Beoordeel deze pagina
7,5/10 (4)
Bedankt voor uw beoordeling

Wat betekent 'Kosten koper' en waar staat 'Vrij op naam' voor?

Freddy Hoffman hypotheekexpert
Freddy Hoffman
Blauw & Florijn
Onze hypotheekexpert

Gaat u een huis kopen? Houd er dan rekening mee dat u niet alleen de koopsom betaalt, maar dat er sprake is van bijkomende kosten. Het gaat bijvoorbeeld om de kosten voor de notaris, maar ook om eventuele taxatiekosten en de kosten voor de makelaar (courtagekosten). Wanneer u een bestaande woning koopt is het gebruikelijk dat men dit doet op basis van ‘Kosten koper’ (k.k.). Als u een nieuwbouwwoning koopt gebeurt dit in de regel ‘Vrij op naam’ (v.o.n.).

Kosten koper

‘Kosten koper’ is een verzamelnaam voor alle kosten waar u als koper mee te maken krijgt. Houd er bijvoorbeeld rekening mee dat u notariskosten dient te betalen, aangezien deze de leveringsakte en de hypotheekakte op dient te maken. daarnaast dient u de inschrijving bij het kadaster te betalen, net als een afsluitprovisie van de hypotheek en eventuele advieskosten aan de hypotheekadviseur. Verder kan er sprake zijn van taxatiekosten. In het verleden zorgde de overdrachtsbelasting voor een flink aandeel in de ‘kosten koper’, maar daar is de laatste jaren verandering in gekomen.

Vrij op naam

Gaat u een nieuwbouwwoning kopen? Dan zitten er over het algemeen een aantal onderdelen bij de koopsom in begrepen. Men verwerkt hier bijvoorbeeld de Btw (21%) in, maar ook de bouwkosten voor de aannemer. Daarnaast zal men de notariskosten van de eigendomsoverdracht in de koopsom opnemen, zodat u die niet apart hoeft te betalen. Houd er rekening mee dat men u eventueel bouwrente in rekening zal brengen, naast de rente tijdens bouw.

Zodra u ‘Vrij op naam’ koopt wil dat niet zeggen dat u helemaal geen rekening meer hoeft te houden met aanvullende kosten. U dient nog altijd rekening te houden met advieskosten voor het hypotheekadvies (inclusief de afsluitprovisie voor de hypotheek), de notariskosten voor de hypotheekakte en eventueel de taxatiekosten. Indien u een nieuwbouwwoning koopt hoeft u de taxatiekosten in veel van de gevallen niet te betalen. Het is in ieder geval verstandig om een makelaar altijd goed te vragen welke kosten er zijn inbegrepen bij de koopsom. Maak in ieder geval het onderscheid tussen ‘kosten koper’ en ‘vrij op naam’, aangezien dit behoorlijk scheelt.

U weet binnen 5 minuten hoeveel hypotheek u kunt krijgen!

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?