u moet verschillende financiële keuzes maken en regelingen treffen bij een scheiding.

Woning verkopen

Als u de woning verkoopt kunt u gezamenlijke hypotheek aflossen uit de opbrengst. U kunt vervolgens de restschuld of overwaarde verdelen.

U blijft in het huis wonen

U of uw ex-partner kan er natuurlijk ook voor kiezen om in de woning te blijven wonen. Er zijn verschillende mogelijkheden als u besluit de woning te behouden.

  • U kunt de hypotheek overnemen
  • U kunt een nieuwe hypotheek afsluiten
  • U kunt kiezen voor economisch toebedelen

Hypotheek overnemen

Als u in het huis wil blijven wonen kunt u de hypotheek overnemen. Om de hypotheek na scheiding over te nemen moet er veel worden geregeld:

  1. De woningwaarde moet opnieuw worden bepaald door een taxateur, makelaar of door eigen onderzoek. De keuze hangt af van de persoonlijke situatie en verstandshouding.
  2. De waarde van de woning moet vervolgens worden verdeeld. Ook dat hangt af van uw persoonlijke situatie. Bent u getrouwd met huwelijkse voorwaarden of in gemeenschap van goederen?
  3. Voor de vertrekkende partner moet er Ontslag Hoofdelijke Aansprakelijkheid (OHA) worden geregeld, zodat hij of zij niet langer aansprakelijk is voor de hypotheeklasten.
  4. Als er overwaarde is moet u uw ex-partner vervolgens uitkopen, zodat uw ex-partner zijn of haar aandeel van de overwaarde van de woning kan ontvangen. Als u de financiële middelen niet heeft om uw partner uit te kopen, kunt u de hypotheek verhogen of een tweede hypotheek afsluiten. Er kan ook sprake zijn van onderwaarde. Dan moet u de restschuld verdelen en zal uw partner u moeten betalen.
  5. De notaris maakt een akte van verdeling op, waarin wordt vastgesteld dat het huis voortaan alleen op uw naam staat.

Uiteraard kan het zijn dat uw hypotheekverstrekker niet akkoord gaat met het verhogen van uw hypotheek of het afsluiten van een extra hypotheek op de woning, omdat uw inkomen bijvoorbeeld niet toereikend is. In dat geval zal u het huis waarschijnlijk moeten verkopen, maar u kunt er ook voor kiezen om de hypotheek op beide namen te laten staan en onderling een regeling te treffen. Dit heeft wel financiële gevolgen.

Economisch toebedelen

Een andere mogelijkheid is het economisch toebedelen van de woning aan de blijvende partner. Dit kunt u vastleggen in het echtscheidingsconvenant. Dit wil zeggen dat het huis volledig economisch eigendom wordt van de blijvende partner, maar dat het huis juridisch gezien nog voor 50% van de vertrekkende partner is. De partner die 100% economisch eigenaar wordt van de woning profiteert zo maximaal van het fiscale voordeel. De ex-partners blijven beiden aansprakelijk voor de hypotheek na scheiding. U zult alles onderling dus goed moeten vastleggen.

Anders dan bij OHA hoeft de bank geen goedkeuring te geven voor het economisch toebedelen van een ex-partner.

Hypotheekrenteaftrek tijdens de scheiding

Als u gaat scheiden is het mogelijk dat u nog enige tijd fiscale partners blijft. Ook als u niet meer samenwoont en het huis nog niet verkocht is. Pas als u echtscheidingsverzoek is ingediend bij de rechtbank bent u daadwerkelijk gescheiden. De belastingdienst biedt de mogelijkheid aan beide partners om gedurende de eerste 24 maanden gebruik te maken van de hypotheekrenteaftrek. Zo is de overgang van gezamenlijk naar gescheiden wonen makkelijker.

Als u in de oude woning blijft wonen heeft u twee mogelijkheden:

  • U betaalt beiden de helft van de hypotheekrente en mag de helft van de rente aftrekken
  • De vertrekkende partner betaalt de volledige hypotheekrente en mag dan de helft van de rente aftrekken en de helft aangeven als partneralimentatie

Op de website van de belastingdienst vindt u alle informatie over de gevolgen van de onderlinge regeling voor het eigenwoningforfait en de hypotheekrenteaftrek.

Het verdelen van de boedel

Als u samenwoont, bouwt u over de jaren vaak een grote inboedel op, Zaken die u met gezamenlijk geld heeft gekocht. Denk aan een dure televisie, een nieuwe bank of een kunstwerk dat jullie cadeau kregen bij de housewarming. Hoe u deze spullen verdeelt tijdens de scheiding hangt af van uw huwelijkse voorwaarden of de samenlevingsvorm.

Als u in gemeenschap van goederen bent getrouwd heeft u beide recht op de helft van de inboedel. U kunt onderling overleggen hoe deze verdeling eruit komt te zien. Indien één van de partners meer spullen krijgt, moet de andere partner worden gecompenseerd in geld. Als u onder huwelijkse voorwaarden trouwt, heeft u vooraf al vastgelegd hoe de boedel moet worden verdeeld.

Financiële situatie

U zult samen afspraken moeten maken over de woning en de hypotheek na het scheiden. Verder zijn er nog veel meer financiële gevolgen als u besluit te gaan scheiden:

Alimentatie

Er zijn twee soorten alimentatie die u kan krijgen van uw ex-partner of moet betalen aan uw ex-partner. Allereerst is er de kinderalimentatie. Als u samen kinderen heeft die jonger zijn dan 18 jaar bepaalt een rechter de hoogte van de kinderalimentatie. Hierbij spelen de draagkracht van de betalende partner, het gezinsinkomen voor de scheiding en de kosten van een kind een rol. Het betalen van kinderalimentatie heeft meestal geen invloed op de hoogte van een nieuwe hypotheek.

Bij partneralimentatie betaalt één van de ex-partners geld aan de ander. Dit is vaak de grootverdiener in het gezin, die moet zorgen dat de ander na een scheiding genoeg inkomen heeft om van te leven. U kunt samen met een mediator of advocaat de partneralimentatie vaststellen, maar als u er niet uitkomt zal de rechter de hoogte bepalen. Het betalen van partneralimentatie heeft invloed op de hoogte van een nieuwe hypotheek, omdat de bank dit ziet als een financiële verplichting. Als u partneralimentatie ontvangt, kan dit uw maximale hypotheek positief beïnvloeden, maar de alimentatie is van tijdelijke aard. Daardoor is partneralimentatie geen stabiele factor voor de bank.

Fiscale gevolgen

U bent na een scheiding geen fiscale partners meer. Dit heeft invloed op jouw fiscale situatie. U leest meer over de fiscale gevolgen van een scheiding op de website belastingdienst.nl

Verzekeringen

Sommige verzekeringen, zoals een overlijdensrisicoverzekering heeft u gezamenlijk afgesloten. Uw partner zou geld krijgen als u zou komen te overlijden en vice versa. Nu u gaat scheiden of al gescheiden bent, wilt u waarschijnlijk deze verzekering opzeggen of wijzigen. U kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om het verzekerde bedrag aan iemand anders uit keren, zoals de kinderen.

Het kan echter verstandig zijn om de verzekering aan te houden. Stel dat uw ex overlijdt en de alimentatie stopt, dan is het fijn als u met de uitkering uit een overlijdensrisicoverzekering de kosten kan dekken.

Kosten scheiding

Ook de scheiding zelf is niet gratis, maar u heeft zelf invloed op de kosten. Hoe meer u onderling regelt, hoe lager u de kosten van een scheiding houdt.

Bereken hoeveel hypotheek u kunt krijgen bij een scheiding.

Hypotheek na scheiding berekenen

U weet binnen 5 minuten hoeveel hypotheek u kunt krijgen!

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?