Beoordeel deze pagina
7/10 (4)
Bedankt voor uw beoordeling

Verlengingsvoorstel

Wat is een verlengingsvoorstel van de bank en wat kan ik hiermee?

Heeft u een verlengingsvoorstel van de bank ontvangen, of hoorde u hiervan en bent u benieuwd wat u daarvan kunt verwachten? Het is een voorstel vanuit de bank, dat u kunt gebruiken om een nieuwe rentevaste periode te kiezen. Wilt u niet ingaan op het verlengingsvoorstel van de bank? Dan kunt u besluiten om de hypotheek over te sluiten naar een andere hypotheekverstrekker. Houd er rekening mee dat daar kosten aan verbonden zijn.

Enkele maanden voordat de rentevaste periode afloopt

U ontvangt het verlengingsvoorstel van de bank over het algemeen een tot enkele maanden, voordat de huidige rentevaste periode afloopt. Loopt uw rente bijvoorbeeld af in mei? Dan is de kans groot dat u in februari, maart of april een voorstel van de bank zal ontvangen, om de rente opnieuw gedurende een bepaalde periode vast te zetten. Doorgaans ontvangt u een tabel met verschillende rentevaste perioden, met daarbij de rentepercentages die erbij horen. U kunt uiteraard met uw hypotheekadviseur of de bank overleggen of u in dient te gaan op het verlengingsvoorstel, of dat u naar andere mogelijkheden dient te zoeken.

Enkelsporige of dubbelsporige rente

Het verlengingsvoorstel is tegenwoordig in de meeste gevallen gelijk aan de rente die ook nieuwe klanten betalen op het moment dat ze een hypotheek af zouden sluiten. We spreken in dat geval van een enkelsporige rente, die ervoor zorgt dat u als bestaande klant niet meer betaalt dan nieuwe klanten. Maakt de bank gebruik van een dubbelsporige rente, iets dat we vooral uit het verleden kennen? Dan is het mogelijk dat uw verlengingsvoorstel hogere rentes laat zien dan de rente voor nieuwe klanten, waardoor het veelal de moeite waard is om de hypotheek over te laten sluiten.

Verlengingsvoorstel accepteren of hypotheek oversluiten

Op het moment dat u een verlengingsvoorstel van de bank ontvangt heeft u voldoende de tijd om hier zelf goed over na te denken, of hier met uw hypotheekadviseur over te spreken. Op het verlengingsvoorstel staat een geldigheid aangegeven, dus zorg ervoor dat u voor die tijd laat weten of u akkoord wenst te gaan. U kunt het verlengingsvoorstel gebruiken om een nieuwe rentevaste periode af te sluiten bij uw huidige hypotheekverstrekker. Wilt u niet akkoord gaan? Dan kunt u het verlengingsvoorstel gebruiken om de tarieven te vergelijken met de rentepercentages die andere hypotheekverstrekkers u zouden rekenen.

Binnen 5 minuten overzicht van de laagste rentes, uw maximale hypotheek en de netto maandlasten?

Doe hier de berekening online

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.