Kosten koper en Vrij op naam

Tips & vragen

Wanneer je een huis gaat kopen zal je regelmatig de termen 'kosten koper' en 'vrij op naam' tegen komen. Wat deze termen inhouden en wat deze voor je betekenen kun je op deze pagina vinden.

1. Wat betekent Kosten koper en Vrij op naam?

Ga je een huis kopen? Houd er dan rekening mee dat je niet alleen de koopsom betaalt, maar dat er sprake is van bijkomende kosten. Het gaat bijvoorbeeld om de kosten voor de notaris, maar ook om eventuele taxatiekosten en de kosten voor de makelaar (courtagekosten).

Wanneer je een bestaande woning koopt is het gebruikelijk dat men dit doet op basis van ‘Kosten koper’ (k.k.). Als je een nieuwbouwwoning koopt gebeurt dit in de regel ‘Vrij op naam’ (v.o.n.).

Tip icoon

Maximale hypotheek

  • 100% onafhankelijk
  • Altijd de laagste rentes
  • Gratis en vrijblijvend

2. Hoeveel is kosten koper?

Kosten koper (k.k.), is een verzamelnaam voor alle kosten waar je als koper van een bestaande woning mee te maken krijgt. Houd er bijvoorbeeld rekening mee dat je notariskosten dient te betalen, aangezien deze de leveringsakte en de hypotheekakte opmaakt. Daarnaast moet je betalen voor de inschrijving bij het kadaster, net als een afsluitprovisie van de hypotheek en eventuele advieskosten aan de hypotheekadviseur.

Verder kan er sprake zijn van taxatiekosten. In het verleden zorgde de overdrachtsbelasting voor een flink aandeel in de ‘kosten koper’, maar daar is de laatste jaren verandering in gekomen. In 2020 is de overdrachtsbelasting 2% van de koopsom.

Hoeveel procent is kosten koper? Dit is van meerdere factoren afhankelijk. Meer hierover vind je in onderstaande paragraaf. Als uitgangspunt kun je rekenen met ongeveer 6% van de waarde van de woning.

3. Kosten koper berekenen

Onderstaande tabel geeft een globaal overzicht van de kosten koper als je een woning van €300.000 euro wil kopen.. Let op, deze cijfers zijn een indicatie.

Onderdeel Kosten
Overdrachtsbelasting (2% van koopsom)Ben je jonger dan 35 jaar en is de woning niet duurder dan 4 ton, dan vervalt de overdrachtsbelasting €6.000
Notariskosten €1.000
Taxatiekosten €500
Advies en bemiddeling €2.500
Bouwkundige keuring €500
Kosten NHG (0.7% van de koopsom) €400
Makelaarskosten €5.000
Totaal €14.900
Kosten koper

4. Kosten koper en hypotheek

Het is sinds 2018 niet meer toegestaan om meer te lenen dan de woningwaarde. Sommige van de aankoopkosten zijn echter wel weer fiscaal aftrekbaar.

5. Vrij op naam

Ga je een nieuwbouwwoning kopen? Dan zitten er over het algemeen een aantal onderdelen bij de koopsom inbegrepen. Men verwerkt hier bijvoorbeeld de BTW (21%) in, maar ook de bouwkosten voor de aannemer. Daarnaast zal men de notariskosten van de eigendomsoverdracht in de koopsom opnemen, zodat je die niet apart hoeft te betalen.

6. Kosten bij Vrij op naam

Zodra je Vrij op naam (v.o.n.) koopt wil dat niet zeggen dat je helemaal geen rekening meer hoeft te houden met aanvullende kosten. Je dient nog altijd rekening te houden met kosten voor het hypotheekadvies (inclusief de afsluitprovisie voor de hypotheek), de notariskosten voor de hypotheekakte en eventueel de taxatiekosten.

Indien je een nieuwbouwwoning koopt hoef je de taxatiekosten in veel van de gevallen niet te betalen. Het is wel verstandig om een makelaar altijd goed te vragen welke kosten er zijn inbegrepen bij de koopsom. Maak in ieder geval het onderscheid tussen ‘kosten koper’ en ‘vrij op naam’, aangezien dit behoorlijk scheelt.

7. Veelgestelde vragen

Wat zijn de kosten koper?

Kosten koper zijn alle kosten die komen kijken bij de aankoop van een bestaand huis.

Wat valt er onder de kosten koper?

Zowel leveringskosten zoals overdrachtsbelasting als financieringskosten zoals notariskosten en kosten voor het taxatierapport vallen onder kosten koper.

Kan ik de kosten koper meefinancieren met mijn hypotheek?

Je mag niet meer lenen dan 100% van de woningwaarde. Als je de volledige woning wilt financieren kun je bijkomende kosten, zoals de kosten koper, niet meer mee financieren.

Kan ik de kosten koper aftrekken van de belasting?

Het is bij veel aankoopkosten mogelijk om ze fiscaal af te trekken.

Wat is vrij op naam?

Vrij op naam komt voor bij de aankoop van een nieuwbouwwoning en betekent dat de verkoper de kosten voor de aankoop op zich neemt.

Wat voor kosten komen er kijken bij Vrij op naam?

Er zijn ook bij Vrij op naam kosten om rekening mee te houden zoals de kosten voor hypotheekadvies en de notariskosten voor de hypotheekakte.

Laat je goed adviseren

Laat je goed adviseren over de mogelijkheden tot een hypotheek. Zo maak je een goede keuze en kan je profiteren van de meest voordelige mogelijkheden.

Maak gebruik van onze 280 experts

  • Wij opereren landelijk. Dus altijd in de buurt
  • Wij zijn 100% onafhankelijk
  • De eerste analyse is gratis en vrijblijvend

Deze aanbieders doen mee