Beoordeel deze pagina
7,5/10 (4)
Bedankt voor uw beoordeling

Kosten koper en Vrij op naam

Wanneer u een huis gaat kopen zal u regelmatig de termen 'kosten koper' en 'vrij op naam' tegen komen. Wat deze termen inhouden en wat deze voor u betekenen kunt u op deze pagina vinden.

Snel naar:


Wat betekent 'Kosten koper' en 'Vrij op naam'?

Gaat u een huis kopen? Houd er dan rekening mee dat u niet alleen de koopsom betaalt, maar dat er sprake is van bijkomende kosten. Het gaat bijvoorbeeld om de kosten voor de notaris, maar ook om eventuele taxatiekosten en de kosten voor de makelaar (courtagekosten). Wanneer u een bestaande woning koopt is het gebruikelijk dat men dit doet op basis van ‘Kosten koper’ (k.k.). Als u een nieuwbouwwoning koopt gebeurt dit in de regel ‘Vrij op naam’ (v.o.n.).

Kosten koper

‘Kosten koper’ is een verzamelnaam voor alle kosten waar u als koper van een bestaande woning mee te maken krijgt. Houd er bijvoorbeeld rekening mee dat u notariskosten dient te betalen, aangezien deze de leveringsakte en de hypotheekakte opmaakt. Daarnaast moet u betalen voor de inschrijving bij het kadaster, net als een afsluitprovisie van de hypotheek en eventuele advieskosten aan de hypotheekadviseur. Verder kan er sprake zijn van taxatiekosten. In het verleden zorgde de overdrachtsbelasting voor een flink aandeel in de ‘kosten koper’, maar daar is de laatste jaren verandering in gekomen. In 2020 is de overdrachtsbelasting 2% van de koopsom.

Kosten koper en hypotheek

Het is sinds 2018 niet meer toegestaan om meer te lenen dan de woningwaarde. Sommige van de kosten zijn echter wel weer fiscaal aftrekbaar. Lees hier meer over de verschillende kosten die komen kijken bij de aankoop van een woning!

Vrij op naam

Gaat u een nieuwbouwwoning kopen? Dan zitten er over het algemeen een aantal onderdelen bij de koopsom in begrepen. Men verwerkt hier bijvoorbeeld de BTW (21%) in, maar ook de bouwkosten voor de aannemer. Daarnaast zal men de notariskosten van de eigendomsoverdracht in de koopsom opnemen, zodat u die niet apart hoeft te betalen.

Kosten bij Vrij op naam

Zodra u ‘Vrij op naam’ koopt wil dat niet zeggen dat u helemaal geen rekening meer hoeft te houden met aanvullende kosten. U dient nog altijd rekening te houden met kosten voor het hypotheekadvies (inclusief de afsluitprovisie voor de hypotheek), de notariskosten voor de hypotheekakte en eventueel de taxatiekosten. Indien u een nieuwbouwwoning koopt hoeft u de taxatiekosten in veel van de gevallen niet te betalen. Het is in ieder geval verstandig om een makelaar altijd goed te vragen welke kosten er zijn inbegrepen bij de koopsom. Maak in ieder geval het onderscheid tussen ‘kosten koper’ en ‘vrij op naam’, aangezien dit behoorlijk scheelt.

Veelgestelde vragen

Wat zijn de kosten koper?

Kosten koper zijn alle kosten die komen kijken bij de aankoop van een bestaand huis.

Wat valt er onder de kosten koper?

Zowel leveringskosten zoals overdrachtsbelasting als financieringskosten zoals notariskosten en kosten voor het taxatierapport vallen onder kosten koper.

Kan ik de kosten koper meefinancieren met mijn hypotheek?

U mag niet meer lenen dan 100% van de woningwaarde. Als u de volledige woning wilt financieren kunt u bijkomende kosten, zoals de kosten koper, niet meer mee financieren.

Kan ik de kosten koper aftrekken van de belasting?

Het is bij veel aankoopkosten mogelijk om ze fiscaal af te trekken.

Wat is vrij op naam?

Vrij op naam komt voor bij de aankoop van een nieuwbouwwoning en betekent dat de verkoper de kosten voor de aankoop op zich neemt.

Wat voor kosten komen er kijken bij Vrij op naam?

Er zijn ook bij Vrij op naam kosten om rekening mee te houden zoals de kosten voor hypotheekadvies en de notariskosten voor de hypotheekakte.

U weet binnen 5 minuten hoeveel hypotheek u kunt krijgen!

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?