Beoordeel deze pagina
9,1/10 (11)
Bedankt voor uw beoordeling

Starterslening

Freddy Hoffman hypotheekexpert
Freddy Hoffman
Blauw & Florijn
Onze hypotheekexpert

Een huis op het oog die onbetaalbaar lijkt? Dankzij een starterslening kunt u wellicht toch een eigen woning aankopen. Met de starterslening overbrugt u het verschil tussen de prijs van het huis en het maximaal te lenen hypotheekbedrag. U leent dus een extra bedrag bovenop de de hypotheek. Gebruik de starterslening om een eigen huis te financieren alleen wanneer u verwacht dat uw inkomen de komende jaren zal gaan stijgen.

Geen rente, alleen aflossing

U betaalt over de starterslening de eerste drie jaren geen rente en aflossing, daarna wel, tenzij u het nog niet kunt betalen. Hiervoor kunt u dan een hertoetsing aanvragen. Dit zorgt voor een voordelig stuk lening, waarmee u soms toch net de financiering van uw woning rond kunt krijgen. Kost de woning u (inclusief aankoopkosten) bijvoorbeeld €200.000, maar kunt u op basis van uw inkomen(s) maximaal €180.000 lenen? Dan kunt u de laatste €20.000 lenen via een starterslening. U betaalt hier nog geen rente over, waardoor de maandlasten niet (veel) extra op uw inkomen zullen drukken.

Starterslening

Starters op de woningmarkt

Gemeenten en provinsies vinden het belangrijk dat ook starters een kans hebben op de huidige woningmarkt. Hiervoor stellen zij geld beschikbaar in een fonds. Als starter op de woningmarkt zit je in een unieke situatie, aangezien het inkomen vaak nog relatief laag is, maar dat de komende jaren zal gaan stijgen. Op het moment dat u als starter door weet te groeien in een hogere functie is de kans groot dat uw salaris op zal lopen. Vanaf dat moment zou u een volledige hypotheek kunnen dragen. Wat dat betreft is de starterslening vooral bedoeld om de eerste paar jaren te overbruggen, zodat u wel alvast de mogelijkheid heeft om een eigen woning aan te kopen. Echter, let op want per gemeente en/of provincie verschillen de voorwaarden voor deze lening. Voor meer informatie en de voorwaarden kunt u terecht op de site van de Starterslening.

Lees meer over de Starterslening

U weet binnen 5 minuten hoeveel hypotheek u kunt krijgen!

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?