Het belangrijkste in het kort
Een verlengingsvoorstel krijgt u van de bank om een nieuwe rentevaste periode te kiezen. Op deze pagina informeren wij u over het verlengingsvoorstel en wat de mogelijkheden zijn.
Overzicht van deze pagina
1. Wat is een verlengingsvoorstel?
Heeft u een verlengingsvoorstel van de bank ontvangen, of hoorde u hiervan en bent u benieuwd wat u daarvan kunt verwachten? Het is een voorstel vanuit de bank, dat u kunt gebruiken om een nieuwe rentevaste periode te kiezen. Wilt u niet ingaan op het verlengingsvoorstel van de bank? Dan kunt u besluiten om de hypotheek over te sluiten naar een andere hypotheekverstrekker. Houd er rekening mee dat daar misschien kosten aan verbonden zijn.
2. Wanneer krijgt u een verlengingsvoorstel?
U ontvangt het verlengingsvoorstel van de bank over het algemeen één tot enkele maanden voordat de huidige rentevaste periode afloopt. Loopt uw rente bijvoorbeeld af in mei? Dan is de kans groot dat u in februari, maart of april een voorstel van de bank zult ontvangen om de rente opnieuw gedurende een bepaalde periode vast te zetten. Doorgaans ontvangt u een tabel met verschillende rentevaste perioden, met de rentepercentages die erbij horen. U kunt uiteraard met uw hypotheekadviseur of de bank overleggen of u ingaat op het verlengingsvoorstel, of dat u andere mogelijkheden moet overwegen. Vergelijk hier de hypotheekrentes!
3. Enkelsporige of dubbelsporige rente
Het verlengingsvoorstel is tegenwoordig in de meeste gevallen gelijk aan de rente die ook nieuwe klanten betalen op het moment dat ze een hypotheek af zouden sluiten. We spreken in dat geval van een enkelsporige rente, die ervoor zorgt dat u als bestaande klant niet meer betaalt dan nieuwe klanten. Maakt de bank gebruik van een dubbelsporige rente, iets dat we vooral uit het verleden kennen? Dan is het mogelijk dat uw verlengingsvoorstel hogere rentes laat zien dan de rente voor nieuwe klanten, waardoor het veelal de moeite waard is om de hypotheek over te laten sluiten naar een andere hypotheekverstrekker.
4. Verlengingsvoorstel accepteren of hypotheek oversluiten
Op het moment dat u een verlengingsvoorstel van de bank ontvangt heeft u voldoende de tijd om hier zelf goed over na te denken, of hier met uw hypotheekadviseur over te spreken. Op het verlengingsvoorstel staat een geldigheid aangegeven, dus zorg ervoor dat u voor die tijd laat weten of u akkoord wenst te gaan. U kunt het verlengingsvoorstel gebruiken om een nieuwe rentevaste periode af te sluiten bij uw huidige hypotheekverstrekker. Wilt u niet akkoord gaan? Dan kunt u het verlengingsvoorstel gebruiken om de tarieven te vergelijken met de rentepercentages die andere hypotheekverstrekkers u zouden rekenen. Meer informatie ontvangen over een verlengingsvoorstel voor een hypotheek? Vraag nu een gesprek aan met een hypotheekadviseur!
Veelgestelde vragen
Wat is een verlengingsvoorstel?
Aan het eind van een rentevaste periode doet de bank een verlengingsvoorstel, meestal op basis van de huidige rentepercentages zoals die voor nieuwe klanten gelden.
Wanneer krijg ik een verlengingsvoorstel?
U ontvangt het verlengingsvoorstel meestal één of enkele maanden voor het aflopen van de rentevaste periode.
Moet ik een verlengingsvoorstel accepteren?
Nee, u heeft de keus tussen het accepteren van het voorstel of uw hypotheek over te sluiten naar een andere hypotheekverstrekker.