Starterslening en een hypotheek

Tips & vragen

Heeft u een huis op het oog dat onbetaalbaar lijkt? Dankzij een starterslening kunt u wellicht toch een eigen woning aankopen. Met de starterslening overbrugt u het verschil tussen de prijs van het huis en het maximaal te lenen hypotheekbedrag. U leent dus een extra bedrag bovenop de hypotheek. Gebruik de starterslening om een eigen huis te financieren alleen wanneer u verwacht dat uw inkomen de komende jaren zal gaan stijgen.

1. Voordeel van een starterslening

U betaalt over de starterslening de eerste drie jaren geen rente en aflossing, daarna wel, tenzij u het nog niet kunt betalen. Hiervoor kunt u dan een hertoetsing aanvragen. Dit zorgt voor een voordelige lening, waarmee u soms toch net de financiering van uw woning rond kunt krijgen.

Voorbeeld:

Kost de woning u (inclusief aankoopkosten) €200.000, maar kunt u op basis van uw inkomen(s) maximaal €180.000 lenen? Dan kunt u de laatste €20.000 lenen via een starterslening. U betaalt hier nog geen rente over, waardoor de maandlasten niet (veel) extra op uw inkomen zullen drukken.

Tip icoon

Maximale hypotheek

  • 100% onafhankelijk
  • Altijd de laagste rentes
  • Gratis en vrijblijvend

Naast de rente- en aflossingsvrije periode wordt er elke drie jaar gekeken naar uw inkomenssituatie. In het geval dat uw inkomen op positieve wijze is veranderd, begint u met aflossen. De laatste keer dat er naar uw inkomenssituatie wordt gekeken is na 15 jaar. Het deel van de lening dat dan nog niet is afgelost moet bij verkoop of aan het eind van de looptijd worden afbetaald. Uw afbetaling wordt vervolgens geïnvesteerd om een andere starter op de woningmarkt te ondersteunen.

2. Voorwaarden voor een starterslening

De voorwaarden voor het afsluiten van een starterslening en de maximale hoogte van de lening verschillen per gemeente of provincie. Bovendien geeft niet elke gemeente/provincie startersleningen uit. Als uw gemeente dit wel doet, geldt meestal dat u aan één van de volgende voorwaarden moet voldoen:

  • U koopt uw eerste koopwoning waar u zelfstandig gaat wonen.
  • U woont zelfstandig in een huurhuis en gaat nu in een koophuis wonen.
  • U woont in een huurhuis en besluit dit huurhuis te kopen.

Soms is het mogelijk om als zogenaamde ‘herstarter’ een starterslening af te sluiten. Dit is bijvoorbeeld het geval na een scheiding. Tot slot wordt de starterslening verplicht afgesloten in combinatie met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Dit betekent dat u de hypotheekverstrekker meer zekerheid kunt bieden aangezien de restschuld wordt betaald als het huis moet worden verkocht met verlies.

Starterslening en een hypotheek

3. Starters op de woningmarkt

Gemeenten en provincies vinden het belangrijk dat ook starters een kans hebben op de huidige woningmarkt. Hiervoor stellen zij geld beschikbaar in een fonds. Als starter op de woningmarkt zit u in een unieke situatie, aangezien het inkomen vaak nog relatief laag is maar de komende jaren zal gaan stijgen. Op het moment dat u als starter door weet te groeien in een hogere functie, is de kans groot dat uw salaris op zal lopen.

Vanaf dat moment kunt u volledige hypotheek kunnen dragen. Wat dat betreft is de starterslening vooral bedoeld om de eerste paar jaren te overbruggen, zodat u wel alvast een eigen woning aan te kopen. Maar, let op! Per gemeente en/of provincie verschillen de voorwaarden voor deze lening.

Laat je goed adviseren

Laat je goed adviseren over de mogelijkheden tot een hypotheek. Zo maak je een goede keuze en kan je profiteren van de meest voordelige mogelijkheden.

Maak gebruik van onze 280 experts

  • Wij opereren landelijk. Dus altijd in de buurt
  • Wij zijn 100% onafhankelijk
  • De eerste analyse is gratis en vrijblijvend

Deze aanbieders doen mee