Start direct jouw berekening!
Tweede hypotheek berekenen
Wat onze klanten vinden
Zeer professionele ervaring en advies in de enigszins gecompliceerde fiscale casus
Overtrof mijn verwachtingen. Kennis van actuele zaken, eerlijke antwoorden, prima adviezen. Prettig gesprek.
Tot op heden enkel een informerend gesprek gehad. Deze is erg fijn gelopen en behulpzaam geweest. Goede ervaring en transparant. Wist antwoord op al mijn vragen.
Ik ben gebeld en heb een vrijblijvend advies mogen hebben. Hieruit bleek dat ik toch wel meer mogelijkheden had. Ik ga hier gebruik van maken
Alles wat wij hebben besproken schetst een duidelijk beeld over de toekomst op de huizenmarkt. Alles werd openlijk besproken en er zitten geen addertjes onder het gras. Het gesprek was vrijblijvend en dat vond ik erg fijn.
Bereken je verbouwingshypotheek
Ontdek hier wat je maximaal kunt lenen voor je verbouwing.
Ben je van plan je woning te verbouwen en overweeg je een verbouwingshypotheek voor:
- Het renoveren of uitbreiden van je woning;
- Het verduurzamen van je huis, zoals isolatie of zonnepanelen;
- Het verhogen van de waarde van je woning?
Bereken hier direct hoeveel je kunt lenen voor jouw verbouwing en wat de maandlasten zijn.
Een verbouwingshypotheek biedt je de mogelijkheid om extra geld te lenen specifiek voor het verbeteren van je woning, bovenop je huidige hypotheek.
1. Wat is een verbouwingshypotheek?
Een verbouwingshypotheek is een aanvullende lening op je bestaande hypotheek, specifiek bedoeld voor het financieren van renovaties of verbeteringen aan je woning. Je huidige hypotheek blijft ongewijzigd doorlopen. Dit betekent dat er, anders dan bij oversluiten, geen boeterente van toepassing is. Het proces voor het aanvragen van een verbouwingshypotheek is vergelijkbaar met dat van je eerste hypotheek. Je kunt deze hypotheek aanvragen bij je huidige geldverstrekker, maar ook bij een andere aanbieder. Je hebt daarbij de keuze uit verschillende hypotheekvormen.
Een verbouwingshypotheek kan fiscaal voordelig zijn, omdat de rente van een lineaire of annuïtaire hypotheek aftrekbaar is als je kunt aantonen dat het geld wordt gebruikt voor woningverbetering. De rente is niet aftrekbaar als de lening wordt gebruikt voor andere uitgaven, zoals een auto of een tweede woning.
2. Berekenen van een verbouwingshypotheek
Of je een verbouwingshypotheek kunt krijgen, hangt af van factoren zoals je inkomen, de hoogte van je huidige hypotheek en de waarde van je woning. Daarnaast wordt er gekeken naar eventuele schulden en andere financiële verplichtingen, zoals partneralimentatie. Via onze tools kun je eenvoudig berekenen wat je maximaal kunt lenen voor een verbouwing. Bereken hier direct je maximale verbouwingshypotheek.
Het bruto inkomen vormt de basis voor het berekenen van je verbouwingshypotheek. Je kunt maximaal honderd procent van de waarde van het huis lenen. Een bestaande hypotheek blijft doorlopen, dus ook deze lening moet je meenemen in de berekening. Het maximale bedrag dat je kunt lenen voor een tweede hypothecaire lening is globaal de maximale lening op basis van je inkomen verminderd met de eerste hypotheek.
3. Voordelen van een verbouwingshypotheek
Als je aan alle voorwaarden voldoet, biedt een verbouwingshypotheek de mogelijkheid om je renovatie te financieren tegen een gunstige rente. Je woning dient hierbij als onderpand, waardoor het risico voor de geldverstrekker lager is. Mocht je niet in staat zijn om de lening af te lossen, kan de geldverstrekker het huis verkopen om het openstaande bedrag terug te krijgen. Hierdoor betaal je doorgaans een lagere rente dan bij een persoonlijke lening of consumptief krediet.
4. Alternatief: Hypotheek verhogen
In sommige gevallen kun je ook je bestaande hypotheek verhogen in plaats van een tweede hypotheek af te sluiten. Dit is mogelijk als de inschrijving bij de notaris hoger is dan het oorspronkelijk geleende bedrag of als je veel hebt afgelost, waardoor er voldoende ruimte is ontstaan. Dit heet een onderhandse verhoging. Een ander alternatief is om te profiteren van overwaarde op je woning. De extra lening die vrijkomt kun je gebruiken voor woningverbeteringen, vergelijkbaar met een tweede hypotheek. Het grote voordeel van een onderhandse verhoging is dat je niet opnieuw naar de notaris hoeft, wat kosten bespaart. Houd er echter rekening mee dat je hierbij gebonden bent aan je huidige hypotheekverstrekker.
5. Voor- en nadelen van een verbouwingshypotheek
Het belangrijkste voordeel van een verbouwingshypotheek is dat je zelf kunt kiezen bij welke geldverstrekker je de hypotheek wilt afsluiten. Dit biedt je de vrijheid om de beste rente en voorwaarden te vinden, zelfs als dit bij een andere geldverstrekker is dan je oorspronkelijke hypotheek. Een onafhankelijke hypotheekadviseur kan je helpen om de verschillende opties te vergelijken.
Een ander voordeel is dat je met een verbouwingshypotheek vaak tegen een lagere rente kunt lenen dan bij een consumptief krediet. Dit komt doordat je huis als onderpand dient, wat het risico voor de bank verlaagt. Daarnaast kun je bestaande leningen, zoals een persoonlijke lening met hogere rente, aflossen met je verbouwingshypotheek. Houd er wel rekening mee dat de rente alleen fiscaal aftrekbaar is als je het geld gebruikt voor woningverbetering.
Onze Partners
Andere mensen vonden dit ook interessant
Deskundig hypotheekadvies
Meer weten over de mogelijkheden tot een hypotheek? Vraag een kosteloos en vrijblijvend oriënterend gesprek aan met een hypotheekadviseur van HypotheekBerekenen.nl.