Beoordeel deze pagina
7,4/10 (5)
Bedankt voor uw beoordeling

Verlengingsvoorstel

Freddy Hoffman hypotheekexpert
Freddy Hoffman
Blauw & Florijn
Onze hypotheekexpert

Wat is een verlengingsvoorstel van de bank en wat kan ik hiermee?

Heeft u een verlengingsvoorstel van de bank ontvangen, of hoorde u hiervan en bent u benieuwd wat u daarvan kunt verwachten? Het is een voorstel vanuit de bank, dat u kunt gebruiken om een nieuwe rentevaste periode te kiezen. Wilt u niet ingaan op het verlengingsvoorstel van de bank? Dan kunt u besluiten om de hypotheek over te sluiten naar een andere hypotheekverstrekker. Houd er rekening mee dat daar kosten aan verbonden zijn.

Meer informatie ontvangen over een verlengingsvoorstel voor een hypotheek? Ga een gesprek aan met een hypotheekadviseur.

Enkele maanden voordat de rentevaste periode afloopt

U ontvangt het verlengingsvoorstel van de bank over het algemeen een tot enkele maanden, voordat de huidige rentevaste periode afloopt. Loopt uw rente bijvoorbeeld af in mei? Dan is de kans groot dat u in februari, maart of april een voorstel van de bank zal ontvangen, om de rente opnieuw gedurende een bepaalde periode vast te zetten. Doorgaans ontvangt u een tabel met verschillende rentevaste perioden, met daarbij de rentepercentages die erbij horen. U kunt uiteraard met uw hypotheekadviseur of de bank overleggen of u in dient te gaan op het verlengingsvoorstel, of dat u naar andere mogelijkheden dient te zoeken.

Enkelsporige of dubbelsporige rente

Het verlengingsvoorstel is tegenwoordig in de meeste gevallen gelijk aan de rente die ook nieuwe klanten betalen op het moment dat ze een hypotheek af zouden sluiten. We spreken in dat geval van een enkelsporige rente, die ervoor zorgt dat u als bestaande klant niet meer betaalt dan nieuwe klanten. Maakt de bank gebruik van een dubbelsporige rente, iets dat we vooral uit het verleden kennen? Dan is het mogelijk dat uw verlengingsvoorstel hogere rentes laat zien dan de rente voor nieuwe klanten, waardoor het veelal de moeite waard is om de hypotheek over te laten sluiten.

Verlengingsvoorstel accepteren of hypotheek oversluiten

Op het moment dat u een verlengingsvoorstel van de bank ontvangt heeft u voldoende de tijd om hier zelf goed over na te denken, of hier met uw hypotheekadviseur over te spreken. Op het verlengingsvoorstel staat een geldigheid aangegeven, dus zorg ervoor dat u voor die tijd laat weten of u akkoord wenst te gaan. U kunt het verlengingsvoorstel gebruiken om een nieuwe rentevaste periode af te sluiten bij uw huidige hypotheekverstrekker. Wilt u niet akkoord gaan? Dan kunt u het verlengingsvoorstel gebruiken om de tarieven te vergelijken met de rentepercentages die andere hypotheekverstrekkers u zouden rekenen.

U weet binnen 5 minuten hoeveel hypotheek u kunt krijgen!

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?