Beoordeel deze pagina
9,7/10 (13)
Bedankt voor uw beoordeling

Annuïteitenhypotheek

Freddy Hoffman, hypotheekexpert
Freddy Hoffman
Blauw & Florijn
Onze hypotheekexpert
Onze klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9,3/10!
"Fijn als iemand je helpt"
De adviseur besteedde erg veel tijd om duidelijk te maken wat een geldverstrekker exact nodig had en hoe ik dit het beste via internet kon aanleveren, erg behulpzaam! Alles wordt steeds meer digitaal en het is erg fijn als iemand je daarbij helpt.
- Harman G. op 4 augustus 2020

Een annuïteit is een vast bedrag dat men periodiek betaalt of ontvangt om een schuld af te lossen. Het woord annuïteit is afgeleid van het Latijnse woord voor jaar. Bij een annuïteitenhypotheek betaalt u de annuïteit echter niet jaarlijks, maar maandelijks aan de hypotheekverstrekker.

Snel naar:


Hoe werkt een Annuïteitenhypotheek?

Wanneer u een hypotheek gaat afsluiten kunt u de keuze maken uit verschillende hypotheekvormen. Een annuïteitenhypotheek is één van mogelijkheden.

Bij een annuïteitenhypotheek betaal je maandelijks een som van rente plus aflossing. In het begin van de looptijd is het aandeel van de rente groter dan de aflossing. Naarmate de looptijd vordert, zal de verhouding veranderen. Tegen het einde van de looptijd zullen de maandlasten voornamelijk bestaan uit aflossing.

Het meest opvallende kenmerk van een annuïteitenhypotheek is de gelijkblijvende bruto maandlast, ook wel annuïteit geheten. Deze bruto maandlast is gelijk gedurende de gehele rentevaste periode. De netto maandlasten blijven niet de gehele looptijd gelijk. Aan het begin van de looptijd zijn de netto maandlasten lager, omdat een groot deel van de lasten bestaat uit de hypotheekrente. De hypotheekrente is fiscaal aftrekbaar. Het fiscale voordeel zal gedurende de looptijd afnemen, omdat de maandlasten voor een steeds groter deel uit aflossing zullen bestaan. Het bedrag wat u betaalt aan aflossing is niet fiscaal aftrekbaar.

Wat zijn de voordelen van een annuïteitenhypotheek?

De annuïteitenhypotheek is een van de hypotheekvormen die we sinds 1 januari 2013 veelvuldig afsluiten, net als de lineaire hypotheek. Sinds dat moment komt u namelijk alleen nog in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek met een nieuwe hypotheek waarmee u de hypotheekschuld in maximaal 30 jaar aflost. De annuïteitenhypotheek biedt deze mogelijkheid. Bent u benieuwd naar de voordelen van een annuïteitenhypotheek? Wij hebben de voordelen voor u op een rij gezet:

Bruto maandbedrag en rentevaste periode

De bruto maandlasten bestaan binnen een annuïteitenhypotheek uit een deel rente en een deel aflossing. Deze elementen samen vormen de annuïteit, het bedrag dat u maandelijks aan de bank betaalt. Deze bruto maandlasten blijven de gehele looptijd gelijk. Via de hypotheekrenteaftrek krijgt u waarschijnlijk een deel van de betaalde hypotheekrente terug, waardoor u de netto rente betaalt. Het bruto maandbedrag bij een annuïteitenhypotheek blijft tijdens de rentevaste periode gelijk, ondanks de verschuiving naar een groter deel aflossing en een steeds kleiner deel rente.

Aflossing van het hypotheekbedrag

Met een annuïteitenhypotheek lost u het volledige hypotheekbedrag in dertig jaar af. Dat biedt zekerheid. Bovendien begint u meteen met aflossen. De hypotheekschuld neemt daardoor snel af ten opzichte van de woningwaarde. De hypotheek zal daardoor minder snel onder water komen te staan dan bij een aflossingsvrije hypotheek.

Lage aanvangslasten met annuïteitenhypotheek

Een ander voordeel van de annuïteitenhypotheek is de relatief lage maandlast aan het begin van de looptijd in vergelijking tot die van een lineaire hypotheek, doordat de maandlasten voor een relatief groot deel uit rente bestaan en u gebruik kunt maken van de hypotheekrenteaftrek. Het fiscale voordeel zal naarmate de looptijd vordert steeds verder afnemen. De netto maandlasten zullen daardoor stijgen, maar in veel gevallen stijgt ook het inkomen met de jaren, waardoor het maandbedrag goed op te brengen blijft.

Wat zijn de nadelen van een annuïteitenhypotheek?

Fiscale voordeel neemt af.

Met een annuïteitenhypotheek betaalt u gedurende de eerste jaren een relatief lage netto maandlast, dankzij de grote hypotheekrenteaftrek waar u gebruik van kunt maken. Door de jaren heen verdwijnt dit voordeel steeds verder, waardoor de netto maandlasten oplopen.

Weinig aflossing begin looptijd

Aan het begin van de looptijd wordt relatief weinig afgelost, het grootse deel van de maandlast bestaat uit rente voor de annuïteitenhypotheek.

Voor mensen die vanaf 1 januari 2013 voor het eerst een woning kopen, is volledige aflossing in 30 jaar verplicht, als men in aanmerking wil komen voor de hypotheekrenteaftrek. Om de maandlasten bij volledige aflossing toch draaglijk te houden, is de annuïteitenhypotheek de meest gekozen oplossing.

Is de annuïteitenhypotheek de beste keuze voor u?

Wat de beste hypotheek is, hangt af van uw situatie. De annuïteitenhypotheek is interessant voor u als u wel maandelijks uw lening lager wilt zien worden, maar niet te hoge lasten wenst.

Om een compleet plaatje te krijgen van de maandlasten en de hypotheekvormen kunt u een afspraak maken met een onafhankelijk adviseur. De hypotheekadviseur kan naast verschillende hypotheken ook de verschillende aanbieders met u doornemen. Zo vindt u de hypotheek die het beste bij u past!

Veelgestelde vragen

Hoeveel kan ik lenen met een annuïteitenhypotheek?

Dat hangt grotendeels af van het bruto inkomen dat u verdient en het inkomen van een eventuele partner. Daarnaast moet u er rekening mee houden dat u tegenwoordig maximaal 100% van de waarde van het te kopen huis mag lenen.

U kunt online de maximale hypotheek berekenen, zowel op basis van een annuïtaire hypotheek als een lineaire hypotheek.

Wat als ik mijn hypotheek van vóór 2013 wil verhogen?

Voor mensen die reeds een hypotheek hebben en deze na 1 januari 2013 willen verhogen, geldt voor de verhoging de verplichte aflossing in 30 jaar. Hierbij kan gekozen worden voor aflossing door annuïteiten of lineaire aflossing.

Wat zijn de verschillen tussen een lineaire hypotheek en een annuïteitenhypotheek?

De maandlasten bij een lineaire hypotheek zijn aan het begin hoger, maar wordt naarmate de looptijd vordert steeds lager door de afnemende rente. Bij een annuïteitenhypotheek blijven de maandlasten gelijk gedurende de gehele looptijd, maar de netto maandlasten worden wel hoger doordat u steeds minder profiteert van de hypotheekrenteaftrek. Voor veel starters is de annuïtaire hypotheek een goede hypotheekvorm als ze een eerste huis gaan kopen. Het inkomen zal waarschijnlijk gaan stijgen in de komende jaren, waardoor de toenemende netto maandlasten geen probleem zijn. Bij een lineaire hypotheek zijn de lasten aan het begin iets hoger, maar over de gehele looptijd betaalt u minder rente, omdat u sneller aflost. Met een hypotheekadviseur kunt u kijken welke hypotheekvorm het meest geschikt is voor u.

Laat u goed adviseren

Laat u goed adviseren over de mogelijkheden tot een hypotheek. Zo maakt u een goede keuze en kunt up profiteren van de meest voordelige mogelijkheden.

Maak gebruik van onze 280 experts
  • Wij opereren landelijk. Dus altijd in de buurt
  • Wij zijn 100% onafhankelijk
  • De eerste analyse is gratis en vrijblijvend

200.000+ Klanten geadviseerd

Wij zijn een landelijk werkende organisatie. Dit betekent dat waar u ook woont, onze adviseurs hebben altijd een kantoor bij u in de buurt. De adviseurs komen ook graag bij u aan huis voor een vrijblijvend en kosteloos eerste gesprek. Zo kunnen wij zonder dure huisvestigingskosten, de klant tegen een lager tarief een persoonlijke service bieden.

Ruim 280 ervaren hypotheekadviseurs staan klaar om u binnen enkele dagen van maatwerk advies te voorzien. Uw eigen adviseur begeleidt voor u het gehele traject van begin tot eind.

U weet binnen 5 minuten hoeveel hypotheek u kunt krijgen!

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?