Beoordeel deze pagina
10/10 (1)
Bedankt voor uw beoordeling

Woekerpolis

Freddy Hoffman, hypotheekexpert
Freddy Hoffman
Blauw & Florijn
Onze hypotheekexpert
Onze klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9,3/10!
"Fijn als iemand je helpt"
De adviseur besteedde erg veel tijd om duidelijk te maken wat een geldverstrekker exact nodig had en hoe ik dit het beste via internet kon aanleveren, erg behulpzaam! Alles wordt steeds meer digitaal en het is erg fijn als iemand je daarbij helpt.
- Harman G. op 1 juni 2021
Bijgewerkt op dinsdag 17 november 2020

Wat is een woekerpolis?

De term ‘woekerpolis’ hebben we eigenlijk vooral te danken aan het TROS televisieprogramma Radar, die uitgebreid aan deze verzekeringsvorm aandacht besteedde, waardoor het probleem met dit soort polissen landelijk op de kaart werd gezet. Vanaf de introductie van deze manier van verzekeren in 1993 tot het moment dat het in 2008 niet langer werd aangeboden zijn er in Nederland zo’n 6,5 miljoen van dit soort polissen afgesloten. De waarden van al die polissen bij elkaar opgeteld bedraagt ongeveer 100 miljard euro.

In theorie een financiële winnaar

Het principe van de woekerpolis was dat de in te leggen bedragen voor polishouders belegd zouden worden, zodat er – dankzij een goed rendement op de effectenbeurs – aan het einde van de looptijd van de verzekering een kapitaal was opgebouwd waarmee bijvoorbeeld een hypotheek in één keer volledig kon worden afgelost. In theorie zag het toekomstige financiële plaatje er bij dit soort polissen erg rooskleurig uit. Echter, behaalde resultaten uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst en deze stelling bleek op dit type polissen absoluut van toepassing te zijn.

Het probleem van de woekerpolis

Beurskoersen vertonen perslot van rekening niet alleen maar stijgende lijnen. Aandelen kunnen natuurlijk ook in waarde dalen. Dat ontdekten veel bezitters van een woekerpolis toen bleek dat na een aantal jaren sparen het rendement minder gunstig uitpakte en hun vermogen aanmerkelijk minder snel groeide dan wat door de verzekeringsmaatschappijen was voorgespiegeld. Mede vanwege een ondoorzichtig web aan allerlei kosten die de verzekeringsmaatschappijen onder andere voor het beheren van het vermogen in rekening brachten, werd uiteindelijk slechts 70 tot 80 procent van de inleg daadwerkelijk belegd. Hierdoor werd het praktisch onmogelijk om het voorgespiegelde rendement op de einddatum van de verzekering te kunnen behalen. Vanwege de hoge woekerwinsten die de verzekeringsmaatschappijen met dit soort verzekeringen maakten kregen ze uiteindelijk de naam ‘woekerpolis’.

Collectieve nieuwe afspraken met grote verzekeringsmaatschappijen

In de loop der jaren zijn er zowel door individuen als door belangenorganisaties, zoals de Stichting Verliespolis en de Stichting Woekerpolisclaim rechtszaken gevoerd om verzekeringsmaatschappijen te dwingen met oplossingen te komen voor de financiële schade die vanwege de woekerpolissen was ontstaan. Dit heeft er onder andere toe geleid dat een aantal grote verzekeraars een akkoord met de twee eerder genoemde stichtingen hebben gesloten. In dat akkoord is afgesproken, dat de in rekening te brengen kosten voor polissen met een inleg tot € 1.200 per jaar maximaal 2,85% mogen bedragen en voor polissen met een jaarlijkse inleg van meer dan € 1.200 maximaal 2,45% per jaar. Daarnaast betaalt de verzekeringsmaatschappij aan het eind van de looptijd van de polis een compensatiebedrag uit voor een deel van de ingehouden kosten.

Alternatieven voor uw woekerpolis

Heeft u op dit moment nog een woekerpolis, dan bent u overigens niet verplicht om deze tot het einde van de rit uit te zitten. Wilt u er vanaf voordat de einddatum bereikt wordt, dan heeft u een aantal verschillende mogelijkheden. In de eerste plaats kunt u besluiten om de polis premievrij te maken. Dit betekent dat u vanaf dat moment geen nieuwe bedragen meer inlegt, maar dat de einddatum van de polis wel gewoon in stand blijft. Ook in dat geval heeft u recht op compensatie van de ingehouden kosten. De tweede mogelijkheid betreft het afkopen van de polis, zodat u de afkoopwaarde op uw bankrekening uitbetaald krijgt. De derde optie is het oversluiten van uw woekerpolis naar een ander financieel product met lagere kosten. Kiest u voor een van de twee laatstgenoemde opties, dan moet u er wel rekening mee houden dat deze oplossingen fiscale gevolgen voor u kunnen hebben.

Laat u goed adviseren

Laat u goed adviseren over de mogelijkheden tot een hypotheek. Zo maakt u een goede keuze en kunt up profiteren van de meest voordelige mogelijkheden.

Maak gebruik van onze 280 experts
  • Wij opereren landelijk. Dus altijd in de buurt
  • Wij zijn 100% onafhankelijk
  • De eerste analyse is gratis en vrijblijvend

200.000+ Klanten geadviseerd

Wij zijn een landelijk werkende organisatie. Dit betekent dat waar u ook woont, onze adviseurs hebben altijd een kantoor bij u in de buurt. De adviseurs komen ook graag bij u aan huis voor een vrijblijvend en kosteloos eerste gesprek. Zo kunnen wij zonder dure huisvestigingskosten, de klant tegen een lager tarief een persoonlijke service bieden.

Ruim 280 ervaren hypotheekadviseurs staan klaar om u binnen enkele dagen van maatwerk advies te voorzien. Uw eigen adviseur begeleidt voor u het gehele traject van begin tot eind.

U weet binnen 5 minuten hoeveel hypotheek u kunt krijgen!

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?