Beoordeel deze pagina
8/10 (6)
Bedankt voor uw beoordeling

Kosten koper en Vrij op naam

Freddy Hoffman, hypotheekexpert
Freddy Hoffman
Blauw & Florijn
Onze hypotheekexpert
Onze klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9,3/10!
"Fijn als iemand je helpt"
De adviseur besteedde erg veel tijd om duidelijk te maken wat een geldverstrekker exact nodig had en hoe ik dit het beste via internet kon aanleveren, erg behulpzaam! Alles wordt steeds meer digitaal en het is erg fijn als iemand je daarbij helpt.
- Harman G. op 1 juni 2021
Bijgewerkt op dinsdag 17 november 2020

Wanneer je een huis gaat kopen zal je regelmatig de termen 'kosten koper' en 'vrij op naam' tegen komen. Wat deze termen inhouden en wat deze voor je betekenen kun je op deze pagina vinden.

1. Wat betekent Kosten koper en Vrij op naam?

Ga je een huis kopen? Houd er dan rekening mee dat je niet alleen de koopsom betaalt, maar dat er sprake is van bijkomende kosten. Het gaat bijvoorbeeld om de kosten voor de notaris, maar ook om eventuele taxatiekosten en de kosten voor de makelaar (courtagekosten). Wanneer je een bestaande woning koopt is het gebruikelijk dat men dit doet op basis van ‘Kosten koper’ (k.k.). Als je een nieuwbouwwoning koopt gebeurt dit in de regel ‘Vrij op naam’ (v.o.n.).

2. Kosten koper

Kosten koper (k.k.), is een verzamelnaam voor alle kosten waar je als koper van een bestaande woning mee te maken krijgt. Houd er bijvoorbeeld rekening mee dat je notariskosten dient te betalen, aangezien deze de leveringsakte en de hypotheekakte opmaakt. Daarnaast moet je betalen voor de inschrijving bij het kadaster, net als een afsluitprovisie van de hypotheek en eventuele advieskosten aan de hypotheekadviseur. Verder kan er sprake zijn van taxatiekosten. In het verleden zorgde de overdrachtsbelasting voor een flink aandeel in de ‘kosten koper’, maar daar is de laatste jaren verandering in gekomen. In 2020 is de overdrachtsbelasting 2% van de koopsom.

Tip afbeelding
TIP!
Bereken je maximale hypotheek
Weet wat je kan lenen
Binnen 2 minuten gedaan
Gratis en vrijblijvend
Analyse door een expert

3. Kosten koper en hypotheek

Het is sinds 2018 niet meer toegestaan om meer te lenen dan de woningwaarde. Sommige van de kosten zijn echter wel weer fiscaal aftrekbaar. Lees hier meer over de verschillende kosten die komen kijken bij de aankoop van een woning.

Kosten koper

4. Vrij op naam

Ga je een nieuwbouwwoning kopen? Dan zitten er over het algemeen een aantal onderdelen bij de koopsom inbegrepen. Men verwerkt hier bijvoorbeeld de BTW (21%) in, maar ook de bouwkosten voor de aannemer. Daarnaast zal men de notariskosten van de eigendomsoverdracht in de koopsom opnemen, zodat je die niet apart hoeft te betalen.

5. Kosten bij Vrij op naam

Zodra je Vrij op naam (v.o.n.) koopt wil dat niet zeggen dat je helemaal geen rekening meer hoeft te houden met aanvullende kosten. Je dient nog altijd rekening te houden met kosten voor het hypotheekadvies (inclusief de afsluitprovisie voor de hypotheek), de notariskosten voor de hypotheekakte en eventueel de taxatiekosten. Indien je een nieuwbouwwoning koopt hoef je de taxatiekosten in veel van de gevallen niet te betalen. Het is in ieder geval verstandig om een makelaar altijd goed te vragen welke kosten er zijn inbegrepen bij de koopsom. Maak in ieder geval het onderscheid tussen ‘kosten koper’ en ‘vrij op naam’, aangezien dit behoorlijk scheelt.

Tip afbeelding
TIP!
Laat je goed adviseren
Maak een afspraak met een expert
Weet snel wat er mogelijk is
Altijd een expert in de buurt
Gratis en vrijblijvend
Advies door een expert

6. Veelgestelde vragen

Wat zijn de kosten koper?

Kosten koper zijn alle kosten die komen kijken bij de aankoop van een bestaand huis.

Wat valt er onder de kosten koper?

Zowel leveringskosten zoals overdrachtsbelasting als financieringskosten zoals notariskosten en kosten voor het taxatierapport vallen onder kosten koper.

Kan ik de kosten koper meefinancieren met mijn hypotheek?

Je mag niet meer lenen dan 100% van de woningwaarde. Als je de volledige woning wilt financieren kun je bijkomende kosten, zoals de kosten koper, niet meer mee financieren.

Kan ik de kosten koper aftrekken van de belasting?

Het is bij veel aankoopkosten mogelijk om ze fiscaal af te trekken.

Wat is vrij op naam?

Vrij op naam komt voor bij de aankoop van een nieuwbouwwoning en betekent dat de verkoper de kosten voor de aankoop op zich neemt.

Wat voor kosten komen er kijken bij Vrij op naam?

Er zijn ook bij Vrij op naam kosten om rekening mee te houden zoals de kosten voor hypotheekadvies en de notariskosten voor de hypotheekakte.

Laat u goed adviseren

Laat u goed adviseren over de mogelijkheden tot een hypotheek. Zo maakt u een goede keuze en kunt up profiteren van de meest voordelige mogelijkheden.

Maak gebruik van onze 280 experts
  • Wij opereren landelijk. Dus altijd in de buurt
  • Wij zijn 100% onafhankelijk
  • De eerste analyse is gratis en vrijblijvend

200.000+ Klanten geadviseerd

Wij zijn een landelijk werkende organisatie. Dit betekent dat waar u ook woont, onze adviseurs hebben altijd een kantoor bij u in de buurt. De adviseurs komen ook graag bij u aan huis voor een vrijblijvend en kosteloos eerste gesprek. Zo kunnen wij zonder dure huisvestigingskosten, de klant tegen een lager tarief een persoonlijke service bieden.

Ruim 280 ervaren hypotheekadviseurs staan klaar om u binnen enkele dagen van maatwerk advies te voorzien. Uw eigen adviseur begeleidt voor u het gehele traject van begin tot eind.

U weet binnen 5 minuten hoeveel hypotheek u kunt krijgen!

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?