Beoordeel deze pagina
8,7/10 (65)
Bedankt voor uw beoordeling
 · 351 beoordelingen

Onze klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9,3/10!

Stap 1/3
Laagste rente garantie
100% onafhankelijk
Gratis en vrijblijvend

Uw persoonlijke tweede hypotheekberekening

Bereken hier direct wat uw mogelijkheden zijn. U ontvangt direct na het versturen de uitslag van de berekening in uw e-mail.

Stap 1: Uw situatie

* Elke dag helpen wij 200+ mensen met een berekening op maat. Hoe vollediger u alles invult hoe nauwkeuriger de berekening wordt.

Dit kunt u verwachten

 • Wat kan ik maximaal lenen
 • In welke prijsklasse kan ik kopen
 • Wat zijn de laagste maandlasten
 • Wat is de laagste rente
 • Is oversluiten aantrekkelijk

"Fijn als iemand je helpt"

De adviseur besteedde erg veel tijd om duidelijk te maken wat een geldverstrekker exact nodig had en hoe ik dit het beste via internet kon aanleveren, erg behulpzaam! Alles wordt steeds meer digitaal en het is erg fijn als iemand je daarbij helpt.
- Harman G. op 17 september 2019
Alle informatie wordt natuurlijk vertrouwelijk behandeld

We vergelijken alle hypotheekverstrekkers

40+

Mensen vertrouwen op ons advies

201.286

Gegarandeerd de laagste rente

vanaf 1,00%

Over HypotheekBerekenen.nl

Wij zijn een landelijk werkende organisatie. Dit betekent dat waar u ook woont, onze adviseurs bij u aan huis komen voor een vrijblijvend en kosteloos eerste gesprek. Zo kunnen wij zonder dure huisvestigingskosten, de klant tegen een lager tarief een persoonlijke service bieden.

Ruim 280 ervaren hypotheekadviseurs staan klaar om u binnen enkele dagen van maatwerk advies te voorzien. Uw eigen adviseur begeleidt voor u het gehele traject van begin tot eind.

Onze klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9,3/10!

Bereken uw tweede hypotheek

Bereken hier uw maximale tweede of extra hypotheek.

Overweegt u een extra hypotheek voor bijvoorbeeld:

 • Een verbouwing;
 • Grote privé uitgaven;
 • Het inlossen van een duur krediet;
 • Het starten van een eigen bedrijf?

Bereken hier direct wat uw mogelijkheden zijn.

Heeft u extra geld nodig voor een verbouwing, een nieuwe camper of voor een andere grote uitgave? Het is mogelijk om een tweede hypotheek af te sluiten op uw huis. Dit is een financiering bovenop je bestaande hypotheek.

Snel naar:


Wat is een tweede hypotheek?

Een tweede hypotheek dient als aanvulling op uw eerste hypotheek. De eerste hypotheek blijft gewoon doorlopen. Er is daardoor, anders dan bij oversluiten, geen sprake van boeterente. Bij het afsluiten van een tweede hypotheek doorloopt u hetzelfde proces als bij een eerste hypotheek. U kunt hiervoor zowel bij uw huidige hypotheekverstrekker terecht als bij een andere aanbieder. Ook heeft u de vrijheid om te kiezen voor verschillende hypotheekvormen.

Het kan financieel aantrekkelijk zijn om het geld voor een verbouwing te gebruiken. De rente van de tweede hypotheek is namelijk fiscaal aftrekbaar bij een lineaire of annuïtaire hypotheek, wanneer u kunt aantonen dat het geld wordt gebruikt voor verbeteringen aan de woning. De rente is niet fiscaal aftrekbaar als u de lening gebruikt voor andere zaken zoals een tweede woning of een nieuwe auto.

Tweede hypotheek berekenen

Of u een tweede hypotheek kunt afsluiten hangt af van de hoogte van uw inkomen, de hoogte van uw huidige hypotheek en de waarde van uw woning. Net als bij het afsluiten van uw eerste hypotheek wordt er ook gekeken naar eventuele schulden en andere verplichtingen zoals partneralimentatie. Via onze handige tools kunt u berekenen wat u zou kunnen lenen bij met een tweede hypotheek. U kunt eerst uw maximale hypotheek berekenen.

Het bruto inkomen vormt de basis voor het berekenen van de maximale tweede hypotheek. U kunt maximaal honderd procent van de waarde van het huis lenen. De eerste hypotheek blijft doorlopen dus ook deze lening moet u meenemen in de berekening. Het maximale bedrag dat u kunt lenen voor een tweede hypotheek is globaal de maximale lening op basis van uw inkomen verminderd met de eerste hypotheek.

Waarom een tweede hypotheek?

Een tweede hypotheek kan in verschillende situaties de ideale uitkomst bieden. Bijvoorbeeld als u het huis wilt verbouwen en u daarvoor een hoge offerte ontvangt van tienduizenden euro’s. Geld dat u wellicht niet zomaar achter de hand heeft.

Of u een tweede hypotheek kan afsluiten hangt af van verschillende factoren:

 • De waarde van uw woning
 • Uw bruto-inkomen
 • Uw huidige hypotheek
 • Aanleiding voor tweede hypotheek; verbouwing of een vakantiehuis?

In veel gevallen sluiten mensen een tweede hypotheek af voor het verbouwen of onderhouden van een woning, maar u kunt een tweede hypotheek ook gebruiken om de overwaarde uit uw woning te benutten voor andere zaken.

Wanneer u voldoet aan alle voorwaarden biedt de tweede hypotheek u de kans om de uitgave te financieren, op basis van een scherpe rente, want u kunt het huis gebruiken als onderpand. Dat betekent minder risico voor de geldverstrekker. Mocht het u niet lukken om de lening terug te betalen, dan kan de geldverstrekker het onderpand (het huis) verkopen en op die manier toch het geld terugkrijgen. Dat verlaagt het risico voor de bank, waardoor u een lagere rente betaalt dan wanneer u gebruik zou maken van een consumptief krediet.

Alternatief voor de tweede hypotheek: onderhands verhogen

In sommige gevallen is het mogelijk om uw huidige hypotheek te verhogen. Wanneer de inschrijving van uw hypotheek bij de notaris hoger is dan het geleende bedrag kunt u de hypotheek onderhands verhogen. Het kan ook zijn dat u al veel heeft afgelost en dat er een groot verschil is ontstaan tussen het ingeschreven bedrag en de daadwerkelijke schuld. Een onderhandse verhoging is ook mogelijk als er sprake is van overwaarde op de woning. In principe werkt dit hetzelfde als bij een tweede hypotheek. Het is opnieuw van belang dat u het geld gebruikt voor verbetering van de woning en dat uw inkomen het toelaat om het hogere bedrag te lenen en hogere maandlasten te betalen.

Door de hypotheek onderhands te verhogen komt er een geldbedrag vrij dat u kunt besteden. Net als bij een tweede hypotheek, maar het voordeel van een onderhandse verhoging is dat u niet naar de notaris hoeft. Zo bespaart u een hoop kosten. Houd er aan de andere kant wel rekening mee dat u niet de vrijheid heeft om een andere geldverstrekker te kiezen. In plaats daarvan bent u gebonden aan de huidige hypotheekverstrekker.

Voordeel van een extra hypotheek

Een voordeel van de tweede of extra hypotheek is de mogelijkheid om die af te sluiten bij een geldverstrekker naar keuze. Dat kan bij de bank waar ook de eerste hypotheek loopt, maar dat hoeft niet. Dit geeft u alle vrijheid. Een onafhankelijke hypotheekadviseur kan u helpen om een goede vergelijking te maken tussen de verschillende hypotheekverstrekkers.

Houd er wel rekening mee dat er kosten verbonden zijn aan het afsluiten van de tweede hypotheek. Zowel bij de bank waar u de financiering aan wilt gaan als bij de notaris, die het juridisch voor u in orde kan maken.

Ook is het mogelijk om een andere lening af te lossen met een tweede hypotheek. Bij een consumptief krediet kan de rente al snel oplopen tot 9%. Bij een hypotheek is dit tijdens de rentevaste periode vaak lager dan 2% (kijk hier voor actuele rentes). De bank heeft namelijk meer zekerheid, omdat bij een hypothecaire lening het huis als onderpand dient. Indien er sprake is van overwaarde kan het dus lonen om de lening opnieuw te financieren in een hypotheek. De betaalde rente over uw tweede hypotheek zal (deels) niet fiscaal aftrekbaar zijn, maar uw maandlasten zullen wel lager zijn. Het nadeel is echter dat u extra kosten maakt bij het afsluiten van de extra hypotheek. Vandaar dat u goed moet kijken naar regels en de kleine letters. Een onafhankelijke hypotheekadviseur kan u hierbij helpen en kan u bijstaan bij het maken van de juiste keuze tussen de verschillende hypotheekverstrekkers.

Direct berekenen hoeveel ik kan lenen

Benieuwd geworden wat de mogelijkheden zijn voor een extra hypotheek? U kunt zelf berekenen welk bedrag u nodig heeft en wat daar de kosten van zijn. Op die manier krijgt u een idee van de extra maandlasten waar u rekening mee dient te houden, zodat u niet voor verrassingen komt te staan. Het is van belang dat u er zelf voor zorgt dat het geld ten goede komt aan de verbetering van de eigen woning en dat u dit kunt aantonen. De bank zal de aanleiding voor een tweede hypotheek willen toetsen op het moment dat u de aanvraag doet. Het is belangrijk om daar rekening mee te houden.

Het is verstandig om contact op te nemen met een onafhankelijke hypotheekadviseur. Die kan samen met u kijken naar de mogelijkheden en u helpen om een precieze berekening te maken van de maandlasten en de eenmalige kosten die u moet betalen bij het afsluiten van een extra hypotheek. Bovendien kan een adviseur u helpen een keuze te maken tussen een tweede hypotheek of een onderhandse verhoging van uw huidige hypotheek.

U kunt online vast de mogelijkheden berekenen, waarna de onafhankelijke adviseur het plaatje compleet maakt.

Veelgestelde vragen

Kan ik Nationale Hypotheek Garantie (NHG) aanvragen op een tweede hypotheek?Als u geld leent voor een verbouwing door middel van een tweede hypotheek kunt u alsnog NHG aanvragen voor de gehele hypotheek, ook wanneer u geen NHG heeft op uw eerste hypotheek. De NHG hypotheek inclusief de extra hypotheek voor verbouwing mag niet hoger zijn dan €290.000. Als u een tweede hypotheek gaat gebruiken voor bijvoorbeeld een vakantiehuis, kunt u geen NHG aanvragen.

Is een hypotheek voor een tweede huis aftrekbaar?

Voor een tweede woning is de hypotheekrente niet aftrekbaar. Het hypotheekdeel wordt als consumptieve lening beschouwd en valt daarmee in box 3. De rente over het dit deel van de lening is daarom niet fiscaal aftrekbaar.

Welke banken financieren een tweede woning?

Voor de financiering van een tweede huis kunt u bij Rabobank, ABN Amro, ING, BLG Wonen en NIBC terecht.