Beoordeel deze pagina
8,9/10 (15)
Bedankt voor uw beoordeling

Aflossingsvrije hypotheek

Zoals de naam al doet vermoeden is de aflossingsvrije hypotheek een hypotheekvorm waarbij u niet maandelijks hoeft af te lossen. U betaalt gedurende de hele looptijd alleen rente. Pas aan het einde van de looptijd wordt de hypotheek in één keer afgelost. De maandlasten zijn bij deze hypotheekvorm erg laag, omdat u maandelijks alleen de rente hoeft te betalen. Tegelijk is het totale rentebedrag dat u betaalt tijdens de looptijd aanzienlijk hoger dan bij hypotheekvormen waar wel wordt afgelost.

Snel naar:


Hoe werkt de aflossingsvrije hypotheek?

Tegenwoordig is de aflossingsvrije hypotheek minder populair. Sinds 2013 heeft u bij een nieuwe aflossingsvrije hypotheek namelijk geen recht meer op hypotheekrenteaftrek. Bovendien kunt u vaak slechts 50% van de woningwaarde financieren met een aflossingsvrije hypotheek. Veel banken zullen alleen een aflossingsvrije hypotheek willen verstrekken in combinatie met andere hypotheekvorm waarbij u wel moet aflossen.

Ook voor huiseigenaren die al een aflossingsvrije hypotheek hadden, heeft dit gevolgen. Wilt u weten wat er mogelijk is of erachter komen wat de gevolgen zijn voor uw huidige aflossingsvrije hypotheek? Maak dan een afspraak met een onafhankelijke hypotheekadviseur.

Wat zijn de voordelen van de aflossingsvrije hypotheek?

  • Lage maandlast omdat er niet wordt afgelost, er wordt enkel rente betaald.
  • Als u de aflossingsvrije hypotheek heeft afgesloten profiteert u van maximale fiscale aftrek gedurende de looptijd. De lening én de rente blijft immers even hoog gedurende de looptijd.
  • Geen gebondenheid aan een bepaalde spaarrekening of spaarpolis.

Wat zijn de nadelen van een aflossingsvrije hypotheek?

  • U bouwt geen vermogen op.
  • U loopt meer risico bij dalende woningwaarde. U lost tenslotte niets af. Als de woningwaarde daalt, is de hypotheek hoger dan de verkoopwaarde van de woning. Bij de verkoop van de woning houdt u daardoor een restschuld over.
  • U blijft na vele jaren betalen altijd dezelfde hypotheekschuld houden, waardoor u later niet profiteert van lager wordende woonlasten.

Hypotheekrenteaftrek

Voor eenieder die na 1 januari 2013 voor het eerst een woning koopt, is het niet mogelijk om een aflossingsvrije hypotheek af te sluiten indien u in aanmerking wenst te komen voor hypotheekrenteaftrek. Voor mensen die reeds voor deze datum een hypotheek hadden met een aflossingsvrij component erin, geldt dat zij nog wel de aflossingsvrije hypotheek kunnen meenemen als zij overstappen naar een andere hypotheekverstrekker.

Meenemen bij verhuizen

Als u een aflossingsvrije hypotheek heeft, wilt u deze wellicht graag meenemen wanneer u verhuist. Of dit mogelijk is, hangt af van de nieuwe situatie. Sinds 2013 geeft een nieuwe aflossingsvrije hypotheek geen recht meer op hypotheekrenteaftrek. Het is daarom belangrijk om met een hypotheekadviseur te kijken naar de mogelijkheden. Zo kunt u verzekeren dat u niet het recht op de hypotheekrenteaftrek verliest of voor andere vervelende verrassingen komt te staan.

Aflossingsvrije hypotheek meenemen naar een andere hypotheekverstrekker

Wilt u uw aflossingsvrije hypotheek meenemen naar een andere hypotheekverstrekker? Dan is dat over het algemeen geen probleem. U kunt gebruik blijven maken van de oude regels, waardoor u met uw aflossingsvrije hypotheek gebruik kunt blijven maken van hypotheekrenteaftrek.

Meenemen van uw aflossingsvrije hypotheek naar een ander huis

Wilt u uw aflossingsvrije hypotheek meenemen naar een andere hypotheekverstrekker op het moment dat u gaat verhuizen? Houd er dan rekening mee dat dit niet in alle gevallen mogelijk is, aangezien er sprake is van een ‘nieuwe situatie’. Wanneer u gaat verhuizen of uw hypotheek wilt oversluiten naar een andere hypotheekverstrekker kunt u bij de meeste aanbieders slechts voor 50% van de marktwaarde van de woning een aflossingsvrije hypotheek krijgen. Ook als u voorheen een veel hoger aflossingsvrij percentage of een volledige aflossingsvrije hypotheek had. U kunt met een hypotheekadviseur in gesprek gaan om te kijken wat de mogelijkheden zijn.

Voorbeeld: Uw heeft een aflossingsvrije hypotheek op uw huidige woning van €150.000. U wilt verhuizen en de nieuwe woning kost €180.000. U wil de oude hypotheek graag meenemen, maar dit zou leiden tot meer dan 50% van de verkoopwaarde van de nieuwe woning. U kunt niet de gehele aflossingsvrije hypotheek meenemen. In plaats daarvan kunt u maximaal €90.000 financieren via de aflossingsvrije hypotheek (50% van de vrije verkoopwaarde), voor de overige € 90.000 dient u een andere hypotheekvorm te kiezen.

Overwaarde gebruiken

Als u de aflossingsvrije hypotheek wilt behouden bent u verplicht om eventuele overwaarde uit uw huidige te gebruiken bij de aankoop van uw nieuwe woning. Als u dit niet doet, heeft u geen recht op hypotheekrenteaftrek op het gedeelte van de lening dat u had kunnen financieren met de overwaarde.

Hypotheekrente bij een aflossingsvrije hypotheek

Om recht te hebben op hypotheekrenteaftrek dient u een lineaire of een annuïteitenhypotheek af te sluiten, waarmee u de hypotheekschuld in maximaal 30 jaar aflost. Indien u voor 2013 al een hypotheek had, kunt u nog steeds gebruik maken van de hypotheekrenteaftrek, ook met een aflossingsvrije hypotheek.

Alleen rente tijdens de looptijd

Op het moment dat u gebruik maakt van een aflossingsvrije hypotheek betaalt u alleen rente tijdens de looptijd, er is nog geen sprake van aflossingen. Dat betekent dat u eenvoudig uit kunt rekenen welk bedrag aan rente u maandelijks betaalt, dit bedrag is immers de gehele looptijd gelijk. Leent u bijvoorbeeld € 200.000 voor de aankoop van uw woning, tegen een rente van 4% per jaar? Dan betaalt u daarvoor een bedrag van € 8.000 per jaar aan bruto rente, wat gelijk is aan zo’n € 667 per maand.

Sparen of beleggen binnen hypotheek

U betaalt aan maandlasten uitsluitend rente over de aflossingsvrije hypotheek. Vaak is het daarnaast alsnog gebruikelijk om een bedrag te sparen of te beleggen. Zo kunt u aan het eind van de looptijd de hypotheek aflossen. De kans is dus groot dat u naast de maandelijkse rente ook een premie betaalt voor een spaarproduct of een beleggingsproduct, die aan het eind van de looptijd voldoende kapitaal op moet leveren. U kunt dit bedrag bij de rente over uw aflossingsvrije hypotheek optellen, om na te gaan welke maandlasten u werkelijk betaalt en wat de woning u per maand kost.

Rente aflossingsvrije hypotheek vergelijken

Wilt u een aflossingsvrije hypotheek afsluiten, of nagaan of het wellicht interessant is om uw huidige hypotheek over te sluiten naar een andere hypotheekverstrekker? U kunt online de hypotheekrentes voor een aflossingsvrije hypotheek vergelijken, zodat u een goed beeld krijgt van de verschillende aanbieders. Houd er rekening mee dat de rente over een aflossingsvrije hypotheek over het algemeen een fractie hoger ligt dan die voor een lineaire of een annuïtaire hypotheek. Dit heeft te maken met het gebrek aan aflossingen tijdens de looptijd. Het risico ligt daardoor net wat hoger voor de bank wat resulteert in hogere rente.

Veelgestelde vragen

Wat gebeurt er aan het eind van de looptijd met de aflossingsvrije hypotheek?

U kunt de hypotheek in één keer aflossen door verkoop van de woning of met eigen vermogen, u kunt een nieuwe hypotheek afsluiten of u kunt de hypotheek verlengen. Als u een nieuwe hypotheek wilt afsluiten bekijkt de adviseur of u aan de nieuwe regels voldoet. Uw inkomen, leeftijd en de woningwaarde spelen daarbij een rol. Het is niet vanzelfsprekend dat u weer een hypotheek kunt krijgen.

Hoeveel aflossingsvrije hypotheek kan ik meenemen als ik ga verhuizen of ga oversluiten?

Wanneer u gaat verhuizen of uw hypotheek wilt oversluiten naar een andere hypotheekverstrekker kunt u bij de meeste aanbieders slechts voor 50% van de marktwaarde van de woning een aflossingsvrije hypotheek krijgen. Ook als u voorheen een veel hoger aflossingsvrij percentage of een volledige aflossingsvrije hypotheek had. U kunt met een hypotheekadviseur in gesprek gaan om te kijken wat de mogelijkheden zijn.

Kan ik aflossen bij een aflossingsvrije hypotheek?

Gedurende de looptijd bent u niet verplicht om af te lossen, maar u mag tussentijds wel alvast geleidelijk aflossen. Er zit wel een maximum aan deze aflossing. Als u meer aflost dan jaarlijks is toegestaan betaalt u een boete.

U weet binnen 5 minuten hoeveel hypotheek u kunt krijgen!

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?