Hypotheek overnemen na scheiding

Tips & vragen

Als je samen een koopwoning hebt en besluit om uit elkaar te gaan, is het belangrijk dat er goede afspraken gemaakt worden. Gaat iemand de hypotheek overnemen of gaan jullie het huis verkopen? Als één van jullie besluit om in de woning te blijven wonen, dan zal hij/zij de ander moeten uitkopen. Dit betekent dat één van de partners de hypotheek overneemt en de kosten alleen moet dragen.

1. Uitkopen partner

Na een scheiding kan het zijn dat je besluit om je ex partner uit te kopen. Als jij de woning wilt behouden en de andere partner wilt verkopen bijvoorbeeld. Voor de scheiding werd de huidige hypotheek hoogstwaarschijnlijk van beide salarissen betaald.

Hierna zullen de lasten drukken op het salaris van de partner die eigenaar van de woning blijft. Het is belangrijk om te bepalen of je voldoende inkomen hebt om de nieuwe hypotheek te betalen. De geldverstrekker bepaalt of je de lasten alleen kunt betalen en of de hypotheek dus op één naam gezet mag worden.

Als je verplicht bent om alimentatie te betalen aan je ex-partner, dan kan dit invloed hebben op de hoogte van je nieuwe hypotheek. Als je een hypotheek overneemt door scheiding is het verstandig om hulp in te schakelen van een adviseur.

Verder is het belangrijk om te bepalen hoeveel jullie huidige woning waard is. Dit kan op verschillende manieren:

  • Een taxateur of makelaar inschakelen voor een taxatierapport, hiervoor kun je vooraf een offerte aanvragen
  • Een grove inschatting laten doen door een makelaar, vaak zijn hier geen kosten aan verbonden
  • Recente verkoop prijzen opvragen van vergelijkbare huizen uit de buurt, deze moet je kopen bij het kadaster
  • De WOZ-waarde opzoeken, dat kan online bij het WOZ-waardeloket. Let wel op dat het hierbij gaat om een indicatie
Tip icoon

Maximale hypotheek

  • 100% onafhankelijk
  • Altijd de laagste rentes
  • Gratis en vrijblijvend

2. Hypotheek overnemen berekenen

Je kan je hypotheek verhogen voor het overnemen van de hypotheek. De extra kosten die dit met zich meebrengt moet je echter wel kunnen dragen. Je kunt berekenen of je de hypotheek van je ex-partner kunt overnemen.

De huidige woningwaarde laat zien of er overwaarde of onderwaarde op het pand zit. Bij overwaarde moet de persoon die de hypotheek gaat overnemen de ander uitkopen. In het geval van onderwaarde is dit andersom.

Een adviseur kan je helpen met het hypotheek overnemen berekenen. Hierbij wordt rekening gehouden met je inkomen, de nieuwe hypotheek en kosten die gemaakt worden voor het uitkopen van je partner.

3. Partner uitkopen in termijnen

Kan je je partner niet in één keer uitkopen? Dan is je partner uitkopen in termijnen ook nog een mogelijkheid. Hier moeten goede afspraken over gemaakt worden en je hebt uiteraard de goedkeuring van jouw ex-partner nodig. Het kan handig zijn een mediator hiervoor in te schakelen

4. Akte van verdeling

Het is belangrijk dat er een akte van verdeling door de notaris opgesteld wordt als je een hypotheek overneemt. Deze akte moet aangeven dat de woning en hypotheek op jouw naam staan. Zo niet, dan blijft je ex-partner na de relatiebreuk of scheiding aansprakelijk voor betaling van hypotheek en rente. Het is dus erg belangrijk om de hypotheekakte bij te laten werken door een notaris.

kosten
Bij het opstellen van een akte van verdeling komen notariskosten kijken. Deze kunnen verschillen per notaris. Hiervoor kan je offertes opvragen bij meerdere kantoren.

Wie de kosten op zich neemt bepaal je zelf. Meestal worden deze kosten door de ex-partners onderling verdeelt.

Scheiden en hypotheek

5. Hypotheek overnemen zonder uitkopen

Kan ik ook een hypotheek overnemen zonder mijn partner uit te kopen? Wij zien dat dit vaak niet haalbaar is. De vertrekkende partner deelt namelijk op deze manier niet mee in de winst op eventuele overwaarde van de woning.

Er is wel een optie dat partners kiezen om samen eigenaar te blijven van de koopwoning. Dit kan als het financieel niet mogelijk is om de hypotheek op één naam te zetten. Het is belangrijk om hierover goede afspraken te maken. De adviserende rol van een mediator of adviseur kan hier hulp bij bieden.

Laat je goed adviseren

Laat je goed adviseren over de mogelijkheden tot een hypotheek. Zo maak je een goede keuze en kan je profiteren van de meest voordelige mogelijkheden.

Maak gebruik van onze 280 experts

  • Wij opereren landelijk. Dus altijd in de buurt
  • Wij zijn 100% onafhankelijk
  • De eerste analyse is gratis en vrijblijvend

Deze aanbieders doen mee