Beoordeel deze pagina
8,5/10 (46)
Bedankt voor uw beoordeling

Tweede hypotheek berekenen

Een tweede hypotheek afsluiten? Dat is in een aantal gevallen interessant. Bijvoorbeeld als u het huis wilt (laten) verbouwen of als u de tuin grondig wilt aanpakken. Twee situaties waarin het mogelijk is om daar een financiering voor af te sluiten.

U kunt online berekenen wat u kunt lenen met een tweede hypotheek, als aanvulling op de eerste. We gaan er in dit geval vanuit dat u de financiering gebruikt voor uw eigen en eerste huis. Waarop ook de eerste hypotheek rust, zodat de tweede hypotheek daarop een aanvulling vormt.

En benieuwd hoeveel u kunt lenen? U kunt online de maximale hypotheek berekenen. Globaal kunt u het totaalbedrag gebruiken om ten opzichte van de eerste hypotheek te berekenen wat u nog maximaal extra kunt lenen. Uw bruto inkomen vormt daarvoor de basis, eventueel aangevuld met het inkomen van uw partner. Aan de andere kant is de waarde van het huis een belangrijke beperkende voorwaarde. Het is mogelijk om maximaal 100 procent van de waarde van een huis te lenen.

hypotheek tweede hypotheek

Wat is een tweede hypotheek?

De tweede hypotheek is een aanvulling op de eerste. Zoals u ook twee hypotheekdelen kunt gebruiken om een huis te financieren. Op basis van verschillende hypotheekvormen of beiden met dezelfde vorm, daarin bent u volledig flexibel. Net als in de bank die u kiest. Veel mensen die een tweede hypotheek afsluiten doen dat om gebruik te maken van de overwaarde die er in hun huis zit. Als verschil tussen de huidige hypotheekschuld en de waarde van het huis. Naarmate er meer overwaarde ontstaat is het mogelijk om die te gebruiken voor het verbouwen van het huis of het grondig aanpakken van de tuin. Kostenposten die gemakkelijk in de tienduizenden euro’s kunnen lopen, waardoor u dat wellicht niet zomaar zelf af kunt rekenen.

Er kan op verschillende manieren overwaarde ontstaan in de woning. Dat is bijvoorbeeld het geval als het huis meer waard wordt, ten opzichte van het moment waarop u dat kocht. Is er inmiddels sprake van een WOZ-waarde of een getaxeerde waarde die hoger ligt dan de hypotheekschuld? Dan is er sprake van overwaarde. Stel dat u het huis bijvoorbeeld kocht voor 250.000 euro en de WOZ-waarde inmiddels 300.000 bedraagt. In dat geval is er sprake van 50.000 overwaarde. Dat is geld dat in de stenen zit, dat pas vrij zou komen als u het huis zou verkopen (en geen andere woning terug zou kopen met een hypotheek waarmee u hypotheekrenteaftrek wilt genieten). In plaats daarvan kunt u een tweede hypotheek nemen, bijvoorbeeld om een verbouwing te realiseren. U kunt globaal dan die 50.000 lenen, mits uw inkomen dat toestaat natuurlijk. Op die manier benut u de overwaarde, mits de bank akkoord gaat met het doel dat u met het geld voor ogen heeft.

De tweede of ook wel extra hypotheek die u kunt afsluiten op het huis kunt u aanvragen bij de bank waar u al klant bent. Het voordeel daarvan is dat u waarschijnlijk op basis van dezelfde voorwaarden extra geld kunt lenen. Het is echter ook mogelijk om over te stappen naar een andere geldverstrekker. Tenminste, voor het nieuwe deel. De eerste hypotheek blijft gewoon doorlopen. Er is dus geen sprake van een boeterente. Ondertussen sluit u de tweede hypotheek af bij een andere geldverstrekker. Die leent u het geld, zodat u de beide delen kunt gebruiken voor de financiering van de woning en de verbouwing, aanpak van de tuin of de andere kostenpost waar het om gaat.

U kunt een tweede hypotheek afsluiten bij bijvoorbeeld ING Bank, Argenta of bij ABN AMRO. En gaat uw voorkeur uit naar Aegon of SNS Bank? Het is de moeite waard om de verschillende geldverstrekkers met elkaar te vergelijken. U kunt online een berekening maken en daarna in gesprek met een onafhankelijke hypotheekadviseur. Die kan u meer vertellen over de mogelijkheden, zodat u niet voor verrassingen komt te staan.

Waarom een tweede hypotheek?

Een tweede hypotheek kan in verschillende situaties de ideale uitkomst bieden. Bijvoorbeeld als u het huis wilt verbouwen en u daarvoor een offerte ontvangt van 40.000 euro. Een flink bedrag, dat u wellicht niet zomaar achter de hand heeft op een spaarrekening. Om de tweede hypotheek af te kunnen sluiten dient u aan 3 voorwaarden te voldoen:

  • De waarde van het huis staat het toe (er is overwaarde);
  • Uw bruto-inkomen staat het toe;
  • U gebruikt het geld voor verbetering van de woning.

Voldoet u aan deze voorwaarden? Dan biedt de tweede hypotheek u de kans om de uitgave te financieren. Op basis van een scherpe rente, want u kunt het huis gebruiken als onderpand. Dat betekent minder risico voor de geldverstrekker. Mocht het u niet lukken om de lening terug te betalen, dan kan de geldverstrekker het onderpand (het huis) verkopen en op die manier toch het geld terugkrijgen. Dat verlaagt het risico voor de bank, waardoor u een lagere rente betaalt dan wanneer u gebruik zou maken van een consumptief krediet.

Voordeel van een extra hypotheek

Een ander belangrijk voordeel van de tweede of extra hypotheek is de mogelijkheid om die af te sluiten bij een geldverstrekker naar keuze. Dat kan bij de bank waar ook de eerste hypotheek loopt, maar dat hoeft niet. Dat biedt meer vrijheid, iets waardoor een onafhankelijke hypotheekadviseur u kan helpen om een goede vergelijking te maken. Tussen de verschillende geldverstrekkers, de rente die zij berekenen en de voorwaarden die zij stellen. Houd er aan de andere kant wel rekening mee dat er kosten verbonden zijn aan het afsluiten van de tweede hypotheek. Zowel bij de bank waar u de financiering aan wilt gaan als bij de notaris, die het juridisch voor u in orde kan maken.

Extra hypotheek berekenen

Alternatief voor de tweede hypotheek: onderhands verhogen

Er bestaat ook een alternatief voor de tweede hypotheek. In een aantal gevallen kunt u ervoor kiezen om de huidige hypotheek onderhands te verhogen. Dat kan als de hypotheekverstrekker een hoger bedrag gebruikt voor de inschrijving bij de notaris, op het moment dat u de eerste hypotheek afsluit. U bent dan getoetst op basis van het hogere bedrag, waardoor het mogelijk is om de hypotheek te verhogen. Dat heeft hetzelfde effect als een tweede hypotheek, omdat er geld vrijkomt om bijvoorbeeld de verbouwing of het aanpakken van de tuin te financieren.

Een onderhandse verhoging is ook mogelijk als er sprake is van overwaarde in de woning. Bijvoorbeeld nadat de waarde van het huis is gestegen of op het moment dat u extra aflossingen heeft gedaan. In principe werkt dit hetzelfde als bij een tweede hypotheek. Het is opnieuw van belang dat u het geld gebruikt voor verbetering van de woning. En dat uw inkomen het (nog altijd) toelaat om het hogere bedrag te lenen. Het voordeel hiervan is dat u geen hoge kosten hoeft te maken voor het afsluiten van een nieuwe hypotheek, niet bij de bank en ook niet bij de notaris. Houd er aan de andere kant wel rekening mee dat u niet de vrijheid heeft om een andere geldverstrekker te kiezen. In plaats daarvan bent u gebonden aan de huidige hypotheekverstrekker.

Krediet aflossen met een tweede hypotheek

Ook is het mogelijk om uw krediet af te lossen met een tweede hypotheek. Op deze manier kunt u geld besparen, als de hypotheekkosten lager zijn dan de kosten van het krediet.

Vaak is de rente van het krediet al rond de 9%, terwijl dat een rentevaste periode van 5 jaar, de rente onder de 2% blijft. Het is dus daadwerkelijk wel slimmer om een tweede hypotheek af te sluiten voor het aflossen van uw krediet. Uiteraard zitten er nog wel wat extra kosten aan verbonden bij het afsluiten van een extra hypotheek. Vandaar dat u goed moet kijken naar regeltjes en de kleine letters. Een onafhankelijke hypotheekadviseur kan u hierbij helpen, en helpen bij het maken van de juiste keuze tussen de verschillende hypotheekverstrekkers.

Hoeveel kan ik lenen? Online berekenen

Een tweede of ook wel een extra hypotheek afsluiten en benieuwd wat daarvoor de mogelijkheden zijn? U kunt dat zelf berekenen, zodat u een indicatie krijgt van wat u extra kunt lenen. Het is van belang dat u er zelf voor zorgt dat het geld ten goede komt aan de verbetering van de eigen woning. De bank zal dat uiteindelijk toetsen op het moment dat u de daadwerkelijke aanvraag doet, waardoor het nu alvast belangrijk is om daar rekening mee te houden. U kunt zelf berekenen welk bedrag u nodig heeft en wat daar de kosten van zijn. Op die manier krijgt u een idee van de extra maandlasten waar u rekening mee dient te houden, zodat u niet voor verrassingen komt te staan. Hoeveel kan ik lenen? Dat kunt u bij ons berekenen.

tweede hypotheek berekenen

Vervolgens is het verstandig om contact op te nemen met een onafhankelijke hypotheekadviseur. Die kan u helpen om een precieze berekening te maken van de mogelijkheden en de maandlasten die u daar aan de andere kant van betaalt. Net als op basis van de eenmalige kosten die u betaalt. Om de tweede hypotheek af te kunnen sluiten bij de bank van uw voorkeur en om de kosten bij de notaris te kunnen voldoen. U kunt online de mogelijkheden berekenen, waarna de onafhankelijke adviseur het plaatje compleet maakt en bijvoorbeeld rekening kan houden met eventuele fiscale voordelen.

Bovendien kan een adviseur u helpen een vergelijking te maken tussen een tweede hypotheek en een eventuele onderhandse verhoging daarvan. Mits dat lukt op basis van de huidige voorwaarden voor de eerste hypotheek, zoals u die heeft afgesloten bij uw geldverstrekker. Wij zorgen voor de online berekening, zodat u een eerste indicatie krijgt van de mogelijkheden en de manier waarop de financiering van een verbouwing of het grondig aanpakken van de tuin bij het huis er financieel uit zal gaan zien.

U weet binnen 5 minuten hoeveel hypotheek u kunt krijgen!

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?