• Laagste rente
 • 100% onafhankelijk
 • Gratis en vrijblijvend

We vergelijken alle hypotheekverstrekkers

40+

Mensen vertrouwen op ons advies

201.286

Gegarandeerd de laagste rente

vanaf 3,03%

Bereken je hypotheek

Bereken hier je maximale tweede of extra hypotheek.

Overweeg je een extra hypotheek voor bijvoorbeeld:

 • Een verbouwing;
 • Grote privé uitgaven;
 • Het inlossen van een duur krediet;
 • Het starten van een eigen bedrijf?

Bereken hier direct wat jouw mogelijkheden zijn.

Heb je extra geld nodig voor een verbouwing, een nieuwe camper of voor een andere grote uitgave? Het is mogelijk om een tweede hypotheek af te sluiten op uw huis. Dit is een financiering bovenop je bestaande hypotheek.

Snel naar:

1. Wat is een tweede hypotheek?

Een tweede hypotheek dient als aanvulling op je eerste hypotheek. De eerste hypotheek blijft gewoon doorlopen. Er is daardoor, anders dan bij oversluiten, geen sprake van boeterente. Bij het afsluiten van een tweede hypothecaire lening doorloop je hetzelfde proces als bij een eerste lening. Je kunt hiervoor zowel bij je huidige hypotheekverstrekker terecht als bij een andere aanbieder. Ook heb je de vrijheid om te kiezen voor verschillende hypotheekvormen.

Het kan financieel aantrekkelijk zijn om het geld voor een verbouwing te gebruiken. De rente van de 2e hypotheek is namelijk fiscaal aftrekbaar bij een lineaire of annuïtaire hypotheek. De rente is alleen aftrekbaar wanneer je kunt aantonen dat het geld wordt gebruikt voor verbeteringen aan de woning. De rente is niet fiscaal aftrekbaar als je de lening gebruikt voor andere zaken, zoals een tweede woning of een nieuwe auto.

2. Berekenen tweede hypotheek

Of je een tweede hypotheek kunt afsluiten hangt af van de hoogte van je inkomen, de hoogte van je huidige hypotheek en de waarde van je woning. Net als bij het afsluiten van je eerste hypotheek wordt er ook gekeken naar eventuele schulden en andere verplichtingen zoals partneralimentatie. Via onze handige tools kun je de tweede hypotheek berekenen. Je kunt ook eerst je maximale hypotheek berekenen.

Tweede hypotheek berekenen

Het bruto inkomen vormt de basis voor het berekenen van de tweede hypotheek. Je kunt maximaal honderd procent van de waarde van het huis lenen. De eerste hypotheek blijft doorlopen dus ook deze lening moet je meenemen in de berekening. Het maximale bedrag dat je kunt lenen voor een tweede hypothecaire lening is globaal de maximale lening op basis van je inkomen verminderd met de eerste hypotheek.

3. Waarom een tweede hypotheek?

Een tweede hypotheek kan in verschillende situaties de ideale uitkomst bieden. Bijvoorbeeld als je het huis wil verbouwen en je daarvoor een hoge offerte ontvangt van tienduizenden euro’s. Geld dat je wellicht niet zomaar achter de hand hebt.

Of je een tweede hypotheek kan afsluiten hangt af van verschillende factoren:

 • De waarde van je woning
 • Je bruto-inkomen
 • De huidige hypotheek
 • Aanleiding voor tweede hypotheek; verbouwing of een vakantiehuis?

In veel gevallen sluiten mensen een tweede hypotheek af voor het verbouwen of onderhouden van een woning, maar je kunt een tweede hypotheek ook gebruiken om de overwaarde uit je woning te benutten voor andere zaken.

tweede hypotheek voor verbouwing

Wanneer je voldoet aan alle voorwaarden biedt de tweede hypotheek je de kans om de uitgave te financieren, op basis van een scherpe rente, want je kunt het huis gebruiken als onderpand. Dat betekent minder risico voor de geldverstrekker. Mocht het je niet lukken om de lening terug te betalen, dan kan de geldverstrekker het onderpand (het huis) verkopen en op die manier toch het geld terugkrijgen. Dat verlaagt het risico voor de bank, waardoor je een lagere rente betaalt dan wanneer je gebruik zou maken van een consumptief krediet.

4. Alternatief voor de tweede hypotheek

In sommige gevallen is het mogelijk om je huidige hypotheek te verhogen. Wanneer de inschrijving van je hypotheek bij de notaris hoger is dan het geleende bedrag kun je de hypotheek onderhands verhogen. Het kan ook zijn dat je al veel hebt afgelost en dat er een groot verschil is ontstaan tussen het ingeschreven bedrag en de daadwerkelijke schuld. Een onderhandse verhoging is ook mogelijk als er sprake is van overwaarde op de woning. In principe werkt dit hetzelfde als bij een tweede hypotheek. Het is opnieuw van belang dat je het geld gebruikt voor verbetering van de woning en dat je inkomen het toelaat om het hogere bedrag te lenen en hogere maandlasten te betalen.

Door de hypotheek onderhands te verhogen komt er een geldbedrag vrij dat je kunt besteden. Net als bij een tweede hypotheek, maar het voordeel van een onderhandse verhoging is dat je niet naar de notaris hoeft. Zo bespaar je een hoop kosten. Houd er aan de andere kant wel rekening mee dat je niet de vrijheid hebt om een andere geldverstrekker te kiezen. In plaats daarvan ben je gebonden aan de huidige hypotheekverstrekker.

5. Voor- en nadelen van een extra hypotheek

Een voordeel van de tweede of extra hypotheek is de mogelijkheid om die af te sluiten bij een geldverstrekker naar keuze. Dat kan bij de bank waar ook de eerste hypotheek loopt, maar dat hoeft niet. Dit geeft je alle vrijheid. Een onafhankelijke hypotheekadviseur kan je helpen om een goede vergelijking te maken tussen de verschillende hypotheekverstrekkers. Daarnaast kun je ook alvast online de tweede hypotheek berekenen om te zien wat je kunt lenen.

Houd er wel rekening mee dat er kosten verbonden zijn aan het afsluiten van de tweede hypotheek. Zowel bij de bank waar je de financiering aan wilt gaan als bij de notaris, die het juridisch voor je in orde kan maken.

Ook is het mogelijk om een andere lening af te lossen met een tweede hypotheek. Bij een consumptief krediet kan de rente al snel oplopen tot 9%. Bij een hypotheek is dit tijdens de rentevaste periode vaak lager dan 2% (kijk hier voor actuele rentes). De bank heeft namelijk meer zekerheid, omdat bij een hypothecaire lening het huis als onderpand dient. Indien er sprake is van overwaarde kan het dus lonen om de lening opnieuw te financieren in een hypotheek. De betaalde rente over je tweede hypotheek zal (deels) niet fiscaal aftrekbaar zijn, maar je maandlasten zullen wel lager zijn.

Het nadeel is echter dat je extra kosten maakt bij het afsluiten van een extra hypotheek. Vandaar dat je goed moet kijken naar regels en de kleine letters. Een onafhankelijke hypotheekadviseur kan je hierbij helpen en kan je bijstaan bij het maken van de juiste keuze tussen de verschillendehypotheekverstrekkers.

6. Direct berekenen hoeveel ik kan lenen

Benieuwd geworden naar wat de mogelijkheden zijn voor een extra hypotheek? Je kunt zelf berekenen welk bedrag je nodig hebt voor de 2e hypotheek en wat daar de kosten van zijn. Op die manier krijg je een idee van de extra maandlasten waar je rekening mee dient te houden, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Het is van belang dat je er zelf voor zorgt dat het geld ten goede komt aan de verbetering van de eigen woning en dat je dit kunt aantonen. De bank zal de aanleiding voor een tweede hypotheek willen toetsen op het moment dat je de aanvraag doet. Het is belangrijk om daar rekening mee te houden.

Het is verstandig om contact op te nemen met een onafhankelijke hypotheekadviseur. Die kan samen met jou kijken naar de mogelijkheden en je helpen om een precieze berekening te maken van de maandlasten en de eenmalige kosten die je moet betalen bij het afsluiten van een extra hypotheek. Bovendien kan een adviseur je helpen een keuze te maken tussen een tweede hypotheek of een onderhandse verhoging van je huidige hypotheek.

Je kunt online vast de mogelijkheden berekenen, waarna de onafhankelijke adviseur het plaatje compleet maakt.

Tweede hypotheek berekenen

7. Veelgestelde vragen

Kan ik Nationale Hypotheek Garantie (NHG) aanvragen op een tweede hypotheek?

Als je geld leent voor een verbouwing door middel van een tweede hypotheek kun je alsnog NHG aanvragen voor de gehele hypotheek, ook wanneer je geen NHG hebt op je eerste hypotheek. De NHG hypotheek inclusief de extra hypotheek voor verbouwing mag niet hoger zijn dan €290.000. Als je een tweede hypotheek gaat gebruiken voor bijvoorbeeld een vakantiehuis, kun je geen NHG aanvragen.

Is een hypotheek voor een tweede huis aftrekbaar?

Voor een tweede woning is de hypotheekrente niet aftrekbaar. Het hypotheekdeel wordt als consumptieve lening beschouwd en valt daarmee in box 3. De rente over dit deel van de lening is daarom niet fiscaal aftrekbaar.

Welke banken financieren een tweede woning?

Voor de financiering van een tweede huis kun je bij Rabobank, ABN Amro, ING, BLG Wonen en NIBC terecht.

Wanneer kan ik een tweede hypotheek krijgen?

Of je een tweede hypotheek kan krijgen hangt af van verschillende factoren, zoals je inkomen, woningwaarde, huidige hypotheek en de aanleiding voor de tweede hypotheek.

Laat je goed adviseren

Laat je goed adviseren over de mogelijkheden tot een hypotheek. Zo maak je een goede keuze en kan je profiteren van de meest voordelige mogelijkheden.

Maak gebruik van onze 280 experts

 • Wij opereren landelijk. Dus altijd in de buurt
 • Wij zijn 100% onafhankelijk
 • De eerste analyse is gratis en vrijblijvend

Deze aanbieders doen mee